Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Йончева: Сравнява ли премиерът Левски с терористите от ИДИЛ?


Сподели:
28 Ноември 2017, Вторник

Депутатката от БСП Елена Йончева атакува остро премиера Бойко Борисов заради думите му, че и Левски би прескочил оградата на границата, ако беше жив.
„Какво има предвид премиерът Борисов, поставяйки националния ни герой Васил Левски, който се бори за чиста и свята Република, до оградата ни с Турция и корупционната схема при изграждането й. Може би сравнява Васил Левски с бежанците, с терористите от ИДИЛ? Може би има предвид, че Левски е терорист, като тези от Ислямска държава? Смятам, че това е едно нелепо изказване. Все пак това го казва човекът, който управлява държавата ни”, коментира Йончева.
Още вчера от БСП официално призоваха премиера да се извини за репликата си: „Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив“, защото с нея поругава национален герой.

Днес Йончева, която неотдавна направи филма "Граница", в който се говори за корупция и нарушения, попита още:

„Борисов да каже, с така построената ограда с Турция, кой краде от националната ни сигурност? Защо това съоръжение е построено така, че се преминава лесно и пада?”.

По думите й трябва да има обяснение защо в доклада на Главния инспекторат на МС от април 2017 г. се казва, че проверявящата комисия не е могла да направи даже разлика между едноредова и двуредова ограда.

„Това на практика е признание за отклоняване на средства”, каза депутатката.

Тя беше категорична, че политиците трябва да покажат загриженост, че поне се интересуват от отговорите на тези въпроси, вместо да се употребява националният ни герой Васил Левски по такъв груб начин.

Според Йончева голямата тема в България е корупцията.

"Тя подкопава националната ни сигурност и тази на ЕС. И това е казано от големите медии в Европа”, изтъкна тя и даде пример с роднинските назначения в Хасково, каквито има и в цялата страна.

Представителката на левицата коментира и конгреса на ГЕРБ, като заяви, че такъв форум на управляваща партия не може да решава само вътрешнополитически проблеми.

„От него трябва да чуем визията им за България. Страната ни изживява много тежък период. Има големи проблеми – слаба икономика, застаряващо население, правосъдие, в което ние не вярваме, корумпирана политическа класа”, подчерта  Йончева.

И посочи какво се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за 2016 г:

„Служители във всички клонове на правителството са замесени в корупционни практики, безнаказано. Корупционните практики включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки, търговия с влияние. Сериозни твърдения за корупция са били проследени само след вътрешен или външен натиск.”

Елена Йончева коментира и идеята за ревизията на приватизационните сделки:

„Дали ревизирането на сделките от приватизацията ще върне тези активи на държавата? Дали по някакъв начин ще бъде възстановена справедливостта, защото не е тайна, че голяма част от приватизацията не беше справедлива. Тя беше отчасти криминална. Дали ще се случи тази ревизия или ще се използва за разправа с политически опонент? Всички юрисити, които се изказаха по темата, заявиха, че няма механизъм, по-който тези активи да бъдат върнати в държавата”.


Източник: dir,bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мая Манолова: Ще дам на съд кмета на Хитрино

Унгария: Ще се съдим с Европарламента!

В ГЕРБ разделени за министерските оставки

Финансовият министър на Италия заплашван с уволнение, ако не въведе универсален доход

Васил Василев: Родители, бъдете нащрек! Истанбулската конвенция, не е изчезнала!

Ангелкова: Не е имало разговори да напусна поста си. Няма напрежение в кабинета!


НОВИНИТЕ
Джамбазки настоява за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" Джамбазки настоява за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Има ръст на руските туристи във Варна Има ръст на руските туристи във Варна

Германия планира да либерализира още повече трудовия си пазар за чужденци Германия планира да либерализира още повече трудовия си пазар за чужденци

Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване Македонското общество разделено 12 дни преди националното допитване

Работодателите против нови здравни вноски Работодателите против нови здравни вноски