Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Контролните органи дружно са проспали КТБ


Сподели:
04 Декември 2017, Понеделник

Нито един контролен орган не е предприел адекватни действия при отпускането на рискови кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ). Това е един от изводите на асоциация "Прозрачност без граници".Според проучването "Оценка на системата за почтеност в банковия сектор в България", нито един от отговорните органи не е подал сигнал за нередности до Комисията за финансов надзор (КФН), ДАНС, прокуратурата.

"Корпоративна търговска банка е проблем от такова естество, от такъв мащаб и на такова ниво, че нито една система за контрол, която е под най-високото (политическо) ниво, не може да се справи с него. Можем да наричаме модела с различни имена, но това, което трябва да търсим, е проблемът с върховенството на закона и проблемът с корупцията. Това е фундаменталният проблем на България, който ние 27 години не адресираме", се казва с доклада, който анализира поведението на всички институции, призвани да контролират банковия сектор, в периода 2009-2014 г.

Според авторите на анализа, много зле се представя и БНБ - при това не поради липса на ресурси и експертиза, а защото е била подвластна на "външно политическо влияние" и защото ѝ е куцала организацията на работа. Коренът на проблема е в модела, по който се избират шефовете на БНБ, КФН и Комисията за надзор над регистрираните одитори. Обикновено постовете се заемат от политически фигури, идващи от средите на управляващите - като доскорошния управител на БНБ Иван Искров, бивш депутат от НДСВ, пишат те.

Експертите на "Прозрачност без граници" подчертават "безкритичния подход" на БНБ към подаваните от КТБ периодични отчети и необяснимото намаляване на инспекциите на място. През 2014 г. са били проверени едва 5 кредитни досиета. Има и фрапиращи примери на злоупотреба със служебна информация и конфликт на интереси - шефът на "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска например закрива депозита си ден преди затварянето на КТБ, при това след работно време, пише в. "Сега" в днешния си брой.

Комисията за финансов надзор не се е взирала особено в данните за качеството на активите на КТБ и в схемите за набиране на финансиране.

Кризата "КТБ" е разкрила дефекти в работата на Народното събрание, констатира проучването. Парламентът приема формално и без дискусия годишните доклади на надзорните институции. От комисията за одиторите от години сигнализират, че е необходимо да се променят правилата в тяхната сфера, но никой не откликва. Но най-големият грях на депутатите е, че слагат начело на надзорните органи партийни и политически зависими кадри.

На фокус в анализа на "Прозрачност без граници" е и самата КТБ, управлявана почти еднолично от Цветан Василев - едновременно мажоритарен собственик и председател на надзорния съвет. Това е било в пълен разрез с правилата, но БНБ не го е забелязала. Самата банка системно е подавала недостоверни, неточни и непълни данни пред надзорните институции.

Дейността на КТБ по влогонабиране, кредитиране и инвестиции е била твърде непрозрачна и пълна с нарушения. Практиката, която оказва критично лош ефект, е била сложната плетеница от свързани с Цветан Василев фирми и персони, които са взимали заеми от КТБ за различни за икономически, медийни и дори политически проекти - като партията на Бареков.
Източник: actualno.com

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мая Манолова: Ще дам на съд кмета на Хитрино

Унгария: Ще се съдим с Европарламента!

В ГЕРБ разделени за министерските оставки

Финансовият министър на Италия заплашван с уволнение, ако не въведе универсален доход

Васил Василев: Родители, бъдете нащрек! Истанбулската конвенция, не е изчезнала!

Ангелкова: Не е имало разговори да напусна поста си. Няма напрежение в кабинета!


НОВИНИТЕ
Джамбазки настоява за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" Джамбазки настоява за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Има ръст на руските туристи във Варна Има ръст на руските туристи във Варна

Германия планира да либерализира още повече трудовия си пазар за чужденци Германия планира да либерализира още повече трудовия си пазар за чужденци

Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване

Работодателите против нови здравни вноски Работодателите против нови здравни вноски
ЕВРОПА
Унгария: Ще се съдим с Европарламента! Унгария: Ще се съдим с Европарламента!

Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система

Орбан: Недопустимо е ЕС да ни отнема правото да защитаваме границите си Орбан: Недопустимо е ЕС да ни отнема правото да защитаваме границите си

Крайната десница във Франция се изравни с партията на Макрон преди евровота Крайната десница във Франция се изравни с партията на Макрон преди евровота

Разрушаването на европейската цивилизация Разрушаването на европейската цивилизация