Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Любляна Начева, теолог: В семейството трябва да има мир, любов и внимание


Сподели:
21 Ноември 2017, ВторникФокус: Госпожо Начева, какво е значението на празника Въведение Богородично, обявен и за Ден на християнското семейство и православната младеж?

Любляна Начева: Този празник е с голямо значение за християнската църква и за всички християни по света. Счита се, че неговото празнуване е започнало още от I век на християнството и с това можем да видим колко древен е празникът. За нас българите той е особено обичан и почитан празник. Денят на въвеждане на Богородица в храма е Ден на християнското семейство и той е приет с официален указ от Светия синод  през 1929 година на базата на голямото му почитане от българското семейство. Денят на въведението на Богородица в храма е ден на семейството и православната младеж.

Фокус: Каква е историята на празника?

Любляна Начева: Деня на християнското семейство е свързан с въвеждането на Богородица в храма, това е едно събитие, което не е описано в Библията като част от християнската история. То е описано от преданието на църквата и записано в неканоничното прото евангелие на Яков, глава седма от втори до трети стих. Там се разказва за важната мисия на Мария, отредена й още преди нейното раждане и когато била мъничка. Нейните родители са били много добри хора, те се молели на Бог да имат най – ценното, което може да има в едно семейство, а това е едно дете. И Света Мария се родила, но тя била посветена в Йерусалимски храм, когато навършила 3 години. Преданието описва как мъничкото дете изкачило 15 огромни стъпъла на храма и там била посрещната от свети свещеник Захарий, той е баща на свети Йоан Кръстител. Била благословена, а от родителите си оставена в храма, защото някога храмът изпълнявал и смисъла на училище. Така тя била обучавана в този храм на вяра, на наука, на труд и когато Мария пораства, тя излиза като един грамотен човек, посветен на Бога, за да може да изпълни своята мисия, да стане майка на нашия Бог.

Фокус: Какво трябва да правят християнските семейства на този ден?

Любляна Начева: По повод на това и в  този образ на семействотото, което създават Йоаким, Ана и Мария, те се превръщат в еталон на подражание, което всяко християнско семейство трябва да се стреми към такъв модел, а именно и денят е неслучайно поставен като ден на християнското семейство и младеж, не просто, защото ние подражаваме на това семейство, а и защото смиълът и центърът на всяко семейство е децата, които се раждат в тези семейства, възпитанието на тези деца в ценностите на вярата и етиката. На този ден семействата завеждат своите деца, своите най – ценни съкровища в храма и вечерта организират една празнична вечеря, която е скромна и на която винаги има осветен хляб.

Фокус: Вие имате допир до децата в Кюстендил, лесно се възпитават в тези християнски ценности?

Любляна Начева: Има едно твърдение на свети отци и философи, че душата на човека е християнка, и че децата се раждат с това усещане за действителен човешки морал и ценности, а християнството утвърждава точно естествен за човека морал и ценности. Наскоро имах запитване към група деца и им бях поставила задача да допълнят една мъдрост, която казва Най – голямото съкровище за човека е ….Тук трябваше да се допълни, че най – голямото съкровище на човек е душата му, но всички деца едновременно бяха написали, че най – голямото съкровище за човека е неговото семейство. Това показва за децата колко важно е семейството, колко важно е да има мир, любов, внимание. Не просто материалната задоволеност в нашите домове е най – важното. Не скъпите играчки и вещи, а любовта и добрият пример, който родителите могат да дадат на своите деца, за които семейството е най – важното, наистина е най – важното, което трябва да се случи, не само в деня на християнското семейство, а изобщо през целия ни живот. Само в България има такъв ден, който се чества от държавата и от черквата.

Венцеслав ИЛЧЕВ


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Делото "Лозан Панов срещу Сметната палата" - рестарт

Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

"Джи Пи груп" се оттегля от спечелена поръчка на Столичната община за 46 млн. лева

Масоните делиха в ефир Яворовия дом и 1,6 млн.лв

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп

Заплахата за ЕС не е Русия, а радикалната ислямизация на Европа. Бунт в Дания?


НОВИНИТЕ
Мъж взе заложница на гарата в Кьолн Мъж взе заложница на гарата в Кьолн

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ България няма да участва в "Евровизия 2019", реши БНТ

Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол Впечатляваща гробница откриха археолози в Созопол

Матео Салвини за изборите в Бавария  "Ариведерчи, Меркел" Матео Салвини за изборите в Бавария "Ариведерчи, Меркел"
ЕВРОПА
Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС Петър Клисаров: Бъдещето на ЕС

ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света ЕС вече може да налага санкции за разработването и използването на химическо оръжие навсякъде по света

Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп Никой от съюзниците ни не се отнася към САЩ толкова враждебно, колкото ЕС, заяви Тръмп

Матео Салвини за изборите в Бавария  "Ариведерчи, Меркел" Матео Салвини за изборите в Бавария "Ариведерчи, Меркел"

Премиерът се срещна с посланика на Великобритания Премиерът се срещна с посланика на Великобритания