Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

Спецобвинителите се загрижиха за колегите си - специализирани съдии, и с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров поискаха съдействие за решаване на тежките материални и кадрови проблеми на съда.

За да покажат дух на сътрудничество спецпрокурорите заявяват, че липсата на колегиални отношения в съдебната власт е един от основните проблеми за функциониране на наказателното правосъдие, "и то основно в София", но не посочват в писмото каква е връзката с недостигащата материална база и кадрови проблем. Затова се обръщат към ръководителя си - главния прокурор Сотир Цацаров, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по право, с искане да постави въпроса на обсъждане в съвета и пред правосъдния министър.

Прокурорите се мотивират с очакван наплив от дела срещу корупцията по високите етажи на властта, които след промените от 5 ноември ще се гледат от спецправосъдието. До момента внесено дело за корупция по високите етажи на властта в съда няма, установи проверка на "Дневник".

Заради такъв очакван наплив Цацаров поиска от прокурорската колегия трансформиране на няколко прокурорски щатове от страната в такива към спецпрокуратурата, както и по-добра сграда. Предложението му бе подкрепено от прокурорската колегия, но решението зависи от пленума на ВСС. Със същото очакване и председателят на спецсъда Георги Ушев поиска нови 15 съдийски бройки и по-добри материални условия. Съдийската колегия обаче реши, че ще изиска данни дали да увеличи щата на съда, защото според колегията няма данни в подкрепа на исканото увеличение.

Ушев изчисли приблизително, че очакваният прилив на дела към спецсъда е над 2000. Наскоро Софийският градски съд (СГС), който сега заседава по тези казуси, оповести, че при тях от началото на 2015 г. до момента има 26 такива дела.

По-добри условия за спецсъда, спецобвинителите искат заради обществените очаквания за резултати не само във вменената им отскоро борба с "висока корупция", а и досегашната - с организираната престъпност.

Обществото очаква справедливост, обаче как да има такива очаквания от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми, посочват спецобвинителите.

Дори заявяват, че "в такива условия" не работел нито един български съд. И допълват, че резултатите от работата на спецправосъдието се оценявала положително, както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, така и в евроанализа на прокуратурата.

За спецпрокуратурата имало кой да се грижи, а спецсъдът се мъчи в ужасни условия

Прокурорите отбелязват още, че само благодарение на ръководството на прокуратурата и в частност на главния прокурор и прокурорската колегия навременно се предприемат действия за увеличаване състава на магистратите и съдебните служители, както и за осигуряване на нормалния материални условия за работа.
"Не така обаче стои въпросът по отношение на Специализирания наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд. Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията", аргументират се те.

Те посочват още, че въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. "Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд", се казва още в писмото до Цацаров.

Според тях опасността от пълно блокиране на съдебните заседания била напълно реална.

Посочват и че спецсъдът има нужда от повече съдийски бройки. Ако такива не бъдат осигурени, негативният ефект няма да е само върху дейността на съда, но и върху специализираните органи въобще и обществените очаквания към работата им.

На финал посочват, че заради недостатъчния брой зали, някои заседания са с продължителност почти до и след полунощ, което е недопустимо според стандартите на ЕСПЧ. "И това не е изключение, а редовна практика, породена от описаните кадрови и битови затруднения на съда", казват спецпрокурорите.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Делото "Лозан Панов срещу Сметната палата" - рестарт

Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

"Джи Пи груп" се оттегля от спечелена поръчка на Столичната община за 46 млн. лева

Масоните делиха в ефир Яворовия дом и 1,6 млн.лв

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп

Заплахата за ЕС не е Русия, а радикалната ислямизация на Европа. Бунт в Дания?


НОВИНИТЕ
Мъж взе заложница на гарата в Кьолн Мъж взе заложница на гарата в Кьолн

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ

Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол

Матео Салвини за изборите в Бавария  "Ариведерчи, Меркел" Матео Салвини за изборите в Бавария "Ариведерчи, Меркел"