Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Валери Симеонов за това ще я бъде или не управляващата коалиция


Сподели:
20 Ноември 2017, Понеделник

Вицепремиерът Валери Симеонов с предложение към Борисов за спасяване на коалицията: Да се научи, че не е сам на този свят! Ангелкова е над кабинета и над министър-председателя

- Г-н Симеонов, какво е предложението на "Обединени патриоти" към премиера Борисов, за да се разберете все пак и да изпълните програмата за управление за 4 години, за да има стабилно правителство и стабилност в България?
- Ако Борисов иска да има коалиция, да се научи, че не е сам на този свят. Да се консултира с нас за решенията на кабинета.

- А как ще се разберете с министър Ангелкова, наскоро отново разкрихте, че не сте съгласен с нейните действия по отношение на преместваемите обекти на плажовете…
- Вече нямаме диалог и с нея. То няма смисъл. Всички хубави неща, за които подготвяме обществото вече 6-и месец и които биха освободили мутренската примка на туризма, г-жа Ангелкова не ги отчита и прави точно обратното. Тя не се съобразява нито с вицепремиер, нито с министър-председателя.

- Искате да кажете, че Борисов не контролира министрите си ли?
- Министър-председателят прави изявление, че следващата година всички преместваеми обекти трябва да бъдат разчистени и казва в една телевизия: „И в този случай Валери Симеонов е абсолютно прав”. А тя се появява на една сбирка на концесионери и мутри от плажовете, които естествено са против да се премахнат техните хранилки, където доста са в сивата икономика, и им казва, че тя като министър нямало да позволи да се махнат.
Тя явно е над правителството, над вицепремиера, над премиера!

- Г-н Симеонов тези разкрития, които направихте дотук за липсата на диалог в коалицията, както и между министрите, е много притеснително!
- Не мога да разбера какво искате да направя в случая? Да си мълча, за да има мир ли? Знаете и всички вече с разбрали, че съм човек, който уважава истината и родината си и служи и на двете. Да мълча и да се правя, че не забелязвам всички тези гафове ли?

- Доказал сте, че работите за родината, видя се какви пари вкарахте в бюджета лятото, като се намесихте в тези сиви бизнеси по морето, както и с 50-те милиона, които не позволихте да си спестят братя Домусчиеви. При това положение обаче би трябвало и вашите коалиционни партньори да са го видели и да ви имат доверие да се консултират с вас, това е озадачаващото…
- Благодарение на засиления контрол по морето лятото, проведени от кабинета на вицепремиера заедно с институциите, в бюджета на страната постъпиха около 400 млн. лв. повече от туризма, отколкото 2016 г. За първите два месеца бяха над 200 млн. лв. повече. В същото време, когато Ангелкова обикаляше по плажовете и откриваше сезона в абсолютно незаконни заведения на известни групировки и се кълнеше, че нямало нарушения по плажовете.
А след това денонощната работа на всички контролни органи и институции показа, че има и се вкараха в хазната тези около 400 млн. лв.
Големият въпрос сега е какво е бъдещето на коалицията, така е. Ние сме влезли в тази коалиция, която беше единствената възможна от две партии, които да имат повече от 50% в Народното събрание, така както е решил народът на изборите. Имаме коалиционно споразумение, изработили сме програма за четиригодишно управление, а едва е минала и половин година.
Мандатът е пред нас и ако ГЕРБ в лицето на министър-председателя, защото от него се взимат решенията, коригира поведението си, аз не виждам да има пречки пред бъдещето на коалицията и положителните процеси, които започнахме в цялата държавата. Не виждам какви проблеми ще имаме да изпълним плана на кабинета, ако това се случи.

- Само проблемите в диалога биха попречили, така ли?
- Диалога, взимането на решения, които не са обсъдени и са еднолични.

- А има ли шанс да подобрите с министър Ангелкова диалога?
- Правил съм опити няколко пъти и вече не виждам никакъв смисъл. Там всичко, което се прави имам чувството, че е мотивирано от някакъв интерес. Само имам чувството, внимателно се изразявам.

- С премиера обсъждали ли сте този въпрос?
- Два месеца го обсъждаме вече. Говорим си за туризма, набелязваме целите и действаме, но дотук имаме само един успех – че извадихме концесионирането на плажовете от министерство на туризма, които Ангелкова искаше към себе си да ги прехвърли, ги оставихме по общия ред за концесиите. Благодарен съм за това г-н Цветанов и групата на ГЕРБ в парламента, които подкрепиха това. Там се работи много добре и разумно.

- В какви случаи липсва диалог в коалицията?
- В някои случаи е имало допитване. Например за кандидатурата на Ананиев, но пък нямаше за оставката на Николай Петров. Много лесно ги приема Борисов оставките!

- Как ще коментирате новия председател на парламента Цвета Караянчева?
- Достоен човек и съм плътно зад нея. Това е човек прагматик и техник и също като мен е инженер. Дай Боже повече инженери да влизат в политиката и ще се оправи България.

- Има мнения, че опозицията си е вкарала автогол с нея, тъй като е доста по-безкомпромисна от г-н Главчев. Така ли е?
- Да, така е. Сега ще видят къде зимуват раците, защото тя е жена с характер. Но тя трябва да има и пълната подкрепа на ГЕРБ. Нека най-сетне парламентарната група на ГЕРБ се еманципира и разбере, че те носят отговорността за това, което правят в Народното събрания и има разделение на властите. Трябва да се борят за демокрацията.


Източник: pik.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Агенция АФИС: Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ

С колекцията на Васил Божков България признава иманярството за законно

"Да, България Варна" с позиция спрямо поведението на българското правителство по отношение на турския диктатор Реджеп Ердоган

Кметицата на Париж иска да направи целия градски транспорт безплатен заради смога

”Антикорупция”: Проф. Димитров е подписал договори с роднини

АФИС: Само 4% от българите искат ЧЕЗ да е на Гинка Върбакова


НОВИНИТЕ
Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка

Разследват бившия директор на НИМ Божидар Димитров Разследват бившия директор на НИМ Божидар Димитров

ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея

Въоръжен взе заложници в супермаркет във Франция Въоръжен взе заложници в супермаркет във Франция

Студентка от Техническия университет спечели наградата за лого „Варна – Европейски град на спорта 2019 г.“ Студентка от Техническия университет спечели наградата за лого „Варна – Европейски град на спорта 2019 г.“