Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Михаил Константинов: Всички политически партии трябва да излязат със съвместна декларация, с която категорично да осъдят подобни показни тежки убийства


Сподели:
10 Януари 2018, Сряда

Интервю с политическия анализатор проф. Михаил Константинов

Водещ: Покрай началото на Българското европредседателство в чуждите медии бяха публикувани десетки статии за страната ни. Част от тях са остро критични. Но не спрямо България или народа, а срещу определени недъзи на управлението, на законодателството и на властите тук. До клишетата „най-бедна и най-корумпирана държава от ЕС“ се нареди вече и това на „несигурна“, наложило се след трите тежки убийства в рамките на месец. Затова ми се иска да поговорим с проф. Михаил Константинов. Проф. Константинов, тези клишета отразяват ли реалната картина в България – най-бедна, най-корумпирана и най-несигурна?

Михаил Константинов: Те отразяват части. България не е богата държава. В България корупция, т.е. кражби има и даже това, с което доскоро се гордеехме, така наречената вътрешна стабилност, ще излезе пропукана на фона на тези пробиви в сигурността, защото всъщност няма по-голям пробив в една сигурност от това да загиват хора. Аз лично, смятам че специално това убийството в Нови Искър, това масовото убийство, е наистина злощастна случайност. Без разбира се да съм сигурен в това нещо и може би без да се докаже някога, това е явно битово убийство, а такива неща стават, за голямо съжаление. И при социализма са ставали, което също е показателно, защото тогава наистина имаше сигурност в по-голяма степен, отколкото сега, това е факт. Но и тогава един млад човек уби 8 души, помним всички, което е рекордът на България през последните 60-70 г. Между впрочем едни такива велики спокойни държави, с които ние се сравняваме, например една Норвегия, само преди 6 г. един човек уби 77 души за един ден. С няколко пушки в ръка, автомати и прочие, и бомби, уби 77 души за един човек. Виждате, че и там се случват такива работи. Но покушението първо срещу данъчния служител, който се надяваме да оцелее човекът и сега убийството на този бизнесмена, са наистина крайно неприятни случки, защото това са хора с положение – единият в държавната администрация, другият в българския бизнес. Бих казал, че даже може да се търси и опит за дискредитиране съзнателно на България чрез тези покушения точно в този момент. И за да не се спекулира повече с тази идея, аз мисля че всички политически партии и най-малкото тези, които са представени в парламента, те са пет броя, трябва да излязат със съвместна декларация, с която категорично да осъдят този вид действия и да стане ясно, че всички са притеснени. А не да остава подозрението, че някоя политическа сила може да се възползва за свои користни политически цели от тези белези на нестабилност, които виждаме.

Водещ: Да, проф. Константинов, но в декларацията са думи, ако мога да кажа, докато задкулисно организираната престъпност е възможно да бъде активирана с политически цели. И те да бъдат по-дългосрочни, далекосрочни, да излизат извън границите на България. И сякаш за тях не е нужно да се бие тъпан, достатъчно е да се осъществяват.

Михаил Константинов: Това, което вие казахте е възможно, но в дългосрочен план никой не е спечелил с подобни действия. Аз даже мисля да напусна рамките на България и да ви кажа, че когато подкрепяте едно зло, то накрая се обръща срещу вас. За мен класическият пример това са муджахидините в Афганистан, които бяха масирано подкрепени от САЩ по времето, когато там беше окупирано от Съветската армия. И тогава помощта на Америка беше решаваща за победата над агресията на Съветския съюз, която имаше очевидно. Идиотска постъпка на тогавашното ръководство, което съсипа докрай Съветския съюз. Но същите тези муджахидини, както знаете, бутнаха кулите близнаци в Ню Йорк. Така че, като лобираш едно зло, то накрая има опасност да се обърне срещу теб. Същите неща виждаме и при „Ислямска държава“. Ясно беше, че тя беше подкрепяна от различни сили, но тя се оказа и срещу тях. В този смисъл, ако някой мисли, че като заложи на провокации с помощта на организираната или неорганизирана престъпност в България ще успее – не, няма. По-скоро тези хора ще се обърнат срещу своите помощници. И още нещо се сещам като аналогия, не се е сещал май че никой досега – по някакъв странен начин убийството, последното на този бизнесмен, който е очевидно успешен човек в своята си област, много ми напомня за убийството на Луканов на 2 октомври 1996 г. и ще ви кажа защо. Луканов тогава беше напълно убеден, че никой няма да го атакува, защото иначе щеше да ходи с охрана, щеше да бъде по-внимателен, той имаше възможност тогава да има тези неща. Той обаче беше сигурен, че в България има някой да го пази, че неговите действия не са предизвикали ответна реакция и точно в този момент той беше разстрелян по най-дивашки начин пред къщата му. Виждаме подобно нещо и тук. Хората изглежда губят досег с реалността и неправилно оценяват тази реалност. Мислят, че са сигурни, защото са си свършили всичко, което трябва, но то не е така. И моят апел е към всички хора да бъдем внимателни докрай и да не мислим, че всичко е цветя и рози. Виждате какви неща се случват.

Водещ: След това убийство остават доста въпроси без отговор. И за натрупването на първия милион, и за натрупването на последните милиони?

Михаил Константинов: Абсолютно вярно. Милионите в България, а и в другата част на света, това натрупване е свързано с много съмнения. За първия и американските милионери не могат да кажат точно как се е случило. Или поне така е било в зората на капитализма. Сега виждаме и бързи начини за печалби. Например един човек като Бил Гейтс, който е най-богатият в момента…

Водещ: Не, собственикът на Amazon го бие.

Михаил Константинов: Да, Джеф Безос е най-богатият, но те са с около 100 милиарда, няма значение, да. И за двамата може да се каже, че те са стартирали нормален бизнес. Просто технологичната революция и вълна ги издигна и ги направи много богати. Но те между впрочем се отнасят разумно с богатството си. Виждате, че го раздават и знаят прекрасно, че голямото богатство само по себе си не може да ги направи щастливи и затова се опитват да действат разумно с него. Така че това за първия милион за България специално е съвсем вярно. Няма как да спечелиш първия милион в онези времена по един такъв напълно честен начин. Рано или късно това, което си направил, се връща. Между другото имаме и доста хубави филми по въпроса. Направиха, специално БНТ, пусна няколко много изпипани филма в това отношение, които доста добре отразяват реалността. За съжаление всичко се връща на този свят. Страшното е, когато се връща върху децата ни. Ако ние си платим за собствените грехове е справедливо, но някой път плащат децата и това е страшно.

Водещ: Проф. Константинов, на тази картина или поне на тези така стекли се обстоятелства, които позволяват на колегите от европейските медии да формулират клишетата за корупция, за нестабилност, за бедност, какво ще противопоставим, какво ще отговорим сега през тези шест месеца? Какво?

Михаил Константинов: Първо, сега за съжаление трябва да кажа, че тези така наречени западни журналисти, които ги написаха тези статии, са ги писали общо-взето техни колеги в България. Това е съвършено очевидно. Аз си имам един любим пример в това отношение. България преди известно време я поставиха на 109 място на свобода на словото. Дотук добре, да кажем, че наистина нещата тук не са добре, да предположим. Но преди нас имаше няколко държави, в които има един вестник, убиват от 5 до 10 журналисти годишни, вестникът е проправителствен, една или две телевизии и тези държави стоят пред нас в класацията. Значи за какви абсурди говорим. И после се разбра, че тази класация се прави като на местните хора се каже – я, се самокласирайте, самооценете се. И пак ще ви повторя – една държава с един вестник, две телевизии и пет журналисти убити годишно е по свобода на словото преди нас, където който, когото иска си го псува. Значи дори само това вземете. Фактът, че може всеки да напише каквото поиска. И едните вестници псуват едните, другите вестници псуват другите. Аз не казвам, че това е правилен модел, но това е факт. Кое искате да кажете и не можете да го кажете – и в ефир, и по страниците на вестниците? Е, вярно е, че ако вестникът е на едната групировка, няма как да пишете срещу нея в този вестник. Но тогава отивате при конкуренцията и пишете каквото си искате. Аз даже не бих казал, че това не е свобода. Това е очевидно свободия. Защото у нас някак си обидените и засегнатите не съдят тези, които са ги обидили. Защото това е, което се прави в цивилизацията. Защото, ако пишеш каквото ти дойде, и като не можеш да го докажеш, и като трябва да платиш няколко милиона долара глоба, след това не пишеш толкова такива неща, които не са верни. И пак ще повторя – да, България е 109-та след държави с по един вестник, 2 телевизии и пет убити журналисти, такава пък наглост и такова безобразие, че думи нямам. А доста хора сериозно казват – да, тя България е на еди кое си място. Хайде на тези хора да им кажа – проверете кои са преди нас. Има „Гугъл“, има всичко, има „Уикипедия“, има официални сведения. Има „Уикипедия Британика“ в крайна сметка, като не вярват на нашите по-прости такива сайтове. Който иска нека да провери кои са преди България. Само това искам да кажа. И като не могат да кажат, да си седнат на онази работа и да не говорят глупости.

Водещ: Проф. Константинов, и все пак, така или иначе, вярно или не, но клишетата вече залепени за България, за името на България са факт. Ние с какво можем да им отговорим, по какъв начин?

Михаил Константинов: Само с приказки няма да стане. Даже има една такава приказка, че колкото повече мърдаш, толкова по-лошо става. Значи има някои работи, които трябва да ги свършим. И да свършим работата, доколкото това е възможно. Цялото общество трябва да застане срещу тези провокации, защото никой няма сметка да загубим макар и малката стабилност, която имаме. Стабилността е като здравето. За стотен път ще го повторя. Много е хубаво като го имаме и мислим, че няма значение. В момента, в който загубим здравето става страшно. Просто да се държим като нормални бели хора. Това се иска от нас. Мисля, че ще го направим.

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

Позиция на св синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Елена Йончева: "Реакцията на Камарата на строителите показва страх и паника от независима проверка"

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Спецпрокуратурата с жесток удар по Румен Овчаров

Евала, либерали, съучастници на ислямистите!


НОВИНИТЕ
Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!" Борисов към строителите: "Не одобрявам линията за дискредитиране на сектора, но искам качество!"

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе" Самосвали и булдозери напълниха "Цариградско шосе"

Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика Улица в Германия беше "преасфалтирана" с шоколад след теч във фабрика

Китай задържа бивш канадски дипломат Китай задържа бивш канадски дипломат
ЕВРОПА
Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат Заев: с нас е българин, с гърците - грък, със сърбите - сърбин, а всъщност е обикновен тарикат

С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген С огромно мнозинство EП гласува доклада "Станишев" за пълно приемане на България и Румъния в Шенген

Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност, Наши превозвачи тръгват на бунт към Брюксел заради новия Пакет за мобилност,

Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния Мадрид заплаши да изпрати части на Националната полиция, за да гарантира сигурността в Каталуния

ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС… ЕП отново ни подкрепи за Шенген, Нинова видя принципност в разнобоя с ПЕС…