Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК „Финанси и бюджет“ одобри актуализацията на бюджета на Община Варна за 2017 г.


Сподели:
24 Ноември 2017, Петък

В първа точка общинските съветници одобриха актуализацията на бюджета на Община Варна за 2017 г.,

Актуализираният бюджет възлиза на 348,7 млн. лв. Увеличението е със 78 млн. лева спрямо приетата в началото на годината макрорамка от 270,7 млн. лева.

От дирекцията обясниха, че корекциите са в резултат основно на получени субсидии и трансфери от централния бюджет. Най-голям е ръстът във функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“. Актуализираният бюджет е в размер на близо 142 млн. лв. и включва получените от държавата 85 млн. лева за строителството на новата част на бул. „Левски“ и изграждането на пробива на бул. „Сливница“.

За реализацията на инфраструктурни проекти ще бъде и основната част от разходите на капиталовата програма на Община Варна за 2017 г. След промените тя възлиза на 111 млн. лева при първоначално заложени близо 29 млн. лева. По-крупните обекти, включени в програмата, са: изграждането на бул. „Левски“ и пробива на бул. „Сливница“, ремонтите на улиците „Княз Борис III”, “Aна Феликсова“, „Студентска“, строителство на парк „Възраждане“ и др.

С актуализацията на бюджета са увеличени средствата по още няколко функции, сред които е и образованието. Годишната рамка ще бъде 112 млн. лева при първоначално заложени 104,2 млн. лева. Получените субсидии от централния бюджет са за: увеличение на стандарта във функция „Образование“; закупуване на учебници и учебни помагала; увеличение на децата/учениците по системата „АДМИН М“ и др. Увеличение има също по функциите „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ и „Отбрана и сигурност“.

Промените в приходната и разходната част на бюджета за 2017 г. предстои да бъдат гласувани и от Общинския съвет.

В следващите точка съветниците приеха предложенията за увеличение на състава на три районни кметства във Варна, които бяха разгледани на комисията по структра.
Четвърти заместник кмет ще бъде назначен в район "Приморски". Той ще бъде ситуиран във Виница, тъй като кварталът е сравнително отдалечен и ще отговаря и за прилежащите селищни образования, както и за к.к. "Св. Св. Константин и Елена", "Чайка" и "Златни пясъци". Необходимостта от назначаването му се обяснява с това, че той ще бъде близо до хората, за да е наясно с проблемите и исканията им.

Трима служители ще бъдат назначени в район "Вл. Варненчик" по функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда". Те ще отговарят за техническата поддръжка на новите игрища.

В район "Младост" численността на общинската администрация ще бъде увеличена с една щатна бройка. Причината е преструктуриране на дирекция "Контролни и социално-икономически дейности"  в две дирекции "Обществен ред и контрол" и "Инженерна инфраструктура и социални дейности".

На днешното заседание съветниците се запознаха също с отчета по изпълнението на бюджета за първите девет месеца на годината, който възлиза на 154,7 млн. лв. Голямата диспропорция спрямо първоначалната макрорамка се дължи на това, че разплащанията по капиталовата програма се извършват предимно през последното тримесечие.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ДС и избистрянето на класово-патриотичното възпитание на мюсюлманите

Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е "с нас или срещу нас"

МВР вдига в пъти такси за автомобили и въвежда нови

Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера