Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК “Финанси и бюджет" даде съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

В първа точка от дневния ред комисията даде съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг към различни финансови институции с общ размер от малко над 70 млн. лева

Близо 17 млн. лв. от дълга е мостово финансиране по европейски проекти, като средствата ще бъдат възстановени от управляващия орган на по-късен етап.
Почти половината пари от новия заем ще отидат за довършването на булевард „Васил Левски”. Най-мащабният за последните десетилетия проект в града е на обща стойност 113,3 млн. лв. От тях 80,5 млн. лв. се отпускат  от правителството, а останалата част от 32,7 млн. лв. трябва да бъде осигурена от общината.

Над 25 млн. лв. от тези средства ще отидат за отчуждаване на части имоти, които попадат в трасето на новата отсечка с обща дължина малко над 3 км.
Пробивът на булевард „Сливница” от „Ян Хунияди“ и „Атанас Москов“ ще бъде финансиран с кредит от 3,25 млн. лв.
Със заеми за общо 36,72 млн. лв. ще бъдат финансирани проектите "Естетизация и модернизация на градската среда", втората фаза на "Интегриран градски транспорт”, доизграждането на пречиствателна станция за отпадни води в курорта „Златния пясъци” и въвеждането на „синя зона”.
19,9 млн. лв. от тази сума ще бъдат отпуснати на два транша от Европейската банка за възстановяване и развитие с лихва до 2,6%. Сроковете за погасяване ще бъдат 9 и 7 години със съответно 3 и 2 години гратисен период.
Другата част от 16,8 млн. лв. ще дойде от „Фонд за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ”. Срокът за погасяване ще бъде две години с максимална лихва около 4 %. Именно тази сума ще бъде използвана за мостово финансиране и ще бъде възстановена на общината.

Стефка Господинова:
"Прогнозите за настоящата година са, че общината ще завърши с кредити за 53 млн. лв."

Борислав Гуцанов:
"Ако се добавят средствата, които ще бъдат усвоени от фонда ФЛАГ, сумата нараства до 73 млн. лв. Със старите кредити и заеми, които община Варна продължава да изплаща, всички задължения стават близо 130 милиона."

Стефка Господинова:
„Средствата от фонд ФЛАГ по правило са възстановими от финансиращия орган, но са ни необходими като оборотни, за да реализираме даден проект. По всички решения от този фонд ще се опитаме да привлечем средства чрез безлихвен кредит от държавата. Дългът на Варна в момента е 53 млн. лв. и е в рамките на допустимите от Закона за публичните финанси 15 процента от собствените приходи. Гратисният период е от датата на договора."

Янко Станев:
„От края на миналия век настоявам, че който не може да работи с дългови инструменти, не работи сериозно. Твърдо съм „за” кредити, когато става дума за подобни мащабни проекти. Стотици пъти съм чувал заплахи как общината ще фалира. Но ако гледаме професионално – условията по кредитите са много добри, зад това стои огромен труд, висок професионализъм на финансовата дирекция. Да успокоим хората – стабилна е общината, другите се учат от нас. Всички знаем – над 330 млн. лв. са привлечените в последно време във Варна европейски средства."

Христо Атанасов:
"В перспектива се очертава сложна задача при изработването на бюджетите на общината в периода 2021 – 2022 година, когато Варна ще трябва да изплаща над 18 млн. лв. задължения. Може и да не сме ние тези, които ще решаваме тогава, но нашите решения ще окажат влияние."

Борислав Гуцанов:
"Аз ще гласувам против това предложение. Всеки от проектите е добър, но са забулени в пълна мъгла. Някой ще каже ли какво става с първа фаза на проекта "Интегриран градски транспорт”? Приключи ли тя?"

Станислав Иванов:
"Ако бяхте дошли на комисията по транспорт, щяхте да разберете какво става с първа фаза на проекта."

На днешното заседание на комисията бяха гласувани и промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци и цени на услуги на територията на Община Варна. В документа е записано, че 1 март 2018 г. е крайният срок за подаване на декларации за съдове за битови биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене, които ще се използват през годината. Таксата ще бъде в размер на 6 лева за брой съд – кофа с вместимост 240 литра.

В  следващата точка съветниците приеха предложението за отпускане на финансови средства в размер на 200 хил.лв. за закупуване на инструментариум за нуждите на Клиника „Ортопедия и травматология“ при МБАЛ „Св. Анна- Варна“ АД, която е единствената обслужваща спешната травматологична помощ в общината. Те ще бъдат използвани за покупката на нови инструменти, тъй като голяма част от тях са морално и физически остарели.
Предложението е прието и от здравната комисията.

Комисията прие и предложение, относно отпускане на 60 хил.лв. за закупуване на нов дизел-генератор за безпроблемно аварийно ел.захранване на МБАЛ „Св.Анна- Варна“ АД.
В следващата точка съветниците решиха да отпуснат финансови средства в размер на 550 хил.лв. за ремонт в Родилно отделение  и отделение „Неонатология“ към МБАЛ „Св.Анна- Варна“ АД. Предложението бе разгледано и прието и от здравната комисия.
Общинските съветници дадоха също съгласието си да се отпуснат от бюджета на Община Варна 500 хил. лева на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков – Варна“ за закупуване на „Система за визуализация и интеграция на лапароскопска хирургия и високоспециализирана ендоскопска диагностика и терапия“.

В последната точка съветниците от финансовата комисия отпуснаха и 53,6 хил. лв. на ДКЦ "Св. Иван Рилски” за погасяване на стари дългове към доставчици.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Глоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха, предвижда законопроект

Валери Симеонов няма да подава оставка! Призова бизнеса да не прави контрапротест в негова защита!

Кольо Парамов: Бюджетът ни е консервативен, важно е да задържим 3,5% инфлация догодина

Нидал Алгафари: Този път Валери Симеонов прекрачи един морален праг

ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени

ЕК: САЩ и Русия да останат в договора за ядрените ракети със среден обсег


НОВИНИТЕ
Край Варна откриха най-стария цял потънал кораб в света Край Варна откриха най-стария цял потънал кораб в света

БСП поиска Валери Симеонов да бъде извикан утре в НС БСП поиска Валери Симеонов да бъде извикан утре в НС

Информационна кампания в защита на НП "Пирин" ще се състои в девет града у нас Информационна кампания в защита на НП "Пирин" ще се състои в девет града у нас

И Каракачанов не поиска оставката на Симеонов И Каракачанов не поиска оставката на Симеонов

МГ "Д-р Петър Берон" става Дигитално училище на годината МГ "Д-р Петър Берон" става Дигитално училище на годината
ЕВРОПА
ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени

ЕК: САЩ и Русия да останат в договора за ядрените ракети със среден обсег ЕК: САЩ и Русия да останат в договора за ядрените ракети със среден обсег

ЕК в България търси доброволци за своя младежки екип ЕК в България търси доброволци за своя младежки екип

На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния

Европарламентът ще обсъди убийството на журналиста Джамал Хашокжи Европарламентът ще обсъди убийството на журналиста Джамал Хашокжи