Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Сръбските медии омаловажиха скандала с българските медици


Сподели:
15 Ноември 2017, СрядаМоже ли някой в Европа да повярва, че в ХХI век топновината за арестуваните български лекари в Босилеград пътува точно четири дни от София до Белград, но все пак успя да пробие сръбската медийна блокада, което е голям успех, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград Ели Юрукова.

И тъкмо се зарадвахме, че все пак ще се чуе гласът на истината за сръбския шамар срещу хуманността и веднага последва разочарование. Държавната агенция ТАНЮГ съобщава, че в информацията на българските агенции се говори за арестуването на българските лекари, докато доктор Валентин Янев, един от инициаторите на безплатните прегледи, "въобще не е говорил за това пред журналистите". Невероятната манипулация няма кой да опровергае, а тя се цитира от вестник "Блиц", Радио и телевизия Войводина и другите медии.
Белградският вестник "Курир" е измислил сензационно заглавие: "Провокация на българските националисти в Босилеград: български лекари без разрешение извършвали прегледи. Казали, че са с хуманитарна мисия и са задържани".

Белградското радио Б92 единствено реално осведомява за случая, цитирайки изявлението на директора на КИЦ "Босилеград" Иван Николов, който заявява, че Сърбия трябва да държи сметка за положението на българското малцинство и че българската държава трябва да реагира, защото Сърбия няма ясна ориентация във външната политика.

Сайтът "Врански вести" директно нарича случая "дипломатически скандал".

От медиите в Сърбия не разбрахме какво е казал и българският посланик в Белград Радко Влайков, който се е срещнал с държавния секретар във външното министерство Ивица Тончев заради случая с арестуваните български лекари. Вероятно, според Белград, Влайков е мълчал, докато Тончев му е обяснявал, че сръбските власти са постъпили в хармония със закона и своите пълномощия. Българските лекари са задържани на информационен разговор, но полицията не предприела никакви мерки, няма акт за нарушение и дори не са наказани със забрана за влизане в Сърбия.

От официалното съобщение разбираме, че сръбското правителство уважава правата и свободите на всички малцинства, дори и на българското. Става въпрос за събитие, забележете, от местен характер, който не трябва да пречи на добрите отношения между Белград и София.

И пак завършва с до болка познатите фрази за българо-сръбската идилия, която трябва да продължи. А сърбите в случая са добрите полицаи, които в нейно име не наказват и не удрят черни печати в паспортите на българските хуманитарни работници.

"Задържаните български лекари лекували без разрешение на сръбска територия" - това е заглавие на "Вечерни новости". И нека да завърша с един коментар от текста, в който се казва, че "дори и българските лекари започнаха да тренират над нас, сърбите".

Защо има толкова омраза, манипулации и негативизъм? Отговорът на въпроса кой ги е създал се крие сигурно в Белград, а не в София. /БГНЕСВ категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и веднага ще си подавам оставката, за да сте спокойни

Папа Франциск: Не можете да отхвърляте мигрантите, които пристигат. Популизмът не решава нещата

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Домбровскис: Ниските доходи не пречат България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната
ЕВРОПА
Дойче веле: Бъдещето на Меркел зависи и от сделка с България Дойче веле: Бъдещето на Меркел зависи и от сделка с България

Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията

Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит

ЕС: Излизането на САЩ от Съвета за човешите права носи риск ЕС: Излизането на САЩ от Съвета за човешите права носи риск

Интернет пионери се надигат срещу Брюксел Интернет пионери се надигат срещу Брюксел