Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Доналд Туск просълзи българите


Сподели:
12 Януари 2018, Петък

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разплака българите на церемонията по официалния старт на българското председателството.

Туск започна речта си с първите четири стиха от стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно". Речта продължи на български език.

Туск отбеляза, че като поляк много добре разбира колко много работа, кураж и решимост ни е струвало да постигнем тези европейски успехи за нашето отечество. "Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат.

На тези нови и по-нови красоти. По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове" отколкото с поезията на Вазов.

Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на Тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми", заяви Туск.

"Стабилност, сигурност, благоденствие това заслужават хората в целия този регион".

Туск отбеляза като положителен факт, че един от приоритетите на Българското председателство е свързан с бъдещето на Западните Балкани.

"Кой друг, ако не вие - потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка -, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се обнови европейската перспектива за целия регион? Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години", заяви Туск.

"Аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков - световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не е един тракийски воин - ще се справите", заяви още Туск.

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на колегата си Туск за речта на български език и изтъкна: "В моя живот такава реч не съм слушал - не ми е било толкова приятно и по никакъв начин не искам да се отдалечаваме от нея". "Да ни е успешно председателството. Да направим нещо за Европа и за България със скромните си възможности, които имаме. Още веднъж добре дошли на всички".

Борисов изтъкна, че не е повярвал, когато Туск му е съобщил, че всяка вечер учи по няколко изречения на български език, за да може да произнесе речта си на официалната церемония. "Действително трябва да оценим, че председателя на Съвета е положил толкова труд, за да покаже уважението си на целите европейски институции към нашия народ, към нашата история", посочи Борисов.

"Имаме шест месеца да положим усилия не само за България. Да от една страна ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но в същото време трябва да направим така, че в следващите шест месеца за всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо и за него", заяви Борисов.

Министър-председателят визира тревогата на всички европейски лидери относно съществуващите проблеми по отношение на кохезионната политика, кризата в Украйна, спорът между ЕК и Полша, въпросът със Западните Балкани.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че лично се гордее, че е част от присъединяването на България към ЕС преди 11 години. Той отбеляза, че от днес България води Европа. "България е страна, към която изпитвам особена слабост. Много обичам шопската ви салата, луканката ви. Вашето председателство съвпада с ключов момент, ред инициативи са в ход за определяне на бъдещето на нашия съюз.

Не бих могъл да си представя по-добра личност от добрия ми приятел Бойко, която да поеме лидерството за идните шест месеца и по-нататък. Може да разчитате и на нас като парламент, комисия да помагаме на вашите усилия. Вашето място е в Европа, вашето място е в еврото и ние сътрудничим с вас по този въпрос", заяви Юнкер.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Бивш шеф на КАТ разкритикува нови идеи за скоростта и катастрофите

САЩ нямат план за Сирия за периода след изтеглянето на войските им

Съдът отмени запори и възбрани върху имоти и сметки на Ветко Арабадажиев

Репликата на Борисов "нахейти ви първата дама" се отнася за Елена Йончева, а не за Десислава Радева

Радева: "Борисов се занимава с мен при откриването на кампанията-съзирам болка на подсъзнателно ниво"

Борисов иска пълна мобилизация и безкомпромисност, смята Цветанов.


НОВИНИТЕ
Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски" Футболният елит се събира за поклонението на Иван Вуцов на националния стадион "Васил Левски"

Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт" Привикаха Живко Мартинов в следствието за "Суджукгейт"

Израел удря позиции на Иран в Сирия Израел удря позиции на Иран в Сирия

Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци Среднощна гонка в София. Мъж потроши 7 коли в опит да избяга от крадци

Търговската война със САЩ забави икономическия растеж на Китай Търговската война със САЩ забави икономическия растеж на Китай
ЕВРОПА
Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит" Берлин: "Лондон трябва да заяви какво иска от Брекзит"

Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!" Дипломат №1 на Германия: "Никой не може да спре изграждането на “Северен поток-2“!"

Експлозия и пожар в университета в Лион Експлозия и пожар в университета в Лион

Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит Шест сценария за Мей, Лондон и Брекзит

Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит" Паси: "Британците са дрогирани и халюцинират за Брекзит"