Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Асен Йорданов: "Юлен" е част от организирана престъпна група


Сподели:
12 Януари 2018, Петък

С документи и факти: #Кой и защо иска да унищожи Национален парк Пирин?

Участие на Асен Йорданов в „Шоуто на Слави“ от 10.01.2018. Транскрипция с препратки към разследванията, споменати в предаването.

Асен Йорданов: Не става въпрос за втори лифт. Интересите на хората в Банско са ясни. Целия този сценарий се разигра по морето преди 15-20 години. Съшият сценарий се разигра по морето – около Несебър, около Поморие. Интересите на хората да се продават земите, да се застрои…

Слави Трифонов: Те бяха презастроени и изглеждат отвратително в момента.

Асен Йорданов: В Банско е същото в момента. Ти си ходил, аз съм ходил. Няма алпийски курорт, който да прилича на Банско. Такова чудо няма. Банско все повече започва да прилича на един мегаполис в една планина с огромни десететажни и повече мастодонти, хотели, комплекси и т. н. Което няма нищо общо с развитието на ски туризма. В нормалните държави шелетата са един-два етажа, три етажа максимум. Дървени, в специфичен стил. Изобщо не може да става сравнение. Сценарият Банско съм го гледал в своята журналистическа практика. Гледал съм го около Слънчев бряг, около Несебър, около Обзор, около Равда – всичко там вече не прилича на природа. Там вече не идват нормални туристи.

Слави Трифонов: Идват бедни чужденци, за да се напиват и да ползват…

Асен Йорданов: Хайде да кажем истината.. Туристическото гето на Европа. Това е истината – туристическото гето на Европа, от което, нека това да го чуят банскалии, местните хора не станаха по-богати. Местните хора обедняха от целия този строителен бум. Защото се обезцени техният семеен бизнес и се маргинализира. Същото това нещо стана около казуса преди 10 години 2727 дали да го бъде природен парк Странджа, или да не го бъде. Не знам дали си спомняш, първите протести на Орлов мост избухнаха тогава, когато ВАС под натиска на властта и на олигархичните среди, които имаха интерес да закрият тази защитена територия и да застроят южното крайбрежие, да го бетонират, закриха, отмениха природен парк Странджа. Той престана да съществува. Тогава идваха от Царево с автобуси, плащаха, за да идват местните хора в София да протестират, блокираха пътищата, за да си продадат там нивичките, защото ги лъжеха, че така ще забогатеят.

Слави Трифонов: Така е. Изведнъж земята от земеделска се превръща в друг вид и…

Асен Йорданов: Същата история. Тогава избухнаха първите протести на Орлов мост. Слава богу гражданският разум надделя. Беше отменено с решение на Народното събрание решението на ВАС и природният парк Странджа продължи да съществува. Друг е въпросът, че безобразията там не спряха, разбира се. Защото в абсолютно нарушение на закона вече 22 години Министерският съвет не приема план за управление на този природен парк.

Слави Трифонов: Лифтът в Банско.

Асен Йорданов: Там е същата ситуация. Значи – какъв е вододелът? Хората ще се объркат, един страничен човек ще се обърка. Какъв е критерият за журналист, за водещ, за всеки гражданин? Законът. Това е вододелът. Спазва ли се законът или не се спазва. Това е нашият коректив. Това, което виждаме, което става в момента с Пирин е тотално погазване и нарушаване на закона.

Слави Трифонов: Защо?

Асен Йорданов: Първо, защото не става въпрос за втори лифт. Никой досега, сегашният концесионер… Аз няма да казвам имена, защото подписах една декларация. Но то е ясно. Сегашният концесионер до момента не е правил постъпки за строителство на втори лифт.Няма такова нещо. Там целта е друга – да се компрометира в момента някаква защита на Пирин. Защото Пирин е уникална планина в световен мащаб. Единствената ни планина, която е в Юнеско. Няма на друго място такива вековни гори. Конкретно. Става въпрос за огромни бизнес интереси, които са в противоречие със защитения статут на планината. Тук не става въпрос за втори лифт, става въпрос за разрешаване и то в противоречие със законите.

Слави Трифонов: Откъде имаш такава информация.

Асен Йорданов: Нямам информация. Говоря за факти и за документи. Не е въпрос за информация. Става въпрос, че в момента се взимат политически решения, които нарушават законите, които действат в България и в Европейския съюз. Евродирективи, които засягат защитените територии. Няма да влизам в членове, но това го заявявам най-отговорно. И сме го публикували в сайта съвсем конкретно. Другото, което е много важно. В момента никой не знае кой е реалният собственик и кой е този, който иска да застрои Пирин и който иска да изсече планината.

Слави Трифонов: Как е по документи?

Асен Йорданов: По документи собственик на „Юлен“ се явява един беден, бих казал, много беден човек, който живее в град Никозия в Кипър. Той се казва Георгиус Георгиу. Ние го намерихме този човек, говорихме с него. Този човек се явява най-големият инвеститор в България с капитал от 1 милиард и 200 милиона лева, които основно е теглил като кредит от една банка. Това е човекът, който стои зад фирмата, която държи правата в Пирин и която основно лобира да вземе планината. Това е същият този човек, който стои и зад концесията на Витоша тука. Той държи също така и Витоша. Георгиус Георгиу. Ние го видяхме, ние го срещнахме този човек. Той е един много уплашен, стреснат човечец, ходи по потник, живее в един сутерен. Аз имам запис с него. Съжалявам, че не ти го донесох, може би трябваше да ти го донеса.


Тук в сутерена живее мултимилионерът Георгиус Георгиу

И казва аз не знам, аз не съм чул, нищо не знам за какви фирми вие говорите въобще, какво ме питате.


Източник: bivol.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Cмъpтнaтa пpиcъдa" нa Нuаwеі и ZТЕ oбeдини peпyблиĸaнци и дeмoĸpaти в CAЩ

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Валери Симеонов ще скача с релса - ВАС отмени плана за "Пирин"

БНБ предупреждава за рискове, свързани с кредитирането у нас: "Лихвите може да тръгнат нагоре!"

Ядрените споразумения са пред провал след неуспешните разговори между Русия и САЩ в Женева


НОВИНИТЕ
Отложиха делото за разграбването на EVN Отложиха делото за разграбването на EVN

Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона Марая Кери съди своя асистентка за $3 милиона

Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София Отменен полет за Барселона блокира около 200 пътници на летище София

Продължава разследването за убитата млада жена в София Продължава разследването за убитата млада жена в София

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16 Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за Ф-16
ЕВРОПА
Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"

Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия Български евродепутати за Брекзит: Напускане без сделка ще има тежки последствия

Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит? Как ще отговори ЕС на провала на сделката за Брекзит?

Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит Исторически провал! Британският парламент отхвърли споразумението за Брекзит

Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ" Путин: "Брюксел трябва да гарантира на членките на ЕС, че няма да пречи на доставките на руски газ"