Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

В "писмо до човечеството" 15 000 учени предупреждават за сериозни заплахи за планетата


Сподели:
16 Ноември 2017, ЧетвъртъкПрез 1992 г. 1 700 учени от цял свят публикуват "предупреждение към човечеството." В него те заявяват, че хората употребяват екосистемите на Земята до краен предел и са на път да унищожат планетата. В обръщението си те изброяват последиците от човешката дейност върху околната среда, които звучат катастрофално: разрушаване на озоновия слой, замърсяване на въздуха и водата, загуба на рибните запаси и ерозия на почвата, обезлесяване, загуба на видове и катастрофално глобално изменение на климата, причинени от изгарянето на изкопаеми горива.

Според учените, начело с физика и съосновател на "Съюза на загрижените учени" Хенри Кендъл, много от човешките практики излагат на сериозен риск бъдещето на човечеството, на растителните и животински видове.

Но от това предупреждение досега нещата се влошават.

С днешна дата в чест на 25-та годишнината от "предупреждението към човечеството" група изследватели публикуват ново писмо към човечеството. В началото на седмицата в научното онлайн издание BioScience повече от 15 000 учени от 184 държави публикуват нов научен анализ на различните заплахи за околната среда и действията на човечеството.

"Човечеството не успя да постигне значителен напредък в цялостно решение на прогнозираните предизвикателства и проблемите за околната среда. Притеснително е, че повечето от тях в момента са далеч по-сериозни", пишат те.

Това "писмо", публикувано под ръководството на еколога Уилям Рипъл на Държавния университет в Орегон е "второ предупреждение към човечеството". В него авторите съобщават, че скоро ще дойде времето, когато ще бъде твърде късно за каквито и да е действия. Учените се позовават на данните на правителствени агенции, организации с нестопанска цел и отделни изследователи.

Глобалните промени в климата са на чело на списъка със заплахи за планетата ни, който учените са направили в своето ново предупреждение. Средните температури са се повишили с повече от половин градус по Целзий от 1992 г. и годишните емисии въглероден диоксид са се увеличили с 62%.

Климатичните промени не са единственият проблем, пред който са изправени хората. Достъпът до прясна вода е намалял, същото се отнася и залесените с гори територии, количеството уловена риба в открито море. Увеличили са се и т.нар. мъртви зони в океаните. Популацията на човечеството е нараснала с 2 000 милиарда, докато популацията на всички останали видове (бозайници, влечуги, земноводни и риби) е намаляла с почти 30 на сто.

Единствената позитивна тенденция пред тези 25 години от първото предупреждение е свиването на дупката в защитния озонов слой на планетата, която в момента е "възможно най-малка" от 1988 г. насам. Според учените това се дължи на постепенно премахване на хлорфлуор-въглеводородите - химикали, използвани за хладилници и климатици, които разрушаваха озоновия слой.

"Бързото ограничаване на озоноразрушаващите вещества доказва, че можем да направим положителна промяна, когато действаме решително", се посочва в писмото.

Авторите дават и 13 предложения за преодоляване на човешкото негативно въздействие върху планетата. Като решения те посочват създаване на природни резервати, намаляване изхвърлянето от хранителни продукти, разработване на екологични технологии и създаване на икономически стимули за промяна на начините на консумация.

За тази цел Рипъл и колегите му създават нова организация: "Алианс на световните учени", която има за цел да предостави научна основа за въпросите, засягащи благосъстоянието на хората и планетата.

"Работата на учените е да анализират данни и да виждат дългосрочните последици", казва Рипъл в съобщението към човечеството. "Тези, които подписаха това второ предупреждение посочват очевините знаци, че човечеството е поело по неустойчив път. Надяваме се нашият доклад да предизвика широк обществен дебат за околна среда и климата на планетата."


Източник: dnevnik.bg

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Над 124 000 души са с оръжия без да са ловци

ООН: Иран изпълнява изцяло международното споразумение от 2015 г. за ядрената му програма

Борисов не трябва да дава оставка без консултиране с Обединени патриоти

Макрон се надява Тръмп да преосмисли Парижкото споразумение

Тристранката ще обсъди минималната заплата и финансите на общинските болници

25 страни от ЕС в проекта за европейска отбрана


НОВИНИТЕ
Всички майстори на занаятите празнуват днес Всички майстори на занаятите празнуват днес

ЦИК организира симулации на дистанционно електронно гласуване ЦИК организира симулации на дистанционно електронно гласуване

Предимно слънчев вторник Предимно слънчев вторник

Kатастрофа с автобус, има загинали. Kатастрофа с автобус, има загинали.

Белият дом защити имиграционната реформа на Тръмп след атентата Белият дом защити имиграционната реформа на Тръмп след атентата