Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Светослав Малинов: Българският провал в ЕС пречи на Западните Балкани


Сподели:
13 Декември 2017, Сряда

Светослав Малинов е български политик от партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, той е депутат в Народното събрание през 2005-2009 година и в Европейския парламент от 2009 година. Светослав Малинов е женен, с три деца - две дъщери и един син. Владее английски и немски език.
- Опитът за сближаване между ДСБ, "Да, България" и БЗНС във формата "Български манифест за Европа" стъпка към обединението на десницата ли е, или точно в обратната посока, защото Реформаторският блок не е сред поканените в този формат?

- Да, точно така, това е опит за сближаване. Защо не е поканен Реформаторският блок - винаги трябва да се започне отнякъде. За мен чисто процедурно не е понятно как така може да се започне едновременно всички на едно място. Това е невъзможно.

Започна се оттам, където е най-лесно сближаването между две формации. По-лесно сближаване от „Да, България” и ДСБ аз не виждам. И по-скоро трябва да се обяснява защо това сближаване не се е състояло преди изборите, а не защо се състои сега.

Между другото никой не е обсъждал защо тези партии се сближават. Обсъждането е защо не са дошли и други партии. Защото се прави първата стъпка, и ще видим втората, третата... Процесът не е завършил.

Манифестът още не е готов, тепърва ще се изработва. Всичко върви добре. Ще се излиза с български позиции за европейските политики. Сами разбирате, че това е свързано с евроизборите. И преди това може да се осъществи сближаване и с други, а пък покрай това може да се стигне и до общи позиции за българската политика.

Просто някои от темите ще изискват и това. Например, ако решим да правим обща българска теза за Еврозоната, ще трябва да има съгласие и за някои промени в България.     

- Защо ДСБ са склонни да си сътрудничат с Николай Ненчев, а с бившия си зам.-председател Петър Москов - не? И двамата бяха до последно министри в правителството "Борисов 2".  

- Защото той явно застана на много по-опозиционни позиции сега. Ние гледаме напред, не назад. В крайна сметка ще се действа от гледна точка на следващите месеци. Явно визията за бъдещето е по-близка.

Ще се изработят позиции за сближаване и аз съм сигурен, че някои други лидери и партии ще ги приемат. Но отношението към ГЕРБ и към Борисов е част от тази идентичност.

- ГЕРБ все повече се опитва да наложи себе си като представител на дясното. Процесите вдясно не освобождават ли на партията на Борисов територия за завземане?

- Да, освобождават. Но пък ГЕРБ периодично напуска десницата в името на повече гласове и в името на истински леви хора там. Смятам, че тази акция срещу приватизацията е точно такава. Тя е заявяване пред българското общество, че ГЕРБ възприема тези клишета за престъпната приватизация, които са били част от левицата.

Между другото трябва да се припомни, имаше тежко изискване, което се нарича работеща пазарна икономика, при кандидатстването ни в Европейския съюз.

И приемането на българската икономика като функционираща пазарна се дължи на приватизацията и на начина, по който е проведена. Така че в тази „престъпна приватизация” участва и Европейският съюз.

Одобрението на резултатите от тази приватизация е направено на форуми на Европейския съюз. Това е от този тип акции, за които нито един сериозен човек в България не мисли, че имат смисъл. Но всички или мълчат, или се подсмихват, защото знаят, че ще отминат.

И тя ще отмине след два-три месеца и всички ще забравят, че е имало такава глупост.

- Какво можем да очакваме от българското председателство?

- Всеки, който очаква да бъдат наложени някакви неща извън текущия дневен ред, бърка. Знаете, че сме в трио. Приоритетите на триото са определени. Една държава може да постави няколко акцента, има възможност да започне една-две по-големи инициативи.

Ние сме избрали среща на върха на Европейския съвет, на която ще бъдат поканени Западните Балкани. От тази среща може да произтече нещо, но може да бъде и поредното доказателство, че Европейският съюз не е готов за разширение.

Но срещата може да покаже, че поне държавите-членки България, Румъния и Гърция имат еднакво отношение към своите бъдещи партньори. Какво ще бъде отношението на другите, това не зависи от нас.

Но мога спокойно да кажа, че нямаше да има такава среща, ако не беше българското председателство. Никой нямаше желание за такова нещо. Което е позитив за нас.

Иначе няма да има някакви събития, които да отличат нашето председателство като особено успешно или неуспешно. Дневният ред е ясен. Дай Боже да се постигне някакъв пробив сега на срещата на върха за Брекзит. Защото в противен случай в първата половина на следващата година това ще е най-важната тема.

- Говори се и за общ финансов министър на Европейския съюз.

- Това го казва само един от европейските лидери, нека не се бърка с официални политики на съюза. Всъщност Жан-Клод Юнкер постигна целта си напълно. И той го каза: Аз искам да накарам лидерите да дебатират.

Той призова за дебати. Истината е, че той директно заяви, че неговата цел е да помогне за следващия мандат на Европейската комисия и Европейския парламент.

Юнкер излиза от политиката след година и половина, но следващият мандат на парламента вероятно ще започне с най-голямото проевропейско мнозинство в историята. Пред нас, евродепутатите, той каза: Нека бъдещите кандидати за евродепутати вземат отношение по тези въпроси.

За да знаят хората кого избират. Защото в неговите пет сценария се съдържат всички разумни възможности за бъдещето на ЕС. И неговата презумпция е, че в повечето европейски страни, като започне дебатът, хората ще изберат онези евродепутати, които имат сценарий за Европа, отговарящ на техните идеи.

Ние знаем как протичат евроизборите в България сега. Но аз съм сигурен, че един ден в България ще има наистина европейски избори и депутатите ще бъдат избирани по тяхната визия за Европа.

Юнкер също така много иска Еврозоната да се разшири. Иска този дебат да протече в отделните страни. Спомням си много добре как в България на два поредни избора за Европарламент съм бил съветван да не повдигам темата за Еврозоната, защото хората се плашат от нея.

Може би сега ще я повдигна. Трябва да бъдат избрани евродепутати, които да знаят за какво става дума и имат отговор. Аз съм за присъединяването на България. Между другото в полза на Еврозоната имаме вече един много хубав пример и това е Латвия. Ще го разучим.

Латвия е държава, която влезе в Еврозоната с показателите, които ние имаме в момента. Даже до 2-3 години ще изпреварим Латвия такава, каквато е била при включването. И тогава може би ще си повярваме.

Защото, знаете, страховете на хората как цените ще скочат двойно. Убеждението им е, че ще бъде тежък момент. Свързват го с някаква реформа, която ще им намали доходите.

А как Еврозоната ще се самоуправлява по-добре, докато ние се натуткаме, това е наш проблем. Те могат да се организират по начин, който е изцяло в наша вреда. Знаете, финансовите министри на Еврозоната се събират и взимат решения. Дано не вземат такива решения, че да направят достъпа по-труден.

- Защо в момента има съпротива срещу разширяването на Европейския съюз?

- Темата за разширението е много дълга. Има много недоизказани неща в нея. Ние, българите, хванахме последния влак. Всъщност спирането на политиката по разширяване съвсем видимо започна далеч преди бежанската криза.

На практика сега са въведени нови критерии за членство, които според мен отчитат провала на България. Заради нашия провал след членството и отказа от реформи сега държавите ги карат да правят неща, които нас не могат да ни накарат да направим дори като членове.

Карат ги да правят реформи на съдебната си система. Преговорните глави се отварят по различен начин. Българският провал е оставил тежък отпечатък в предпресъединителните процедури на Западните Балкани.

Вече не се отварят глави, както беше при нас, при които сме най-близо. Сега с началото на преговорите се отварят глави като „Правосъдие”, „Върховенство на правото” и правителствата са предупредени, че те ще се затворят последни.

Нямам никакво съмнение откъде им е щукнало на „бюрократите” да го правят. Щукнало им е от това, че предишната процедура доведе до неподготвеност на България и Румъния, компромисно решение и отказ от реформи вече 10 години.

Затова сега нашите съседи ще бъдат принудени да свършат много по-голям обем работа.


Източник: marica.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Васил Василев: "Основната заплаха за ЕС е безмерната алчност на старите европейски страни!"

Владимир Береану: "Време е за закупуване на жълти жилетки"

Политолог: "Тереза Мей изпълнява танца на умиращия лебед"

Проф. Близнашки: "Във Франция лъсна слабостта на прехвалената им полупрезидентска система "

Красимир Узунов: "Зоран Заев говори за легитимиране на македонския език от половин година насам"

АФИС: "Корупцията е главна причина за недоверието към институциите"


НОВИНИТЕ
Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Турция с нова военноморска база в Черно море Турция с нова военноморска база в Черно море

Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле Влакът София - Варна излезе от релсите. Преустановено е движението през Искърското дефиле

Жителите на град Кубрат и 17 села  могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници Жителите на град Кубрат и 17 села могат да останат без вода непосредствено преди коледните празници

Тръмп се тревожел от импийчмънт Тръмп се тревожел от импийчмънт