Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Прокуратурата иска съдът да отмени поскъпването на водата


Сподели:
12 Януари 2018, Петък

Върховна административна прокуратура (ВАП) протестира повишението на цените на В и К услугите, утвърдено от КЕВР, съобщиха от ВАП.

Прокуратурата иска Административен съд - София град да отмени решението на КЕВР от 15 декември 2017 г. за повишаване на цените на В и К услугите.

В документа на прокуратурата е записано, че данните на Националния статистически институт (НСИ), с които бе оправдано поскъпването на цената на водоснабдителната услуга, са приложени незаконосъобразно от административния орган (КЕВР).

Мотивът на прокуратурата е, че от данните, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на индекса на потребителските цени (ИПЦ) е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съответно начисляването на инфлация само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове, произхождащи от КЕВР, пише прокуратурата.

По посочения начин от Комисията за енергийно и водно регулиране директно е пренебрегната императивна правна уредба, гласи становището на прокуратурата.

Припомняме, с решение № Ц-34/15.12.2017 г. на КЕВР бяха утвърдени по-скъпите цени на водата от 1 януари 2018 г. за 14 града.
Това засяга "Софийска вода" АД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Смолян, "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Пловдив, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Силистра, "В и К" ООД, гр. Кърджали, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Русе, "Напоителни системи" ЕАД, "В и К - Златни пясъци" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Перник, "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Монтана, "Водоснабдяване и канализация - Шумен" ООД, "Водоснабдяване и канализация - Сливен" ООД, "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД, гр. Ямбол и "Водоснабдяване и канализация" ООД, гр. Враца.

Хората от Бургас, Враца и Ямбол протестираха поскъпването и това даде мотив на ВАП да оспори и решението на КЕВР с останалите градове. При проверката от КЕВР са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила.


От Върховната административна прокуратура припомнят, че ВиК услугите засягат всички, но за поскъпването им не имало организирано обществено обсъждане. Промени в проекторешението са правени само на закрити заседания, като не е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица. На следващо място, при вземане на решението е разкрито противоречие с материалноправни разпоредби, мотивира се прокуратурата.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, пряко произтичащо от несъобразяването с нормативните изисквания, фиксирани по-напред, пишат от ВАП.

"Така е, защото с преждеописания подход комисията на практика се съгласява да не спази закона, за да осигури спокойното повишаване на съответните цени", пише в проверката на държавното обвинение.

Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на В и К услугите неминуемо ще се повиши.

От прокуратурата са установили и неспазване на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията. Според тях начинът на гласуване на всеки гласувал и мотивите на всеки гласувал против се отразяват в протокол към решението /тези правила са доразвити в устройствения правилник на КЕВР/.

От ВАП не е подминато и т. нар. "социална поносимост на цената на В и К услугите". Определената база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на едно лице, не надхвърля 2,5 % от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

При тази дейност от КЕВР са отречени данните от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети" и са приети данните от изследването "Статистика на доходите и условията на живот". Второто изследване не е публично достъпно.

Още през 2015 г. от КЕВР е направено сравнение. То е установило, че изследването "Статистика на доходите и условията на живот" "...значително ще увеличи размера на социалната поносимост на цените на В и К услугите..." и същите данни "...на практика неутрализират ефекта от намаляването на размера на социалната поносимост от 4 на сто на 2,5 на сто, извършен с промените в Закона за водите от 2015 г."

Критерият за социална поносимост е отреден за отчитане на ефекта върху потребителите, а не само върху В и К операторите на фона на нормативната регламентация, че водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане.

В ползваното от КЕВР изследване "Статистика на доходите и условията на живот" данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването "Наблюдение на домакинските бюджети". Според НСИ по-голяма е и максималната грешка при тези данни.


Цените за Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него, е установила проверката на прокуратурата. Така от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява положението на потребителите.

В контекста на отразеното, показателна е нагласата на административния орган непременно да увеличава цените на В и К услугите, се казва в документа на ВАП.


Източник: news.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Къде са боновите книжки?

Д-р Стойчо Кацаров: "Преувеличени са числата за фалшивите телкове"

Кога грипът дава усложнения

Ф-16 за България може да са произведени в Индия

Франция разгневена от коментари на Италия за Африка

Александър Урумов: "Европейският съюз и върховенството на беззаконието"


НОВИНИТЕ
Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите Mегалитния комплекс „Купена” край Сърница е бил действащо светилище преди пирамидите

Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП. Най-малко 89 души са загинали при експлозията на тръбопровод в Мексико, съобщава АП.

Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив Няма шанс за оцелели моряци при пожара край Керченския пролив

Денят на Съединението на Украйна Денят на Съединението на Украйна

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия