Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

Бившият ректор на софийския университет проф. Боян Биолчев е председателствал журито, определило кои културни проекти да се финансират по време на българското председателство на ЕС.
В списъка са общо 11 души, двама от които са се отказали. Това са Красимира Величкова от Българския дарителски форум и Юрий Вълковски от фондация "Промяната". Величкова само с един телефонен разговор се убедила, че конкурсът "намирисвал" от самото начало.

Много от кандидатите са отпадали по административни критерии - например защото срокът им за изпълнение е февруари-май, въпреки че периодът съвпада с европредседателството.

Има няколко случая, в които проекти са отпадали заради непредставена автобиография на някой от организаторите, при положение че при добро желание тя би могла да се поиска само с един телефонен разговор или имейл. Още по-куриозно са отрязани проекти, непредставили пълни автобиографии на артистите, на сцената. По всичко личи, че не е правен опит на кандидатите да бъде шанс да коригират този дребен пропуск, без значение дали проектите им са стойностни.

Общото впечатление е, че формалните критерии често са били по-водещи от творческите. Не става ясно защо проект с хубав замисъл и потенциал трябва да отпадне заради липсваща биография.

Прави впечатление и друга любимка формулировка на журито - на музикални проекти се отказва финансиране с мотива, че "са фокусирани основно върху авторска музика без да предвиждат музикална европейска интеграция".

Вече писахме и причината, поради която от отказано финансиране на аниматора с "Оскар" Теодор Ушев. Неговата анимационна кино симфония е порязана в две изречения:"Проектът се свежда до популяризиране на една творческа личност. Авторът на проекта е и обект на проекта. Проектът не е одобрен за финансиране."

Освен професор Боян Биолчев, литератор и писател, в журито влизат още:

Аве Иванова - театрален критик

Албена Спасова - преподавател в Художествената академия

Велизар Соколов-Заки (дует "Авеню")

Даниела Боянова

Димитрина Кауфман - професор, изследовател на българска народна музика

Красимира Величкова - отказала се

Николай Поляков, режисьор

Пламен Тотев - литературовед, журналист, текстописец

Юрий Вълковски - отказал се

Асен Аврамов - композитор.


Източник: offnews.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ


НОВИНИТЕ
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято" Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"

Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия

Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ