Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правозащитници обвиниха Макрон, че планира масово експулсиране на мигранти


Сподели:
12 Януари 2018, ПетъкПлановете на френския президент Еманюел Макрон за по-строго законодателство за имиграцията на фона на растящия брой молби за убежище срещат остра съпротива, като правозащитни и хуманитарни организации обвиняват правителството му, че планира масово експулсиране на хора, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


За да намали напрежението, Макрон изпрати премиера Едуар Филип да се срещне вчера с хуманитарни организации и да разясни законодателството, което в идните седмици ще бъде внесено в парламента. Парламентарната група на партията на президента "Република, напред!" има абсолютно мнозинство, отбелязва "Ройтерс".


Преди вчерашната среща благотворителната асоциация "Католическа помощ" (Secours Catholique) разкритикува плановете като стъпка назад, а друга организация обяви, че смята да бойкотира срещата с премиера.


Според Лоран Жиованони от "Католическа помощ" новият закон ще доведе до експулсирането на всеки, който не попада в графата "бежанец, напуснал страната си заради война" в най-тесния смисъл на думата, а това означава много хора в нужда или в опасност да бъдат принудително изведени. Тази политика принадлежи на миналото, заяви той.


Броят на подадените молба за убежище във Франция през 2017 г. е рекорден - над 100 000, припомня "Ройтерс".


Макрон, избран през май миналата година в двубой с лидера на антиимигрантската партия "Национален фронт" Марин Льо Пен, обеща да ускори обработването на молбите за убежище, като наред с това гарантира по-строги мерки срещу онези, чиито молби биват отхвърлени.


На пресконференция в Рим вчера френският президент каза, че "нищо в политиката на правителството не поставя под въпрос правото на убежище, но предоставянето на убежище не означава безразборно приемане на хора".


Сега едва 4% от хората, на които е отказано убежище, биват експулсирани, каза правителственият говорител и съюзник на Макрон Кристоф Кастанер. Той заяви, че политическите лидери от целия партиен спектър са допуснали въпросът до отлежава твърде дълго, и подчерта, че това е недопустимо.


"Не сме в състояние да приемем един милион души от Либия", каза Кастанер. Той напомни, че Германия първа в Европа е отворила вратите си за над един милион мигранти, бягащи от конфликти, главно от Сирия, но на около 300 000 от влезлите в Германия е било отказано убежище.


Френският писател и носител на Нобелова награда за литература Жан-Мари Гюстав Льо Клезио изрази в седмичника "Обс" (бивш "Нувел обсерватьор") възмущението си, определяйки като "нетърпим отказ на човещина" "подбора" между мигрантите, които бягат от страната си по политически причини, и тези, които напускат заради мизерията, посочва "Франс прес". "Нима е по-малко страшно да умреш от глад, отчаяние и изоставеност на произвола, отколкото под ударите на един тиранин?", пита Льо Клезио, припомняйки, че също е бил мигрант.


Президентът Макрон отвърна сухо от Рим, че сред интелектуалците има силна обърканост и хората трябва да се пазят от фалшивата добронамереност. "Франция не е затворена. Страната е изправена пред миграционни вълни, каквито не е имало от Втората световна война", подчерта той.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
МОН не обучава педагози на ромски език

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Решението на Съда на Европейския съюз за родителския отпуск по румънски казус, не засяга българското право

Валери Симеонов: Не виждам причина да подам оставка, казвам истината!

Първата Дама: Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване

Мълчи си бе, Симеонов


НОВИНИТЕ
От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа 31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа

Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна

На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния

Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток" Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток"