Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Макрон обяви война на фалшивите новини


Сподели:
04 Януари 2018, Четвъртък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва битка с фалшивите новини в социалните мрежи в предизборния период

В пожеланията си към медиите в началото на годината Макрон заяви, че ще представи закон за борба с разпространението на дезинформация в интернет, за да предпази демократичния начин на живот от фалшивите новини.

Основната мишена са социалните мрежи, където дезинформацията струва само няколко десетки хиляди евро и може да бъде разпространявана напълно анонимно, подчерта президентът.

Интернет платформите ще бъдат задължени да засилят прозрачността върху цялото платено съдържание, за да стане публична самоличността на рекламодателите и на тези, които ги контролират, а така ще намалеят и сумите, плащани за фейк съдържание.

По време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. хиляди съобщения, публикувани във Facebook, са били платени от руски сметки. Поръчителите са се възползвали от възможността да пускат спонсорирани съобщения по чувствителни теми като имиграцията и полицейското насилие, за да поляризират избирателите. Срещу едва няколко стотин долара фалшивото съдържание е атакувало американските потребители на Facebook, отчитайки социологическия им профил или политическите възгледи.

Най-блестящите умове на Силиконовата долина бяха заблудени от Русия, която успя да превърне тези платформи в оръжие за отслабване на нашата демокрация, коментира след американските избори демократката от Конгреса Джаки Спайър.

Макрон заяви, че в случаите на фалшиви новини, ще може да бъде сезиран съдия и съдържанието да бъде премахнато, да се блокира акаунта на разпространителя, да се блокира достъпът до сайта. Според президента трябва да се увеличат правомощията на френския съвет за аудиовизия, за да може да се бори срещу опитите за дестабилизация, контролирани от чуждестранни служби. Това може да значи спиране или отмяна на споразуменията им с френския медиен регулатор – почти директно послание към руската мрежи RT във Франция, която от в края на миналата година се разпространява чрез телекомите и в интернет.


Източник: manager.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"