Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Над 20 дела за КТБ отлежават в Софийската градска прокуратура


Сподели:
12 Декември 2017, Вторник

Hад 20 дела, отделени от разследването за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) все още са на етап проверка или досъдебно производство в Софийската градска прокуратура (СГП).

Това се разбира от отговор на обвинението до "Дневник". Говорителят на градска прокуратура Зорница Таскова заяви, че не може да даде повече информация, защото няма разрешение от наблюдаващите прокурори за това.

Обвинителният акт срещу организирана престъпна група, която е източвала банката, беше внесен през юли с обем от над 10 хиляди страници, а тази сряда - 13 декември ще бъде проведено и първото, разпоредително заседание по делото.

През февруари тази година наблюдаващият прокурор по случая, който стана и ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви, че има около 24 досъдебни производства, свързани с вторичната кражба на активи от КТБ.

"Прокуратурата разследва абсолютно всичко по няколко направления.

Първо, дейността на БНБ – с банковия надзор, заради който са обвиняеми двама бивши подуправители и един служител, също високопоставен; второ – престъпната група, ръководена от Василев; трето – едни липсващи 206 млн. лв. от главната каса на КТБ, раздадени в пликове, торбички и чувалчета за няколко години (по първите точки беше внесен и обвинителният акт - бел. ред.); четвърто – около 2 млрд. лв., източени от КТБ. Други около 1.5 млрд. лв., пак източени от КТБ, са отделени в друго досъдебно производство. Тоест ние разследваме първичната кражба, а тя е причина за вторичната кражба на активи, която от своя страна е предмет на други 24 досъдебни производства", каза Гешев тогава в интервю за в. "Труд".

За тези разследвания беше споменато при внасянето на обвинителния акт. От него стана известно, че това са дела за пране на пари, длъжностни престъпления и: ""финансиране" на политици (бел. ред. Бареков беше наречен от Гешев емблематичен пример, като е получил над 30 млн. лева от банката), журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот; "финансиране" на лични нужди на обв. Василев; "финансиране" на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на обв. Василев; увеличаване на капиталовата база на КТБ АД; осигуряване на парични средства за подържане пирамидалното функциониране на КТБ АД (за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества - кредитополучатели без реална търговска дейност контролирани от обв. Цветан Василев)."

Тези досъдебни производства са на поне три години

(КТБ беше поставена под специален надзор и обявена в несъстоятелност през 2014 година). Не е известно на какъв етап са разследванията сега, вероятно са спрени. Те би трябвало да са по-лесни от основното, чийто обвинителен акт е над 10 хиляди страници. Очевидно по тях няма повдигнати обвинения, защото обвиняемите са могли да поискат делото да влезе в съда.

През лятото на 2016 година, след две години разследване, прокуратурата осъзна, че в източването на КТБ има организирана престъпна група, начело с Цветан Василев. Тогава случая беше преместен в специализираната прокуратура, заедно с наблюдащия прокурор по делото, който я оглави.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Конфликтни теми, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия