Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

България и Македония ще работят заедно по създаването на общ Балкански туристически маршрут. За работна група между двете страни се договориха министърът на туризма Николина Ангелкова с Кочо Ангушев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония по време на днешното съвместно българо-македонско правителствено заседание, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двупосочният обмен на туристи е много добър, поясни министър Ангелкова. Тя поясни, че Македония е сред водещите туристически пазари за България. В периода януари-септември у нас са пътували повече от 413 хил. македонски граждани. Това е с 5,8% ръст спрямо същия период на 2016 г. и Македония заема шесто място по отношение на генериращите туристи за България пазари, обясни министърът.

Традиционно македонските туристи идват у нас, за да посетят Черноморските курорти, но има и сериозен интерес към зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово, допълни тя.

Планира се и провеждането на дни на България в Македония и дни на Македония в България. Предвижда се и организация на опознавателен тур на македонски журналисти и туроператори.
България и Македония с меморандум за роуминга
Към момента един мегабайт интернет в роуминг струва около 25 лв
Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация.

Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът ни с Македония е за 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на срещата между българския икономически министърът Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев.

Стокообменът между двете страни за 2016 г. е €639.4 млн., като салдото е положително за България. За същия период износът към западната ни съседка възлиза на 394.1 млн. евро, а вносът е 245.3 млн. евро.

Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в Струмица.

Предимствата на македонския пазар за българските фирми са ниски транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на нашия пазар, изтъкна министър Караниколов.

Перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли), поясни министърът.

България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония.

Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"