Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Георги Икономов, кмет на Банско: Няма да се разширява ски зоната в „Ски за Банско“, България печели от узаконяването на проекта


Сподели:
14 Декември 2017, Четвъртък

Интервю с кмета на Банско- Георги Икономов

Водещ: Насрочен е поредният протест на коалицията „За да остане природа в България“ срещу узаконяването, според природозащитниците, извършените от концесионера „Юлен“ нарушения като ползването на по-голяма от предвидената по договор площ от Националния парк „Пирин“. Протестът е, въпреки фактът, че министърът на околната среда и водите Нено Димов оттегли от днешното заседание на Министерския съвет внесения проект за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за ски зона Банско. Според министъра проблемът има два аспекта – екологичен и икономически – и решението му е в името на баланса между тях. Как отекват тези новини в Банско? Питам кмета Георги Икономов. Питам го, защото общината е акционер в дружеството концесионер „Юлен“. Г-н Икономов, как коментирате решението на министър Димов?

Георги Икономов: Коментираме го с един митинг, който в момента (бел. ред. към момента на провеждане на интервюто) организираме в Симитли на главен път Е79, както хора от общината, така и съседни общини, които са дошли да ни подкрепят и около 7-8 кмета от цяла Благоевградска област, които също ще изразят своята подкрепа. Така че по-красноречиво от това не знам какво да направим. За пореден път ние сме разочаровани изключително много от това отлагане на решаването на проблема. Чух във вашия анонс това какво повтарят безброй пъти „Зелените“ – а именно за нарушения, за нарушения, за не знам какви си неща при положение, че много пъти е коментирано, много пъти е показвано и от Междуведомствената комисия, и от проверки на специализираните органи, че такива нарушения няма, но явно те си знаят една песен и само това нещо го повтарят. Просто спъват един процес, едно развитие на цял един регион с техните действия. Тоест ще започнем и ние по техния начин явно, защото по друг начин не може да ни бъде чут гласът.

Водещ: Министър Димов се ангажира, че ще внесе проекта за концесионен договор за ски зоната, заедно с плана за управлението на Национален парк „Пирин“. Това не ви ли удовлетворява?

Георги Икономов: Да, когато стане факт, ще ни удовлетвори. До момента само имахме няколко обещания. Първото беше от миналата седмица. Също така днес трябваше да бъде внесено в дневния ред, сега се отлага за след две седмици. Когато това стане факт и бъде прието от министерски съвет, тогава – да, ние ще бъдем доволни, защото това е правилната стъпка. Отлагането на това решаване на този проблем е вече осем години. Колко още трябва да го отлагаме при положение, че няма нито икономическа, нито екологична пречка това нещо да се случи.

Водещ: Какво печели Банско от концесията на ски зоната?

Георги Икономов: Изключително много печели. И пак повтарям – не печели само Банско. Казах още в началото, че тук са кметове от цялата област. Другите, които не са дошли, са изразили своята подкрепа. Просто са възпрепятствани да дойдат. Не говорим само за Банско, а за развитие на целия регион, защото в Банско работят хиляди хора и не само от региона, а и от цяла България. Банско стана марката на ски туризма и на ски спорта за цяла България. Тук се провеждат световни състезания от световен ранг, с които България става известна, така че изключително много печели България от това Банско да се развива. И не само Банско – целият зимен и ски туризъм да се развива. Това трябва да стане вече ясно на всички. Няма по-екологично, няма по-природно нещо от зимния ски туризъм.

Водещ: Не мога да не Ви попитам като представител на общината, съакционер в концесията – получавате ли с новия договор и нови територии от Пирин за изграждане на нови съоръжения, както твърдят от „Зелените“?

Георги Икономов: Няма такова нещо. Не се получават нови територии. „Зелените“ за пореден път мога да кажа, че лъжат, защото буферната зона или ски зоната, която е буферна зона според ЮНЕСКО, тя е определена с едни граници, които са по териториално-устройствения план, приет в община Банско още през 2000 година и актуализиран през 2004 година. Границите на тогава приетия териториално-устройствен план съвпадат със сегашната ски зона, съвпадат и с буферната зона. Така че няма нищо, което да се додава допълнително, нито да се променят зони в плана за управление. Просто единственото, което искаме да се реши, е да се промени плана за управление така, че да се даде възможност за нови инвестиционни предложения, които впоследствие да се гледат по всички екологични закони. Нищо повече не искаме. И ние сме първите, които ще установим, че някое предложение не е екологично из застрашава природата в нашия край. Ние ще сме против него. Това бъдете убедени. Но това досега не е установено.

Водещ: Тоест ски зоната няма да се разшири 10 и повече пъти пак, както твърдят?

Георги Икономов: Естествено, че няма как да се разшири. Ски зоната я има и тя е определена с координатни точки и никой не може да излезе от тази ски зона. Това е факт и това е ясно на всички. Просто безброй безочливи лъжи, повтаряни от тези хора. Не знам докога ще им се връзват. Айде, да говорим за обикновени хора да се връзват, но докога и политици ще се връзват на тези приказки празни. Не мога да разбера.

Водещ: В момента, г-н Икономов планът е подложен на обществено обсъждане. То трябва да продължи до 22 декември. Имате ли опасения за последващо забавяне или за още промени в промяната на Договора за концесия на съоръженията в ски зона Банско?

Георги Икономов: Нищо не мога да коментирам. Това не е в моите правомощия. Единственото, което е зависело от мен – аз съм внесъл проекта за промяна на плана за управление. И оттам насетне чакаме това нещо да бъде разбрано и одобрено от правителството. Нищо повече. естествено, че опасения винаги може и ще има, щом се говори за „Зелените“. Те винаги измислят. Ако им се отговори на едни въпроси, започват да задават втори, трети, четвърти. Само и само нещата да се протакат. И нищо смислено, и нищо законово. Това е доказано безброй пъти. Но каквото и да се забавят, колкото и да се протакат нещата, това трябва да стане и ще стане и първата стъпка е просто да тръгне планът за управление за неговата промяна в края на месеца.

Водещ: Какво ще кажете на хората, като се изправите срещу тях?

Георги Икономов: На хората ще кажа, и не само на хората ще кажа, а и на правителството, и на всички отговорни лица, от които зависи вземането на това решение, че тук сме кметовете на цяла област, за да изразим тази подкрепа, да се чуе гласът на местните хора, на местната общност – на хората, гражданите на тази страна. А не на шепа хора, представящи себе си за еколози, които даже може и да нямат екологично образование и, които не се знае кого представляват. Просто да чуят нашия глас. Това е гласът на народа. Това е правилният глас.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте. Чухме кмета на Банско Георги Икономов, който ни направи и по някакъв начин съпричастни към митинга, организиран между Симитли и Банско – митинг, на който присъстват кметовете от цялата област, митинг в подкрепа на Договора за ски зона Банско.

Цоня СЪБЧЕВА


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
МОН не обучава педагози на ромски език

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Решението на Съда на Европейския съюз за родителския отпуск по румънски казус, не засяга българското право

Валери Симеонов: Не виждам причина да подам оставка, казвам истината!

Първата Дама: Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване

Мълчи си бе, Симеонов


НОВИНИТЕ
От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд От КТ "Подкрепа" искат по-високо заплащане на нощния труд

31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа 31 медала за плувците на Астери (Варна) в турнира Златна Добруджа

Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна Започва ремонтът на още 5 км от път I-9 Златни пясъци - Варна

На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния На 13 ноември еврокомисията ще представи мониторинговите доклади за България и Румъния

Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток" Сърбия може да се свърже с газопровода "Турски поток"