Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Откриха ръкописа на най-старата история на България


Сподели:
30 Ноември 2017, Четвъртък

Тя е писана от Петър Богдан век преди произведението на Пайсий Хилендарски

Професор Лилия Илиева е открила в италианския град Модена целия ръкопис на най-старата история на България, писана век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски. Новината първо съобщи проф. Божидар Димитров пред БНТ, а след това тя бе обявена и от Югозападния университет "Неофит Рилски".

Като млад учен във Ватикана Божидар Димитров открил няколко глави от "История на България“ на Петър Богдан Бакшев. Според него българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за печат в Светия град, но след това трудът му се загубил. Едва сега пълният текст на ръкописа е намерен.

За откритието проф. Лилия Илиева пише в новия брой на реферираното сп. „Балканистичен форум“, съобщиха от ЮЗУ. Статията ѝ е озаглавена „Открит е първият трактат върху българската история: Петър Богдан, за древността на бащината земя и за българските неща“.

Проф. Илиева е направила откритието си, работейки по проект, финансиран от Фонд “Научни изследвания“, заедно с екип преподаватели от Катедрата по български език към Филологическия факултет на Югозападния университет.

За написаната на латински История на България от Петър Богдан Бакшич се смята, че е създадена около 1667-1668 г., но е отпечатана след смъртта му през 1674 г. От нея са познати откъси и преписи, но в цялостен вид тя никога не е била известна на науката.

Сега проф. Илиева обявява, че е открила оригиналния ръкопис на българския книжовник-францисканец от Чипровци, станал католически архиепископ. В статията има и факсимиле на цяла страница от документа.

Тя съобщава, че ръкописът заема около 200 страници, разпределени в 70 глави, предговор, послеслов и добавени документи. Според проф. Илиева заглавието на този труд е "За древността на бащината земя и българските неща", а авторът се представя като Петър Деодат Чипровски.

Цифровото копие на ръкописа е откупено с помощта на проект, финансиран от държавния Фонд "Научни изследвания" по проект "Гутенберговата революция и българите".


Източник: economic.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа

Откриха признаци за глобална катастрофа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Шепа кресливи жени с уж болни деца

Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование


НОВИНИТЕ
На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия На 27 октомври в Истанбул ще се състои четиристранна среща на върха за Сирия

Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината Хирургът акад. Дамян Дамянов е лекар на годината

Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп Кремъл: Няма специални отношения между Путин и Тръмп

Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас Заловиха пиян шофьор на ученически автобус в Бургас

Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия Натискат Вучич Сърбия да окупира Косово, ако Прищина се сдобие с армия
ЕВРОПА
Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа Съдът на ЕС нареди на Полша: Спрете съдебната реформа

Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев Брекзит е сред най-големите безумия на това десетилетие според Андрей Ковачев

Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор