Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правозащитници обвиниха Макрон, че планира масово експулсиране на мигранти


Сподели:
12 Януари 2018, ПетъкПлановете на френския президент Еманюел Макрон за по-строго законодателство за имиграцията на фона на растящия брой молби за убежище срещат остра съпротива, като правозащитни и хуманитарни организации обвиняват правителството му, че планира масово експулсиране на хора, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


За да намали напрежението, Макрон изпрати премиера Едуар Филип да се срещне вчера с хуманитарни организации и да разясни законодателството, което в идните седмици ще бъде внесено в парламента. Парламентарната група на партията на президента "Република, напред!" има абсолютно мнозинство, отбелязва "Ройтерс".


Преди вчерашната среща благотворителната асоциация "Католическа помощ" (Secours Catholique) разкритикува плановете като стъпка назад, а друга организация обяви, че смята да бойкотира срещата с премиера.


Според Лоран Жиованони от "Католическа помощ" новият закон ще доведе до експулсирането на всеки, който не попада в графата "бежанец, напуснал страната си заради война" в най-тесния смисъл на думата, а това означава много хора в нужда или в опасност да бъдат принудително изведени. Тази политика принадлежи на миналото, заяви той.


Броят на подадените молба за убежище във Франция през 2017 г. е рекорден - над 100 000, припомня "Ройтерс".


Макрон, избран през май миналата година в двубой с лидера на антиимигрантската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен, обеща да ускори обработването на молбите за убежище, като наред с това гарантира по-строги мерки срещу онези, чиито молби биват отхвърлени.


На пресконференция в Рим вчера френският президент каза, че "нищо в политиката на правителството не поставя под въпрос правото на убежище, но предоставянето на убежище не означава безразборно приемане на хора".


Сега едва 4% от хората, на които е отказано убежище, биват експулсирани, каза правителственият говорител и съюзник на Макрон Кристоф Кастанер. Той заяви, че политическите лидери от целия партиен спектър са допуснали въпросът до отлежава твърде дълго, и подчерта, че това е недопустимо.


"Не сме в състояние да приемем един милион души от Либия", каза Кастанер. Той напомни, че Германия първа в Европа е отворила вратите си за над един милион мигранти, бягащи от конфликти, главно от Сирия, но на около 300 000 от влезлите в Германия е било отказано убежище.


Френският писател и носител на Нобелова награда за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио изрази в седмичника "Обс" (бивш "Нувел обсерватьор") възмущението си, определяйки като "нетърпим отказ на човещина" "подбора" между мигрантите, които бягат от страната си по политически причини, и тези, които напускат заради мизерията, посочва "Франс прес". "Нима е по-малко страшно да умреш от глад, отчаяние и изоставеност на произвола, отколкото под ударите на един тиранин?", пита Льо Клезио, припомняйки, че също е бил мигрант.


Президентът Макрон отвърна сухо от Рим, че сред интелектуалците има силна обърканост и хората трябва да се пазят от фалшивата добронамереност. "Франция не е затворена. Страната е изправена пред миграционни вълни, каквито не е имало от Втората световна война", подчерта той.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!


НОВИНИТЕ
Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис" Розопроизводителите получиха обещаната през май държавна помощ "де минимис"

Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон Кола се вряза в пешеходци пред парламента в Лондон

Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол Поставят плаващи заграждения заради изтичането на мазут от потъналия кораб край Созопол

Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г. Виена е най-добрият град за живеене в света за 2018 г.

Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин Григор Димитров потвърди за турнира в Пекин
ЕВРОПА
Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор

Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията Френският парламент даде "право на грешка" на служителите в администрацията