Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Сръбските медии омаловажиха скандала с българските медици


Сподели:
15 Ноември 2017, СрядаМоже ли някой в Европа да повярва, че в ХХI век топновината за арестуваните български лекари в Босилеград пътува точно четири дни от София до Белград, но все пак успя да пробие сръбската медийна блокада, което е голям успех, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград Ели Юрукова.

И тъкмо се зарадвахме, че все пак ще се чуе гласът на истината за сръбския шамар срещу хуманността и веднага последва разочарование. Държавната агенция ТАНЮГ съобщава, че в информацията на българските агенции се говори за арестуването на българските лекари, докато доктор Валентин Янев, един от инициаторите на безплатните прегледи, "въобще не е говорил за това пред журналистите". Невероятната манипулация няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник "Блиц", Радио и телевизия Войводина и другите медии.
Белградският вестник "Курир" е измислил сензационно заглавие: "Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без разрешение извършвали прегледи. Казали, че са с хуманитарна мисия и са задържани".

Белградското радио Б92 единствено реално осведомява за случая, цитирайки изявлението на директора на КИЦ "Босилеград" Иван Николов, който заявява, че Сърбия трябва да държи сметка за положението на българското малцинство и че българската държава трябва да реагира, защото Сърбия няма ясна ориентация във външната политика.

Сайтът "Врански вести" директно нарича случая "дипломатически скандал".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е казал и българският посланик в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев заради случая с арестуваните български лекари. Вероятно, според Белград, Влайков е мълчал, докато Тончев му е обяснявал, че сръбските власти са постъпили в хармония със закона и своите пълномощия. Българските лекари са задържани на информационен разговор, но полицията не предприела никакви мерки, няма акт за нарушение и дори не са наказани със забрана за влизане в Сърбия.

От официалното съобщение разбираме, че сръбското правителство уважава правата и свободите на всички малцинства, дори и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от местен характер, който не трябва да пречи на добрите отношения между Белград и София.

И пак завършва с до болка познатите фрази за българо-сръбската идилия, която трябва да продължи. А сърбите в случая са добрите полицаи, които в нейно име не наказват и не удрят черни печати в паспортите на българските хуманитарни работници.

"Задържаните български лекари лекували без разрешение на сръбска територия" - това е заглавие на "Вечерни новости". И нека да завърша с един коментар от текста, в който се казва, че "дори и българските лекари започнаха да тренират над нас, сърбите".

Защо има толкова омраза, манипулации и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е създал се крие сигурно в Белград, а не в София. /БГНЕСВ категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
50 г. от съпротивата на Пражката пролет от трима български студенти

Огнян Минчев: Българският национален интерес изисква да водим балансирана политика спрямо Унгария

Екоминистърът: Отговорността за чистия въздух е основно на общините

Руснаците подготвяли таен план да помогнат на Асандж да напусне Острова

Плащаме за здраве повече, получаваме по-малко

МВР синдикатите не дават 100 дни толеранс на Маринов


НОВИНИТЕ
Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери Гърция прехвърля мигранти от претъпкани лагери

От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ От „Инерком“ отново настояват пред КЗК за покупка на ЧЕЗ

Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей Британците бесни от пренебрежителното отношение на Меркел към Тереза Мей

136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания 136 души са загинали при инцидента с потъналия ферибот в Танзания

Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език Туристическият портал на България ще има версия и на китайски език