Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Любляна Начева, теолог: В семейството трябва да има мир, любов и внимание


Сподели:
21 Ноември 2017, ВторникФокус: Госпожо Начева, какво е значението на празника Въведение Богородично, обявен и за Ден на християнското семейство и православната младеж?

Любляна Начева: Този празник е с голямо значение за християнската църква и за всички християни по света. Счита се, че неговото празнуване е започнало още от I век на християнството и с това можем да видим колко древен е празникът. За нас българите той е особено обичан и почитан празник. Денят на въвеждане на Богородица в храма е Ден на християнското семейство и той е приет с официален указ от Светия синод  през 1929 година на базата на голямото му почитане от българското семейство. Денят на въведението на Богородица в храма е ден на семейството и православната младеж.

Фокус: Каква е историята на празника?

Любляна Начева: Деня на християнското семейство е свързан с въвеждането на Богородица в храма, това е едно събитие, което не е описано в Библията като част от християнската история. То е описано от преданието на църквата и записано в неканоничното прото евангелие на Яков, глава седма от втори до трети стих. Там се разказва за важната мисия на Мария, отредена й още преди нейното раждане и когато била мъничка. Нейните родители са били много добри хора, те се молели на Бог да имат най – ценното, което може да има в едно семейство, а това е едно дете. И Света Мария се родила, но тя била посветена в Йерусалимски храм, когато навършила 3 години. Преданието описва как мъничкото дете изкачило 15 огромни стъпъла на храма и там била посрещната от свети свещеник Захарий, той е баща на свети Йоан Кръстител. Била благословена, а от родителите си оставена в храма, защото някога храмът изпълнявал и смисъла на училище. Така тя била обучавана в този храм на вяра, на наука, на труд и когато Мария пораства, тя излиза като един грамотен човек, посветен на Бога, за да може да изпълни своята мисия, да стане майка на нашия Бог.

Фокус: Какво трябва да правят християнските семейства на този ден?

Любляна Начева: По повод на това и в  този образ на семействотото, което създават Йоаким, Ана и Мария, те се превръщат в еталон на подражание, което всяко християнско семейство трябва да се стреми към такъв модел, а именно и денят е неслучайно поставен като ден на християнското семейство и младеж, не просто, защото ние подражаваме на това семейство, а и защото смиълът и центърът на всяко семейство е децата, които се раждат в тези семейства, възпитанието на тези деца в ценностите на вярата и етиката. На този ден семействата завеждат своите деца, своите най – ценни съкровища в храма и вечерта организират една празнична вечеря, която е скромна и на която винаги има осветен хляб.

Фокус: Вие имате допир до децата в Кюстендил, лесно се възпитават в тези християнски ценности?

Любляна Начева: Има едно твърдение на свети отци и философи, че душата на човека е християнка, и че децата се раждат с това усещане за действителен човешки морал и ценности, а християнството утвърждава точно естествен за човека морал и ценности. Наскоро имах запитване към група деца и им бях поставила задача да допълнят една мъдрост, която казва Най – голямото съкровище за човека е ….Тук трябваше да се допълни, че най – голямото съкровище на човек е душата му, но всички деца едновременно бяха написали, че най – голямото съкровище за човека е неговото семейство. Това показва за децата колко важно е семейството, колко важно е да има мир, любов, внимание. Не просто материалната задоволеност в нашите домове е най – важното. Не скъпите играчки и вещи, а любовта и добрият пример, който родителите могат да дадат на своите деца, за които семейството е най – важното, наистина е най – важното, което трябва да се случи, не само в деня на християнското семейство, а изобщо през целия ни живот. Само в България има такъв ден, който се чества от държавата и от черквата.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС