Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Смисълът на Истанбулската конвенция


Сподели:
04 Януари 2018, Четвъртък

По повод Истанбулската конвенция: извън и отвъд споровете дали и доколко се въвеждат прелюдии към законодателни промени във връзка с вносни философски конструкти като “gender” и “трети пол”, ми се струва резонно да се отбележи:

Конвенцията касае насилието срещу жени. Недоумението ми: да, насилието срещу жени е лошо нещо и трябва да се преследва и наказва. Но какво правим с насилието срещу мъже, деца, старци, хора с ампутирани крайници, кривогледи и такива, носещи очила втори диоптър; с насилието срещу хора, иначе здрави като бикове, насилието срещу банкови служители, зъболекари, шофьори на ТИР-ове, дизайнери, перкусионисти, делтапланеристи, фокусници и пещерняци? За всяка от тези (и още хиляди други) групи и възможни множества отделни ли конвенции ще трябва да се ратифицират?

Доколкото съм запознат, българското законодателство като цяло има отрицателно отношение към насилието въобще. Насилието въобще е криминализирано в Наказателния кодекс и се наказва по съответния ред - в целия му спектър от шамара до убийството, независимо дали потърпевшият е жена, мъж или нещо трето и четвърто, въобразено или реално. Кому е нужно, питам се, да бъде извеждан в отделна конвенция въпросът за конкретното насилие срещу конкретна група от населението, след като ВСЯКО насилие се преследва (успешно или не - това е друг въпрос) по общия правов ред? Защо са се трепали родните юристи да измислят Наказателен кодекс, след като някак се оказва, че видовете насилия следва да бъдат раздробявани до потенциална безкрайност чрез тематични конвенции?

Не е ли някак по-нормално, по-просто, по-справедливо и по-уместно, ако ви шибнат шамар, да бъдете защитени от закона, защото сте човешко същество, а не защото принадлежите към някаква полова, етническа или професионална група, която е имала благоразумието да си издейства конвенция?


Автор: Пламен Сивов
Източник: Facebook

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Радев скочи срещу анономни политици, водели война с българската държавност

Европейската банка и задъхващата се еврозона

Борисов: България е в тройката на отличниците по нисък външен дълг в Европа

Михаил Константинов: Или сме тотално против Русия, или не

Адвокат Екимджиев: Шумният арест на Иванчева е индикация за паралелни цели

Има ли турската "Желязна лейди" шанс срещу Ердоган?
ЕВРОПА
Европейската банка и задъхващата се еврозона Европейската банка и задъхващата се еврозона

ЕК счита България за свой добър партньор в сектор “Спорт” ЕК счита България за свой добър партньор в сектор “Спорт”

Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни! Кристалина напира за еврото: Ще вдигне стандарта ни!

Кибертероризмът във фокуса на Европейския парламент Кибертероризмът във фокуса на Европейския парламент

Дипломатически маратон! Борисов закусва в София, обядва в Словения, вечеря в Румъния Дипломатически маратон! Борисов закусва в София, обядва в Словения, вечеря в Румъния