Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Сръбските медии омаловажиха скандала с българските медици


Сподели:
15 Ноември 2017, СрядаМоже ли някой в Европа да повярва, че в ХХI век топновината за арестуваните български лекари в Босилеград пътува точно четири дни от София до Белград, но все пак успя да пробие сръбската медийна блокада, което е голям успех, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград Ели Юрукова.

И тъкмо се зарадвахме, че все пак ще се чуе гласът на истината за сръбския шамар срещу хуманността и веднага последва разочарование. Държавната агенция ТАНЮГ съобщава, че в информацията на българските агенции се говори за арестуването на българските лекари, докато доктор Валентин Янев, един от инициаторите на безплатните прегледи, "въобще не е говорил за това пред журналистите". Невероятната манипулация няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник "Блиц", Радио и телевизия Войводина и другите медии.
Белградският вестник "Курир" е измислил сензационно заглавие: "Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без разрешение извършвали прегледи. Казали, че са с хуманитарна мисия и са задържани".

Белградското радио Б92 единствено реално осведомява за случая, цитирайки изявлението на директора на КИЦ "Босилеград" Иван Николов, който заявява, че Сърбия трябва да държи сметка за положението на българското малцинство и че българската държава трябва да реагира, защото Сърбия няма ясна ориентация във външната политика.

Сайтът "Врански вести" директно нарича случая "дипломатически скандал".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е казал и българският посланик в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев заради случая с арестуваните български лекари. Вероятно, според Белград, Влайков е мълчал, докато Тончев му е обяснявал, че сръбските власти са постъпили в хармония със закона и своите пълномощия. Българските лекари са задържани на информационен разговор, но полицията не предприела никакви мерки, няма акт за нарушение и дори не са наказани със забрана за влизане в Сърбия.

От официалното съобщение разбираме, че сръбското правителство уважава правата и свободите на всички малцинства, дори и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от местен характер, който не трябва да пречи на добрите отношения между Белград и София.

И пак завършва с до болка познатите фрази за българо-сръбската идилия, която трябва да продължи. А сърбите в случая са добрите полицаи, които в нейно име не наказват и не удрят черни печати в паспортите на българските хуманитарни работници.

"Задържаните български лекари лекували без разрешение на сръбска територия" - това е заглавие на "Вечерни новости". И нека да завърша с един коментар от текста, в който се казва, че "дори и българските лекари започнаха да тренират над нас, сърбите".

Защо има толкова омраза, манипулации и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е създал се крие сигурно в Белград, а не в София. /БГНЕСВ категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия