Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството


Сподели:
08 Януари 2018, ПонеделникКаква България видяха чуждите медии покрай европредседателството© Юлия Лазарова

Започналото на 1 януари българско председателство на Съвета на Европейския съюз очаквано насочи вниманието на чуждите медии към България. През последните седмици редица авторитетни издания писаха за страната, като определенията за новия председател на Съвета на ЕС не се различаваха особено.

Корумпирана, но безопасна за ЕС, най-бедната страна в съюза, в която никой не преследва политическата корупция, олигарси, доминиращи медийния елит - това са част от основните акценти в чуждите статии, посветени на България.


Корупция и медии

Германският в."Ди Цайт" отбелязва, че "за пръв път най-бедната страна в ЕС поема тази позиция" и макар българите да са запълнили дупките по пътя между летището в София и НДК, да са напълнили града с 3000 камери и каруците да изчезнат от улиците на столицата, те не са поставили под контрол корупцията.


Авторът Томас Розер описва Националния дворец на културата като бивш "олющен бункер" и обяснява, че сградата, модернизирана срещу 22.5 млн. евро е както символ на усилието на правителството страната да се представи добре, така и на основния ѝ проблем - корупцията, защото прокуратурата разследва предишния директор за злоупотреба с държавни средства.

"Франс прес" обръща внимание, че мрежите от политически и икономически интереси са превърнали за репортерите в България журналистиката в бягане с препятствия. Влиятелният медиен елит се доминира от олигарха Делян Пеевски - 37-годишен магнат от тютюневия и строителния бизнес, ръководещ медийна империя с размер, който е трудно да се разбере поради прикритата собственост. Според "Репортери без граници" той контролира почти 80% от разпространението на печатни издания в страната, пише агенцията.


Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството© Юлия Лазарова
Около корупцията се върти и статията в британския в. "Гардиън", който цитира доклад на Центъра за изследване на демокрацията, обрисуващ "унищожителна картина на корумпираност от върховете до низините на обществото". Механизмът за сътрудничество и верификация, създаден при приемането на България и Румъния през 2007 г., трябваше да действа няколко години, но и днес двете страни са обект на специално наблюдение дали следват европейските норми, разказва на читателите си "Гардиън". Ефектът от годишните доклади обаче е изчезнал, казват от средите, борещи се с корупцията.

Приоритетите

На българските приоритети обръща внимание френският в. "Монд", който отбелязва, че България поема от Естония председателството в Съвета на ЕС и планира да засили сътрудничеството с балканските страни с оглед противопоставяне на руското и турското влияние там.


Под заглавие "Дали това се вписва във вашето добросъседство?" отново обръщайки внимание на приоритетите, турският вестник "Хюриет" писа, че България е изключила Турция от програмата си за шестмесечното председателство.


Когато става дума за Западните Балкани, се казва, че те "имат нужда от ясна европейска перспектива", че "амбицията на Българското председателство е да постигне ясен план за действие с конкретни стъпки за всяка от държавите", защото "това е пътят към траен мир, сигурност и просперитет в региона". За отношенията с Турция през следващата половин година се говори като за продължаване на работата чрез диалог и сътрудничество, подчертава изданието.


Френският вестник "Монд" отбелязва, че списъкът със задачите на София е особено натоварен и деликатен. Най-трудно за нея вероятно ще е постигането на споразумение по въпроса за миграцията, а друг ключов въпрос ще е бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г.


Излъскване на имиджа

В обзор под заглавие "Още отзиви за българското европредседателство" "Дойче веле" коментира, че на европредседателството си България гледа и като на шанс да излъска малко имиджа си.


"Дойче веле" цитира германския в. "Ди Велт", според който "най-бедната държава членка на ЕС е твърдо решена през шестте месеца на своето председателство да подобри както своя, така и имиджа на целия регион на Западните Балкани". По-нататък пише, че амбициозните цели и задачи, които си поставя България, по никакъв начин не могат да бъдат изцяло осъществени, но те демонстрират самочувствие. "А за българите и за други източноевропейци, които в Европа често пъти се чувстват като граждани втора категория, дори само тази нагласа е балсам за душата", пишат още авторите на статията.


За бежанците и мигрантите и българското европредседателство става дума и в статията в икономическия всекидневник "Ханделсблат", която носи многозначително заглавие "Охранителят на Меркел" ("охранител" в смисъл "охрана на входа", б.ред.): "За Бойко Борисов се сбъдва едно отдавнашно желание. От началото на годината България за пръв път поема председателство на Съвета на ЕС за половин година. В това начинание българският министър-председател иска да се представи като европеец за пример".


Каква България видяха чуждите медии покрай европредседателството© Юлия Лазарова
Според в. "Нойес Дойчланд" "не само дясно-националното правителство, но и мнозина българи се надяват, че председателството на ЕС ще поизлъска спорния имидж на страната, която се смята за особено корумпирана и относително изостанала."

Подготовката на доброволците е привлякла вниманието на швейцарският "Тан". Изданието цитира Евгения Колданова от Националния център по подготовката и провеждането на българското председателство в Съвета на ЕС, според която присъствието на доброволците със сигурност най-добре откроява европейския устрем на българите.


Има ли дух на промяна

В репортаж дни преди началото на европредседателството швейцарският вестник "Нойе цюрхер цайтунг" разказва, че призраците на миналото бродят във Варна въпреки настояването на местните власти, че в града вече има дух на промяна.


Изданието отбелязва, че почти четири години след смъртта на Пламен Горанов, който пламна, докато протестираше срещу тогавашния кмет Кирил Йорданов и целия Общински съвет, част от обстоятелствата около инцидента все още са загадка – например как точно се е запалил и защо изчезна спонтанно издигнатата грамада в негова чест грамада пред общината.


В разговор с изданието журналистът от "Дневник" Спас Спасов разказва, че в последното десетилетие във Варна има много съмнителни сделки, сред които изпъкват тези с необичайните договори за разпродаване на общинска земя и издаването на разрешително за строеж на ромски образователен център, който така и не е довършен. Инвестициите в центъра възлизат на около милион лева, а той остава на ниво строителна площадка, без канализация и електричество, с половин дузина бетонни колони, останали на нея - ромите вече са отнесли важните материали. "За кашата няма никакви последици", коментира Спас Спасов.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище