Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ханке: Социалната държава е дори по-опасна от социализма


Сподели:
23 Ноември 2017, Четвъртък

Преподавателят по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс в Boom&Bust за социалната държава

Увеличаващото се преразпредение ни прави роби на държавата, твърди проф. Стив Ханке в редовната си седмична рубрика.

Няма точна дефиниция на социалната държава, каза той. Голям авторитет по тази тема е проф. Фридрих Хайек и той също стига до заключението, че няма как да достигнем до конкретна дефиниция, което от своя страна прави тази концепция дори по-опасна от социализма. Социализмът и комунизмът могат да се дефинират, но при социалната държава не е така, подчерта Ханке. Може да кажем , че историята започва с Бисмарк в Германия и военното време в Германия, което идва благодарение на един, може да го дефинираме като полицейски държавен апарат.
„По този начин се създават много различни проблеми. Ако се вгледаме в проблема, свързан с бежанската криза в Европа, той има пряка връзка със същността на социалната държава, защото хората искат да дойдат именно в Западна Европа и да вземат нещо, без от своя страна да дадат каквото и да е било. Без да работят, да получат нещо от съответната държава. Това е основната причина за голямата вълна от бежанци, насочили се към Германия. Франция е много притеснена от тази ситуация, защото социалната държава, безплатните социалните трансфери („безплатни”, разбира се, в кавички, защото се дават от държавата) са огромни, като дори във Франция те са по-големи в сравнение с Германия.”

Най-сериозният ефект е описан по-възможно най-добрия начин в книгата на Хайек "Конституция на свободата".

Въпросът е тясно свързан със свободата, защото данъците, финансирането като цяло на социалните разходи стават все по-големи и по-големи, обясни проф. Ханке. Ако вземем за пример Франция, така наречената данъчна тежест, вече достига 55-56%. Следователно, повече от половината от вашия доход, се изземва от правителството под формата на различни данъчни тежести. Това си е чиста форма на социализъм. Ако погледнете в „Манифеста на комунистическата партия”, ще видите желание за национализация на цели индустрии. При социалната държава правителствата не правят подобна директна национализация, но вие малко или много се превръщате в роб на съответното правителство.

„Когато правителството взима повече от половината ви доход, който сте изработили и получили като заплата, бих казал, че вие сте много близо до определението роб на държавата. И когато тези пари са иззети, политиците, които решават колко пари да ви бъдат иззети като данъци, взимат и решенията как да се разпредели тази огромна сума, кой да ги получи и кой не. Може би част от тези пари достигат и до вас, като данъкоплатец, но вие нямате никакъв контрол над тези процеси. Политиците контролират всички тези пари и именно това е причината за създаването на голяма корупция.”

Франция е интересен пример, защото правителствените разходи във Франция като процент от Брутния вътрешен продукт са около 57% от БВП, посочи Ханке. Още по-интересното е, че само част от тях -  24% от БВП, са били изразходвани на база правителствено потребление. Останалите цели 33% от БВП реално не са преразпределени. Цели 33% от БВП. Политиците изземват огромни средства от гражданите и в същото време 33% от БВП, не се преразпределят отново към френските гражданите, обясни професорът.

Групите от хора, които имат възможността за налагане на политически натиск, са тези, които се облагодетелстват от социалната държава. Тези хора не е задължително да са бедни, големи и мощни корпорации също ползват облагите от социалната държава, чрез големи субсидии, под най-различни форми, завърши Ханке.


Източник: bloombergtv.bg

В категории: Анализи и коментари, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ООН: Иран изпълнява изцяло международното споразумение от 2015 г. за ядрената му програма

Борисов не трябва да дава оставка без консултиране с Обединени патриоти

Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение

Тристранката ще обсъди минималната заплата и финансите на общинските болници

25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана

Трите големи мита за АЕЦ “Белене”


НОВИНИТЕ
Всички майстори на занаятите празнуват днес Всички майстори на занаятите празнуват днес

ЦИК организира симулации на дистанционно електронно гласуване ЦИК организира симулации на дистанционно електронно гласуване

Предимно слънчев вторник Предимно слънчев вторник

Kатастрофа с автобус, има загинали. Kатастрофа с автобус, има загинали.

Белият дом защити имиграционната реформа на Тръмп след атентата Белият дом защити имиграционната реформа на Тръмп след атентата
ЕВРОПА
Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение

Нетаняху търси подкрепа за Ерусалим в Брюксел Нетаняху търси подкрепа за Ерусалим в Брюксел

25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана 25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана

Зигмар Габриел подкрепи Шулц - ЕС трябва да стане Европейски съединени щати! Зигмар Габриел подкрепи Шулц - ЕС трябва да стане Европейски съединени щати!

Европарламентът ще обсъжда членството на България в Шенген Европарламентът ще обсъжда членството на България в Шенген