Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Макрон обяви война на фалшивите новини


Сподели:
04 Януари 2018, Четвъртък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва битка с фалшивите новини в социалните мрежи в предизборния период

В пожеланията си към медиите в началото на годината Макрон заяви, че ще представи закон за борба с разпространението на дезинформация в интернет, за да предпази демократичния начин на живот от фалшивите новини.

Основната мишена са социалните мрежи, където дезинформацията струва само няколко десетки хиляди евро и може да бъде разпространявана напълно анонимно, подчерта президентът.

Интернет платформите ще бъдат задължени да засилят прозрачността върху цялото платено съдържание, за да стане публична самоличността на рекламодателите и на тези, които ги контролират, а така ще намалеят и сумите, плащани за фейк съдържание.

По време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. хиляди съобщения, публикувани във Facebook, са били платени от руски сметки. Поръчителите са се възползвали от възможността да пускат спонсорирани съобщения по чувствителни теми като имиграцията и полицейското насилие, за да поляризират избирателите. Срещу едва няколко стотин долара фалшивото съдържание е атакувало американските потребители на Facebook, отчитайки социологическия им профил или политическите възгледи.

Най-блестящите умове на Силиконовата долина бяха заблудени от Русия, която успя да превърне тези платформи в оръжие за отслабване на нашата демокрация, коментира след американските избори демократката от Конгреса Джаки Спайър.

Макрон заяви, че в случаите на фалшиви новини, ще може да бъде сезиран съдия и съдържанието да бъде премахнато, да се блокира акаунта на разпространителя, да се блокира достъпът до сайта. Според президента трябва да се увеличат правомощията на френския съвет за аудиовизия, за да може да се бори срещу опитите за дестабилизация, контролирани от чуждестранни служби. Това може да значи спиране или отмяна на споразуменията им с френския медиен регулатор – почти директно послание към руската мрежи RT във Франция, която от в края на миналата година се разпространява чрез телекомите и в интернет.


Източник: manager.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Столтенберг: Гърция и Турция да решат споровете си без НАТО

Красимир Каракачанов: Консултативният съвет имаше и бурна, и спокойна част

Президентът Румен Радев: Необходима е много по-сериозна подкрепа за работата на местните власти за развитието на Северозападна България

Време е за нова консервативна победа

Теменужка Петкова: Трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ Белене

Радев: Неслучайно искам по-добро образование, явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете