Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В "писмо до човечеството" 15 000 учени предупреждават за сериозни заплахи за планетата


Сподели:
16 Ноември 2017, ЧетвъртъкПрез 1992 г. 1 700 учени от цял свят публикуват "предупреждение към човечеството." В него те заявяват, че хората употребяват екосистемите на Земята до краен предел и са на път да унищожат планетата. В обръщението си те изброяват последиците от човешката дейност върху околната среда, които звучат катастрофално: разрушаване на озоновия слой, замърсяване на въздуха и водата, загуба на рибните запаси и ерозия на почвата, обезлесяване, загуба на видове и катастрофално глобално изменение на климата, причинени от изгарянето на изкопаеми горива.

Според учените, начело с физика и съосновател на "Съюза на загрижените учени" Хенри Кендъл, много от човешките практики излагат на сериозен риск бъдещето на човечеството, на растителните и животински видове.

Но от това предупреждение досега нещата се влошават.

С днешна дата в чест на 25-та годишнината от "предупреждението към човечеството" група изследватели публикуват ново писмо към човечеството. В началото на седмицата в научното онлайн издание BioScience повече от 15 000 учени от 184 държави публикуват нов научен анализ на различните заплахи за околната среда и действията на човечеството.

"Човечеството не успя да постигне значителен напредък в цялостно решение на прогнозираните предизвикателства и проблемите за околната среда. Притеснително е, че повечето от тях в момента са далеч по-сериозни", пишат те.

Това "писмо", публикувано под ръководството на еколога Уилям Рипъл на Държавния университет в Орегон е "второ предупреждение към човечеството". В него авторите съобщават, че скоро ще дойде времето, когато ще бъде твърде късно за каквито и да е действия. Учените се позовават на данните на правителствени агенции, организации с нестопанска цел и отделни изследователи.

Глобалните промени в климата са на чело на списъка със заплахи за планетата ни, който учените са направили в своето ново предупреждение. Средните температури са се повишили с повече от половин градус по Целзий от 1992 г. и годишните емисии въглероден диоксид са се увеличили с 62%.

Климатичните промени не са единственият проблем, пред който са изправени хората. Достъпът до прясна вода е намалял, същото се отнася и залесените с гори територии, количеството уловена риба в открито море. Увеличили са се и т.нар. мъртви зони в океаните. Популацията на човечеството е нараснала с 2 000 милиарда, докато популацията на всички останали видове (бозайници, влечуги, земноводни и риби) е намаляла с почти 30 на сто.

Единствената позитивна тенденция пред тези 25 години от първото предупреждение е свиването на дупката в защитния озонов слой на планетата, която в момента е "възможно най-малка" от 1988 г. насам. Според учените това се дължи на постепенно премахване на хлорфлуор-въглеводородите - химикали, използвани за хладилници и климатици, които разрушаваха озоновия слой.

"Бързото ограничаване на озоноразрушаващите вещества доказва, че можем да направим положителна промяна, когато действаме решително", се посочва в писмото.

Авторите дават и 13 предложения за преодоляване на човешкото негативно въздействие върху планетата. Като решения те посочват създаване на природни резервати, намаляване изхвърлянето от хранителни продукти, разработване на екологични технологии и създаване на икономически стимули за промяна на начините на консумация.

За тази цел Рипъл и колегите му създават нова организация: "Алианс на световните учени", която има за цел да предостави научна основа за въпросите, засягащи благосъстоянието на хората и планетата.

"Работата на учените е да анализират данни и да виждат дългосрочните последици", казва Рипъл в съобщението към човечеството. "Тези, които подписаха това второ предупреждение посочват очевините знаци, че човечеството е поело по неустойчив път. Надяваме се нашият доклад да предизвика широк обществен дебат за околна среда и климата на планетата."


Източник: dnevnik.bg

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ


НОВИНИТЕ
Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято" Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято"

Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия Потоп в Белград, проливни дъждове в цяла Сърбия

Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ