Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Към „Нова Македония" ли върви Македония?


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

Вълшебно име за Македония? Забравете. Иска се още много дипломатическа работа, но вече има светлинка в тунела. Новото правителство в Скопие целенасочено подобрява отношенията със съседите и може да се добере до целта.
От 23 години насам американският дипломат Матю Нимиц води борба с двама вироглави балкански съседи заради една дума. Сега изглежда, че безкрайната мисия на 78-годишния дипломат може скоро да приключи. Спорът между Скопие и Атина за името на Македония „може и трябва да бъде решен идната година”, казва търпеливият посредник на ООН. Той се надява на скорошен консенсус между своите отколешни „клиенти". Атмосферата за решаване на конфликта се подобри „значително”, както в Македония, така и в Гърция, твърди Матю Нимиц. Откакто през 1991 година Македония обяви своята независимост, двете съседни държави са в клинч относно името на страната. Атина се опасява от евентуални териториални претенции от страна на съседите и иска Скопие да промени името Македония, защото в Гърция има област със същото име.

Атина удря контра

Под натиска на Атина и Брюксел, Македония още през 1992 година вписа в конституцията си, че се отказа от всякакви териториални претенции. А през 1995 година замени т.нар. „Звезда от Вергина” със стилизирано слънце върху националния си флаг. Макар че от 1993 година заради Атина на международната сцена страната официално се представя под трудното за произнасяне име „Бивша югославска република Македония” (БЮРМ), спорът за името затормозява сериозно междусъседските отношения. При това Атина, като член на ЕС и НАТО, е в по-изгодната позиция. Отношенията между двете съседки рязко се влошиха, след като през 2008 година Атина блокира очакваното присъединяване на Македония към НАТО – независимо от факта, че страната щеше да се води като БЮРМ . Под егидата на национал-популисткия премиер Никола Груевски Македония заложи на политиката на националистическите провокации.  Много летища и магистрали бяха кръстени на Александър Велики.

В Скопие бяха издигнати безброй паметници на антични герои. Оттогава двете страни общуват помежду си само с протестни ноти. А преговорите за името от 2014 година насам практически са прекратени.

Факторите: Заев, Брюксел и Вашингтон, добросъседството

Смяната на властта в Скопие и новият премиер от Социалдемократическата партия Зоран Заев доведоха да раздвижване в дълготрайния спор и внесоха свеж полъх в отношенията на Македония с всички съседи. Същевременно Брюксел и Вашингтон демонстрират повишен интерес към нестабилната многонационална държава, опасявайки се от нарастване на влиянието на Москва на Балканите.

В момента Македония явно трябва да направи компромиси. Във вътрешнополитическо отношение моментът за такива компромиси сякаш е подходящ. След провала си на общинските избори през октомври, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е отслабена, а и заета с борбите между кандидатите за наследници на лидера ѝ Никола Груевски. А новият премиер Зоран Заев, макар и с минимално парламентарно мнозинство, видимо седи стабилно на седлото. Той умело предприе стъпки за сближаване с всички съседи, а така си подсигури и стабилна външна подкрепа за предстоящия финал на историческия спор с Гърция за името на страната.

Зоран Заев съживи дълбоко замразените отношения с България, като през август подписа Споразумението за добросъседство. Той съзнателно прехвърли спорните въпроси на една комисия, която тепърва ще да бъде създадена. Тази седмица Заев постигна съгласие и с колегата си от Косово Харадинай за създаване на международна комисия за разследване на причините за мистериозните боеве в Куманово през 2015 година. Заев изглади дори отношенията със Сърбия, която с всички сили се опитваше да му попречи по пътя към премиерския пост. Умиротворяването между двете съседки ще бъде скрепено на съвместно заседание на двете правителства още през февруари.

Няма "вълшебно име"

Брюксел, Вашингтон и Атина отбелязват положително новия делови подход на Зоран Заев. След подновяването на замразените от три години преговори през тази седмица, в гръцката и в македонската преса вече се спряга името „Нова Македония” като евентуална компромисна формулировка.  Дали ще бъде Горна, Северна или Нова Македония – никой не знае. А опитният посредник Матю Нимиц си остава реалист и насрочи интензивни преговори в Ню Йорк в началото на идната година. „След толкова дълги години няма откъде да се появи „вълшебното име". Но един тежък проблем се решава не с вълшебна пръчица, а с тежка работа, добра дипломация и политическа воля”, казва Нимиц.


Източник: dw.com

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Панко Анчев: Погубената държава на духа

Зависимата култура

Денят на Нелсън Мандела: 67 минути в полза на обществото

Валери Симеонов: Спасяването на редник Киро - за това работи коалицията

Огнян Минчев пита властта: Ще бъдат ли превърнати Странжда и Рила в бежански лагери?

"България, каквато трябва да е": успехи, подмени и опортюнизъм на европредседателството


НОВИНИТЕ
11 държави от НАТО участват днес в националното военноморско учение "Бриз 2018" 11 държави от НАТО участват днес в националното военноморско учение "Бриз 2018"

Над 220 000 подписа с искане за референдум за еврото внасят в НС от партия "Възраждане" Над 220 000 подписа с искане за референдум за еврото внасят в НС от партия "Възраждане"

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Варненец спечели златен медал на състезание по математика в Южна Корея Варненец спечели златен медал на състезание по математика в Южна Корея

18 юли - Ден на „Гражданска защита” 18 юли - Ден на „Гражданска защита”
ЕВРОПА
Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните дава брифинг в Брюксел за чумата у нас

Край на извънредното положение в Турция Край на извънредното положение в Турция

Брюксел наложи на "Гугъл" рекордна глоба от 4 млрд. евро Брюксел наложи на "Гугъл" рекордна глоба от 4 млрд. евро

Британците предпочитат оставане в ЕС, вместо твърд Brexit Британците предпочитат оставане в ЕС, вместо твърд Brexit

Парламентът във Великобритания отново подкрепи Тереза Мей за Брекзит Парламентът във Великобритания отново подкрепи Тереза Мей за Брекзит