Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Управителят на ”Евроманган” стана обвиняем


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

Районната прокуратура в Добрич привлече като обвиняем управителя на „Евроманган“ ЕАД Дейвид Уелингс, съобщиха от държавното обвинение

69-годишният Уелингс е обвинен за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията на дружеството като негов управител и представляващ не е поискал от съда да открие производство по несъстоятелност.
Управителят на „Евроманган“ е поданик на Великобритания, но е със статут на постоянно пребиваващ в България. Дейвид Уелингс не е бил открит на постоянния си адрес във Варна. Разследващите направили повторен опит да бъде установено местонахождението му, за да бъде призован. Намерен е бил в седалището на дружеството в село Църква, където му е била връчена призовка.

Районната прокуратура в Добрич е събрала достатъчно доказателства по делото, от които става ясно, че дружеството, на което с концесионен договор е отдадена мина Оброчище, е изпаднало в несъстоятелност от 30 юни 2016 г.

Натрупаните публични задължения към НАП са в размер около 1,5 млн. лева. За тези задължения НАП е образувала принудително изпълнение за събирането им. Отделно от тях „Евроманган“ ЕАД има задължения и към частни кредитори за доставки и транспорт около 100 000 лева. Само към „Енерго про“ ЕАД дружеството на Уелингс дължи около 200 000 лева.

Престъплението, в което е обвинен управителят, се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 5000 лева.

Драмата в мина "Оброчище" тлее от началото на годината. На няколко пъти миньори отказваха да излязат от рудника, докато не им бъдат изплатени заплатите. Наложи се дори намесата на висшето държавно ръководство, включително премиерът Бойко Борисов и омбудсманът Мая Манолова.

Енергийният министър Теменужка Петкова временно спря концесията на мината, а със ситуацията се зае и прокуратурата, която откри множество нарушения.


Източник: dnes.dir.bg

В категории: Други теми, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС