Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция


Сподели:
11 Януари 2018, ЧетвъртъкБезотговорен е начинът на приемане на Истанбулската конвенция. Тази позиция изрази държавният глава Румен Радев в коментар пред медиите, след като връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи на ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург-България.

Припомняме, на 3 януари т.г. министрите от третия кабинет "Борисов" приеха Истанбулската конвенция и дадоха възможност да бъде разгледана в парламента.
На брифинга след заседанието външният министър Екатерина Захариева заяви, че документът няма да доведе до разрешаване на еднополовите бракове у нас и тя не признава и третия пол.

Малко по-късно вицепремиерът Валери Симеонов призна, че осем министри не са подкрепили проекта на конвенцията. Сред тях има и министри, излъчени от ГЕРБ.

Изчерпателен дебат по темата иска президентът. Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото, коментира той. Това е много сериозно, допълни президентът.

Ние и сега имаме закони, които защитават и правата на жените, и на децата и са срещу домашното насилие, но не можем да ги приложим, явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат.

Това е безотговорно, категоричен бе президентът Радев. Борбата с домашното насилие и насилието над деца, според него, трябва да се води от полицията и съда. Трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели, подчерта държавният глава.

Припомняме, омбудсманът Мая Манолова се обяви в защита на Истанбулската конвенция.
От БСП и от ВМРО не искат документът да се приема от парламента и категорично осъждат новите ценности, които постепенно биха се приложили след одобрението на документа.
От СДС са против приемането на самата Истанбулска конвенция, но искат добрите текстове за защита на жените от насилие да бъдат приети в българското законодателство.
От партия "Воля" също не желаят Конвенцията да бъде приета.


Източник: news.bg

В категории: Конфликтни теми, Новините, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"Ди Велт" разказва изумителната история на Преславското съкровище

Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?

Гърция предупреждава Русия с допълнителни мерки

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Вучич се похвали: Задминахме България, ще догоним Румъния и Унгария
ЕВРОПА
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард

Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията