Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК "Архитектура"


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

Днешното заседание на ПК „Архитектура, строителство, организация и развитие на територията на общината и населените места“ започна с минута мълчание в памет на Димитър Николов, главен архитект на район „Одесос“, който почина миналата седмица.

В първа точка членовете на комисията единодушно одобриха Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване по плана на Южна промишлена зона, който е от изключителна важност за бъдещото развитие на града.

Виктор Бузев, главен архитект:
"Планът обхваща територия от 14,36 хектара и е изцяло съобразен с ОУП на Варна. Устройствените режими в зоната са: плътност на застрояване – макс. 80%, интензивност – макс. 5.0 и озеленена площ – мин. 20%.
ПУП-ПРЗ е изработен по искане на „Български морски квалификационен център“.   В западната част на островната зона в канала езеро-море във Варна се планира изграждането на модерна база на Българския морски квалификационен център (БМКЦ). Той ще бъде снабден с модерни тренажори, включително и за отработване на спасителни операции с хеликоптер. С изработения нов ПУП БМКЦ ще може да кандидатства за средства за изграждането на новата си база. Теренът, на който ще бъде разположена тя, е на т.нар. Стар канал, до мястото на което години наред стоеше учебния кораб „Петър Берон“."

Общинският съветник Мартин Байчев даде препоръка при изготвянето на окончателния проект за път на това място да се предвидят джобове за контейнери за смет, които понякога не присъстват в разработките и се създават проблеми със сметоизвозването.

Във втора точка без коментари съветници одобриха  Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на имот по план на селищно образувание „Планова“.

В точка Разни гражданинът Мартин Златев запозна съветниците с проблем, свързан със СО "Боровец- север".

Мартин Златев:
"От 2014 година в бюджета на Варна са заложени близо 150 хил. лева за изработване на подробен устройствен план на селищното образувание „Боровец – север“, но той още не е готов. Въпросът ми е кога ще бъде готов."

Главният архитект на Варна Виктор Бузев призна, че закъснение има. Причината за него обаче не е в общината, а в кадастъра.

Виктор Бузев:
"До 2015 година „Боровец – север“ не е имал кадастрална карта, без която не може да се прави подробно планиране на имотите там. След като тя беше изготвена, имаше жалби от собствениците и в момента се водят поредица дела по въпроса."

Проблемът обхваща общо 85 имота, които обаче са на едно място. Според арх. Бузев, възможно е да се изготви план за местността без тях, като след завършването на съдебните процедури той ще се допълни.
Съветниците от архитектурната комисия препоръчаха първо да се види на какъв етап са делата между гражданите и кадастъра и едва тогава да се вземе решение как да се продължи изработката на плана.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ