Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

България и Македония ще работят заедно по създаването на общ Балкански туристически маршрут. За работна група между двете страни се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония по време на днешното съвместно българо-македонско правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двупосочният обмен на туристи е много добър, поясни министър Ангелкова. Тя поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани. Това е с 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. и Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари, обясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят Черноморските курорти, но има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, допълни тя.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.
България и Македония с меморандум за роуминга
Към момента един мегабайт интернет в роуминг струва около 25 лв
Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация.

Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът ни с Македония е за 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на срещата между българския икономически министърът Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Стокообменът между двете страни за 2016 г. е €639.4 млн., като салдото е положително за България. За същия период износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в Струмица.

Предимствата на македонския пазар за българските фирми са ниски транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на нашия пазар, изтъкна министър Караниколов.

Перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли), поясни министърът.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Агенция АФИС: Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ

С колекцията на Васил Божков България признава иманярството за законно

"Да, България Варна" с позиция спрямо поведението на българското правителство по отношение на турския диктатор Реджеп Ердоган

Кметицата на Париж иска да направи целия градски транспорт безплатен заради смога

”Антикорупция”: Проф. Димитров е подписал договори с роднини

АФИС: Само 4% от българите искат ЧЕЗ да е на Гинка Върбакова