Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство


Сподели:
24 Ноември 2017, Петък

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е жизненоважно Германия да състави правителство и се надява канцлерът Ангела Меркел да успее

Борисов направи коментара пред журналисти в Брюксел, където участва в срещата на високо равнище по Източното партньорство на ЕС (Армения, Азербайджан, Молдова, Украйна, Грузия и Беларус). Източното партньорство е основна инициатива на ЕС в рамките на европейската политика за съседство, която има за цел постигането на политическа асоциация и икономическа интеграция на източните съседи на съюза. Тя е и сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в рамките на програмата на Триото – Естония, България и Австрия.

"С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство", каза премиерът, цитиран от БТА. "Докато Германия е блокирана с тези преговори, нищо не върви както трябва. Важно е в Германия да има правителство, важно е и в Австрия, но в Германия е жизненоважно", коментира още той.

Попитан дали Москва се плаши от днешната среща, Борисов заяви, че Русия не е от страните, които лесно се плашат. "В този регион (на Източното партньорство) винаги има проблеми, но както в Западните Балкани - никой не е идеален. Когато сме на една маса - президентите на Армения и на Азербайджан спокойно пият в коридора кафе, говорят си и е много по-добре, отколкото когато войските им са на Нагорни Карабах", заяви Бойко Борисов. По думите му сядането на една маса дава възможност да се обсъждат проблемите и всичко става в диалог, по европейски начин. Той изтъкна, че за България като външна на ЕС е важно повече държави да спазват правилата.

Черно море с газопроводи от няколко места

"С Азербайджан са свързани основните ни надежди за диверсификация. Оптимист съм за това, което се случва. По-добре да сме заедно и в диалог, отколкото да отсъстват хора от масата на преговорите, надявам се този подход да бъде приложен и за Западните Балкани", добави премиерът. Според него страната има прекрасно сътрудничество с държавите от Източното партньорство, което може само да се задълбочи.

"Черно море е прекрасно място, то може да стане място, откъдето да минават газопроводи от няколко места, може да има пристанища, бизнес, връзката с Дунав дава огромни възможности", изтъкна министър-председателят.

Борисов не е оптимист за преговорите за Брекзит

На въпрос за бъдещето на преговорите на ЕС с Великобритания и възможността развръзката да настъпи по време на българското председателство на Съвета на ЕС, Борисов посочи, че за съжаление все повече се говори, че преговорите може да завършат без споразумение. Той уточни, че не ангажира никого с мнението си, но това е усещането му.

"Надявам се да поддържаме добри отношения с Великобритания. Нека оптимизмът да надделее и да има благоприятен сюжет, а най-добре е да си останат в ЕС", добави премиерът.

Готов ли е за извънредни събития по време на председателството

Попитан дали страната е подготвена за неочаквани събития по време на председателството, той заяви, че ако каже, че е подготвена, това би означавало, че се надценяваме. "Който и премиер тук да попитате, и той ще ви каже, че не са подготвени. Ще ни се струпа много - Източно партньорство, Западни Балкани, Брезкит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността", смята той.

"Разчитам и на колегите в България - и на президента, и на председателя на Народното събрание, и на партиите в парламента. Месец преди председателството да казваш, че трябват предсрочни избори - само преди шест месеца им дадох да управляват, дадохме оставка. Не виждам това да е добър тон, но си е тяхна работа", заяви Борисов.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Държавна власт, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кирил Ананиев обещава Национална здравна карта до три месеца

300 лв. за бедна майка, 700 – за приемната мащеха на отнетото й дете

Путин пред 1640 журналисти: Ще бъда независим кандидат за президент

Цацаров иска от парламента пълна прозрачност по скандала със СРС-тата

Захариева: Трябва да се борим с радикализацията сред младите

Кънчо Стойчев: Изключително важно е да има сериозен дебат за корупцията
ЕВРОПА
Последна среща на върха в Брюксел за 2017 Последна среща на върха в Брюксел за 2017

Макрон и Меркел обсъждат насаме изпълнението на Минските споразумения Макрон и Меркел обсъждат насаме изпълнението на Минските споразумения

ЕП почти единодушно подкрепя присъединяване на България към Шенген ЕП почти единодушно подкрепя присъединяване на България към Шенген

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг пристига в България Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг пристига в България

Гняв расте сред германските социалдемократи срещу коалицията с Меркел Гняв расте сред германските социалдемократи срещу коалицията с Меркел