Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

Спецобвинителите се загрижиха за колегите си - специализирани съдии, и с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров поискаха съдействие за решаване на тежките материални и кадрови проблеми на съда.

За да покажат дух на сътрудничество спецпрокурорите заявяват, че липсата на колегиални отношения в съдебната власт е един от основните проблеми за функциониране на наказателното правосъдие, "и то основно в София", но не посочват в писмото каква е връзката с недостигащата материална база и кадрови проблем. Затова се обръщат към ръководителя си - главния прокурор Сотир Цацаров, който е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по право, с искане да постави въпроса на обсъждане в съвета и пред правосъдния министър.

Прокурорите се мотивират с очакван наплив от дела срещу корупцията по високите етажи на властта, които след промените от 5 ноември ще се гледат от спецправосъдието. До момента внесено дело за корупция по високите етажи на властта в съда няма, установи проверка на "Дневник".

Заради такъв очакван наплив Цацаров поиска от прокурорската колегия трансформиране на няколко прокурорски щатове от страната в такива към спецпрокуратурата, както и по-добра сграда. Предложението му бе подкрепено от прокурорската колегия, но решението зависи от пленума на ВСС. Със същото очакване и председателят на спецсъда Георги Ушев поиска нови 15 съдийски бройки и по-добри материални условия. Съдийската колегия обаче реши, че ще изиска данни дали да увеличи щата на съда, защото според колегията няма данни в подкрепа на исканото увеличение.

Ушев изчисли приблизително, че очакваният прилив на дела към спецсъда е над 2000. Наскоро Софийският градски съд (СГС), който сега заседава по тези казуси, оповести, че при тях от началото на 2015 г. до момента има 26 такива дела.

По-добри условия за спецсъда, спецобвинителите искат заради обществените очаквания за резултати не само във вменената им отскоро борба с "висока корупция", а и досегашната - с организираната престъпност.

Обществото очаква справедливост, обаче как да има такива очаквания от съд, който работи при ужасяващи материални условия и тежки кадрови проблеми, посочват спецобвинителите.

Дори заявяват, че "в такива условия" не работел нито един български съд. И допълват, че резултатите от работата на спецправосъдието се оценявала положително, както в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка, така и в евроанализа на прокуратурата.

За спецпрокуратурата имало кой да се грижи, а спецсъдът се мъчи в ужасни условия

Прокурорите отбелязват още, че само благодарение на ръководството на прокуратурата и в частност на главния прокурор и прокурорската колегия навременно се предприемат действия за увеличаване състава на магистратите и съдебните служители, както и за осигуряване на нормалния материални условия за работа.
"Не така обаче стои въпросът по отношение на Специализирания наказателен съд и Апелативният специализиран наказателен съд. Към момента работещите в специализираните органи магистрати и съдебни служители се помещават в една и съща сграда, която освен от тях се използва също и от служителите и администрацията на Държавната комисия по сигурността на информацията", аргументират се те.

Те посочват още, че въпреки напълно усвоената площ на сградата, нейният капацитет многократно е превишен. "Към момента, без каквото и да е преувеличение, крайно лошите материално-битови условия създават предпоставки за неспазване дори на минималните изисквания към здравословните и безопасни условия на труд", се казва още в писмото до Цацаров.

Според тях опасността от пълно блокиране на съдебните заседания била напълно реална.

Посочват и че спецсъдът има нужда от повече съдийски бройки. Ако такива не бъдат осигурени, негативният ефект няма да е само върху дейността на съда, но и върху специализираните органи въобще и обществените очаквания към работата им.

На финал посочват, че заради недостатъчния брой зали, някои заседания са с продължителност почти до и след полунощ, което е недопустимо според стандартите на ЕСПЧ. "И това не е изключение, а редовна практика, породена от описаните кадрови и битови затруднения на съда", казват спецпрокурорите.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кирил Ананиев обещава Национална здравна карта до три месеца

300 лв. за бедна майка, 700 – за приемната мащеха на отнетото й дете

Путин пред 1640 журналисти: Ще бъда независим кандидат за президент

Цацаров иска от парламента пълна прозрачност по скандала със СРС-тата

Захариева: Трябва да се борим с радикализацията сред младите

Кънчо Стойчев: Изключително важно е да има сериозен дебат за корупцията
ЕВРОПА
Последна среща на върха в Брюксел за 2017 Последна среща на върха в Брюксел за 2017

Макрон и Меркел обсъждат насаме изпълнението на Минските споразумения Макрон и Меркел обсъждат насаме изпълнението на Минските споразумения

ЕП почти единодушно подкрепя присъединяване на България към Шенген ЕП почти единодушно подкрепя присъединяване на България към Шенген

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг пристига в България Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг пристига в България

Гняв расте сред германските социалдемократи срещу коалицията с Меркел Гняв расте сред германските социалдемократи срещу коалицията с Меркел