Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мария Габриел призовава за общ европейски подход срещу фалшивите новини


Сподели:
03 Януари 2018, Сряда

"Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се превърне от национален - в европейски." 

Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в интервю за белгийския всекидневник L'Echo.

Габриел посочи, че през пролетта на настоящата 2018 година ще предложи да се изгради обща стратегия спрямо феномена "фалшиви новини". "Наша отговорност е да помогнем на "четвъртата власт" - журналистиката, която е стожер на демокрацията", допълва еврокомисарят.

Според Габриел експертна група на високо равнище трябва да идентифицира добрите практики за борба с фалшивите новини. Такива вече съществуват - "trusted flaggers" за доброволно сигнализиране на невярно съдържание в YouTube или т.нар. "fact checkers" за проверка на фактите. "От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе ЕС", обясни Габриел.

Габриел съобщи и че на 9 януари организира среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи - от най-голямата до най-малката. Срещата ще е посветена на незаконното съдържание онлайн. По думите на еврокомисаря на срещата ще се обсъдят на доброволните мерки и редовния диалог за борбата с незаконното съдържание онлайн.

"От платформите изискваме прозрачност, така че потребителят да е информиран за онова, което се определя като незаконно съдържание. Второ - да сътрудничат с органите на полицията и съдебните власти. И накрая - искаме да дадем възможност на гражданите да подават сигнали", коментира Габриел.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС