Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор


Сподели:
15 Декември 2017, Петък

България може да избегне санкциите от ЕК за неприлагането на Директивата за колективно управление на авторското право и сродните му права. За това алармираха от Музикаутор.
От сдружението за управление на авторските права на българските музикални творци Музикаутор посочват, че Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (GESAC) и Европейската група на дружествата на композитори и автори (GESAC) са внесли писмо до всички отговорни институции в България, в което са предложили експертно съдействие на България за транспониране на Директивата за колективното управление на авторското право и сродните му права в законодателството ни
Писмото на GESAC и GESAC е било адресирано до премиера Бойко Борисов, председателя на парламента Цвета Караянчева, председателите на Комисията по културата и медиите и на Комисията по правни въпроси в 44-тото Народно събрание Вежди Рашидов и Данаил Кирилов, както и до министъра на културата Боил Банов.

В писмото двете организации изразяват готовност да предоставят експертиза, знания, добри практики и сравнителен анализ от други държави, които вече са транспонирали директивата, така че България да има съвременно и адекватно на европейските стандарти законодателство. Организациите се мотивират и с това, че липсата на съответно законодателство в сферата на колективното управление на правата у нас изпраща негативен сигнал до страните членки за отговорността на България по отношение на задължението ѝ да синхронизира законодателството си с това на ЕС. Това се случва в навечерието на председателството на страната ни на Съвета на ЕС.
Припомняме, Европейската комисия взе решение да предяви иск срещу България в Съда на ЕС. Искът е в размер на над 19 000 евро на ден, тъй като няма национален акт, който имплементира директивата в родното ни законодателство. Сдруженията Музикаутор и Филмаутор, които са българските партньори на CISAC и GESAC, посочват, че многократно са алармирали отговорните институции за необходимостта от приемането на такъв закон, но това не е станало.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Вицепрезидентът: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Европа може и да се измъкне от митата на Тръмп

Отровения руски агент, Турция, Брекзит: Какво обсъждат лидерите на ЕС днес и утре

Захариева: Нямаме информация срещата с Ердоган да бъде отложена

Министър Караниколов: 131 са опасните язовири те ще са под контрола на държавата

Зукърбърг: Facebook трябва да бъде по-строго регулирана