Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вселина Савова, главен редактор на Vlsatta.com: "С огромна изненада установих, че в официалния протокол от комисията по младежки дейности изцяло липсват въпросите, които поставих пред общинските съветници."


Сподели:
21 Ноември 2017, Вторник

​Разговаряме с Вселина Савова, главен редактор на Vlsatta.com. Повод за това интервю е разминаването между протокола от заседанието на ПК"Младежки дейности и спорт", публикуван в сайта на ОС- Варна и отразяването на същата комисия във Vlastta.com.

На заседанието проведено на 13. 11. 2017 г. при обсъждането на отчет за дейността на Сдружение "Варна-Европейска младежка столица", Веселина Савова поставя няколко въпроса за начина на изразходване на 879 000 лв. от страна на сдружението. В официалния протокол на комисията тези въпроси липсват.

На 21.11.2017 г. Веселина Савова внася писмо до Председателя на Общински съвет-Варна Тодор Балабанов със следното съдържание:

"Уважаеми г-н Балабанов,
От 2003 г. електронното издание Vlastta.com отразява работата на Общински съвет - Варна и неговите комисии.
Целта ни винаги е била да се осигури публичност и прозрачност в работата на местната власт.
От 27.07.2017 г. Варненският общински съвет вече има действащ сайт, който би трябвало да има същите цели.
На 13.11.2017 г. , като главен редактор на Vlastta.com лично участвах в комисията ПК"Младежки дейности и спорт", за да поставя пред общинските съветници проблеми, които касаят начина на разходване на средствата от Сдружение "Варна - Европейска младежка столица".
С огромна изненада установих, че в официалния протокол от комисията, публикуван в сайта на Общинския съвет изцяло липсват въпросите, които поставям пред общинските съветници.
Подобно "редактиране" на текста е недопустимо и води до логичния въпрос - избирателно ли се протоколират заседанията.
Моля, да бъде използван аудио записа от комисията и да бъде коригиран официалния подробен протокол."

Галина Плугчиева е служителката от канцеларията на ОС-Варна, която е протоколирала въпросното заседание. Протоколът е подписан и от Председателя на комисията Мартин Байчев.

Потърсихме Веселина Савова за коментар.

Г-жо Савова, как ще коментирате "редактирания" протокол от заседанието на ПК "Младежки дейности и спорт".

Веселина Савова:
От 14 години Vlastta.com отразява работата на Общинския съвет и неговите комисии. Винаги съм считала, че гражданите имат правото да знаят какво се случва на заседанията. Когато Варненският общински съвет създаде своя сайт, лично поздравих Председателя на ОС г-н Тодор Балабанов, защото това е една много сериозна крачка към реализирането на заявената от всички представители на местната власт публичност и прозрачност в работата на съвета. Но...
Въпросът е много сериозен. Кой и как решава кое да бъде протоколирано и кое не?
И ако това става в тази комисия, каква е гаранцията, че не се случва в другите комисии.

Кой носи отговорността за протокола?

Веселина Савова:
Служителката, която води протокола, в случая Галина Плугчиева и Председателят на комисията, който също подписва този протокол.

Какво очаквате от Председателя на Общинския съвет?

Веселина Савова:
Пределно ми е ясно, че той не може да следи всяко заседание и всеки протокол. Но е длъжен да обучи хората, които се занимават с това. Те трябва да знаят, че дали им харесва или не, темите, които се поставят, трябва да бъдат отразявани. В случая най-кoмичното е, че аз изрично подчертах, че говоря за протокола.

Какво значи "говоря за протокола"?

Веселина Савова:
Това означава, че ми е ясно, че в момента на поставяне на проблема никой няма да реагира. Но рано или късно този проблем ще избуи и тогава именно протоколите ще показват кой кога е поставил въпроса, кой и как е реагирал и кой не е взел мерки. И ще ви дам един съвсем пресен пример. Сега се обсъжда връщането на имотите на "Спартак" отново на Община Варна. Протоколите от заседанията на Общинския съвет и комисиите са източника на информация за това как са вземани решенията, кой е защитавал прокарването на тази скандална сделка и т.н

Какво смятате, че трябва да се предприеме?

Веселина Савова:
Дали г-н Балабанов ще вземе мерки и какви ще са те, предстои да видим. Аз ще взема своите мерки.

Какви са те?

Веселина Савова:
Ще започнем да отразяваме заседанията и онлайн- в реално време. След което ще бъдат качвани в електронните ни издания и в социалните мрежи. Така никой няма да си позволи да преправя, редактира и т.н протоколите от заседанията.

Желая Ви успех.

Веселина Савова:
Благодаря.


Автор: Надежда Георгиева

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"