Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

България може да избегне санкциите от ЕК за неприлагането на Директивата за колективно управление на авторското право и сродните му права. За това алармираха от Музикаутор.
От сдружението за управление на авторските права на българските музикални творци Музикаутор посочват, че Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (GESAC) и Европейската група на дружествата на композитори и автори (GESAC) са внесли писмо до всички отговорни институции в България, в което са предложили експертно съдействие на България за транспониране на Директивата за колективното управление на авторското право и сродните му права в законодателството ни
Писмото на GESAC и GESAC е било адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на Комисията по културата и медиите и на Комисията по правни въпроси в 44-тото Народно събрание Вежди Рашидов и Данаил Кирилов, както и до министъра на културата Боил Банов.

В писмото двете организации изразяват готовност да предоставят експертиза, знания, добри практики и сравнителен анализ от други държави, които вече са транспонирали директивата, така че България да има съвременно и адекватно на европейските стандарти законодателство. Организациите се мотивират и с това, че липсата на съответно законодателство в сферата на колективното управление на правата у нас изпраща негативен сигнал до страните членки за отговорността на България по отношение на задължението ѝ да синхронизира законодателството си с това на ЕС. Това се случва в навечерието на председателството на страната ни на Съвета на ЕС.
Припомняме, Европейската комисия взе решение да предяви иск срещу България в Съда на ЕС. Искът е в размер на над 19 000 евро на ден, тъй като няма национален акт, който имплементира директивата в родното ни законодателство. Сдруженията Музикаутор и Филмаутор, които са българските партньори на CISAC и GESAC, посочват, че многократно са алармирали отговорните институции за необходимостта от приемането на такъв закон, но това не е станало.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ


НОВИНИТЕ
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято" Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"

Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия

Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“