Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Евродепутатът Емил Радев: Долу ръцете от КОНПИ! Атаката на Прокопиев е недопустима


Сподели:
13 Декември 2017, Сряда

Емил Радев е евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. През 2009 г. е избран за депутат в 41-то Народно събрание от ГЕРБ във Варна, а през 2013 г. и в 42-то Народно събрание. Участва в комисиите по правни въпроси, контрол на европейските фондове, борба с корупцията, и конфликт на интереси и парламентарна етика. Вносител на редица законопроекти в защита на неплатежоспособните българи, затруднени да плащат задълженията си. Вносител на мерки срещу имотната мафия, както и на предложения, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и ограничения върху банковите запори.Евродепутат е от 2014. Избран от листата на ГЕРБ и член на Европейската народна партия.

Потърсихме мнението на г-н Радев по горещата тема със запорираните имоти от КОНПИ на стойност близо 200 милиона на скандалния обвиняем бизнесмен Иво Прокопиев. как европейските институции оценяват комисията и недопустими ли са обвиненията му към Борисов и Цацаров.  

- Г-н Радев, как си обяснявате действията на обвиняемия бизнесмен Иво Прокопиев спрямо Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)?

- Недопустима е такава атака срещу държавна институция, още повече, че тя има особено важни функции по изземване на незаконно придобито имущество. Комисията е една от институциите, която е създадена с тясно сътрудничество с Европейската комисия и нашите европартньори.  България има едно от най-прогресивните законодателства за отнемане на незаконно придобито имущество в целия ЕС. Миналата година организирах в Брюксел в Европейския парламент кръгла маса на темата за отнемане на незаконно придобито имущество и там бяха представители на сходните органи от Великобритания, Ирландия, Италия и представители на Европейската комисия, които наблюдават тези процеси и мога с пълна увереност да кажа, че ние сме една от петте държави в ЕС, които имат такова законодателство, което позволява без влязла в сила наказателна присъда да се отнема незаконно придобито имущество, наред със страни като Великобритания, Ирландия, Испания и Италия. 

- Как европейските институции оценяват КОНПИ?

- Както виждаме и в мониторинговите доклади винаги дейността на КОНПИ е била приветствана, била е оценявана отлично. В един такъв момент, когато и в последния доклад също работата на комисията следва да се запази като дейност и да не се възпрепятства по никакъв начин дейността на тази комисия, беше оценено в доклада на ЕК. Този орган винаги е имал пълното одобрение в Брюксел, долу ръцете от него! Имаме признанието на европейските институции, на ЕК, в мониторинговите доклади винаги е била абсолютно положителна оценена работата й и междувпрочем всички от опозицията, които в момента атакуват КОНПИ, да не забравят, че те искаха да има такова разширено разследване, когато се приемаше законодателството в 41-вото НС за правомощията на тази комисия. Нека да не делим на наши и ваши разследванията от комисията, защото законът е един и трябва да се прилага независимо кой е мишена, дали е бизнесмен, дали е наркотрафикант. Щом има случай на незаконно придобито имущество, то трябва да бъде отнето в полза на държавата и това е принцип в целия ЕС.  Престъпниците най ги боли, като им отнемеш парите, които са спечелили с престъпна дейност. В един момент такава атака срещу комисията, срещу нейния председател, е недопустима. Законът задължително повелява, когато има разследване срещу дадено лице, информацията автоматично отива от прокуратурата в КОНПИ и тя е длъжна да провери доходите на това лице и дали те не са придобити от незаконна дейност. 

- Как ще коментирате атаките на Иво Прокопиев срещу министър-председателя Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров? 

- Явно това е защитната теза. Все пак има компетентен съд, който може единствено да се произнесе кой е виновен и кой е невинен. Разбира се, и всички действия на КОНПИ подлежат на съдебен контрол. Ако някой смята, че понякакъв начин са накърнени правата му, има всички правни възможности да се защити. В отбранителната си теза да се включва нападение срещу всички български институции от министър-председателя, през магистрати и КОНПИ, е недопустимо да атакуваш цялата държавност, само и само да докажеш, че си прав в един процес. Защитени са правата на всеки, комуто е повдигнато обвинение, на когото по някакъв начин е запорирано имуществото. Щом съдът е преценил, че има достатъчно данни да наложи запор върху имуществото на разследван от комисията, значи има достатъчно доказателства. Нека да оставим комисията да си свърши работата. Много е тревожно, че е изтекла информация по този казус и са предприети действия, които да предотвратят разследването и налагането на санкции и това трябва много добре да се провери от компетентните служби, защото така е направено производството, че до налагане на запорите по никакъв начин да не изтича информация, за да не може да се прехвърля имущество и да се възпрепятства дейността по отнемане на незаконно придобитото имущество.

  -Както виждаме, г-н Прокопиев е бързал да закрие 4 дружества в Кипър дни след старта на проверката.

- Виждаме, че има закрити фирми в Кипър, заради което може да се подозира теч на информация от комисията и тук наистина трябва да се вземат мерки, защото е много вероятно дейността и да не бъде особено ефективна в първоначалната фаза, когато се налагат обезпеченията с цел да не може да се покрие имуществото, което е придобито от незаконна дейност.

Източник: blitz.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия