Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правозащитници: Русия потиска свободата


Сподели:
14 Ноември 2017, ВторникПовече правителства следват примера на Русия и Китай, като манипулират социалните медии и потискат несъгласните гласове онлайн, което е голяма заплаха за демокрацията. Това предупреждава правозащитната организация "Фрийдъм хаус", цитирани от "Франс прес".

Проучване за свободата в интернет в 65 страни е установило, че 30 правителства разгръщат някаква форма на манипулация, за да изопачат информацията онлайн, като това е ръст в сравнение с 23 правителства през предходната година.

Тези опити включват платени коментатори, тролове, "ботове", фалшиви новинарски сайтове и пропагандни медии. Това се изтъква в тазгодишния доклад под наслов "Свобода в мрежата" на "Фрийдъм хаус".

В доклада се посочва, че онлайн манипулацията и дезинформацията са изиграли важна роля в изборите в най-малко 18 страни през миналата година, включително САЩ.

"Използването на платени коментатори и политически ботове за разпространение на правителствена пропаганда беше инициирано от Китай и Русия, но сега се превърна в глобално", изтъква Майкъл Абрамовиц, който е ръководител на "Фрийдъм хаус".

"Ефектите от тези бързо разпространяващи се техники върху демокрацията и гражданския активизъм са потенциално опустошителни", предупреждава Абрамовиц.

Саня Кели, която е директор на проекта "Свобода в мрежата", обяснява, че подобни манипулации често са трудни за откриване и "по-трудни за борба в сравнение с други видове цензура, като блокиране на интернет сайтове".

От организацията подчертават, че 2017 г. е отбелязала седма поредна година на цялостно намаляване на свободата на интернет, в резултат на тези и други опити за филтриране и цензуриране на информация онлайн.

Според "Фрийдъм хаус" Китай е най-големият нарушител на свободата в интернет в света за трета поредна година, като причината за това е засилената цензура онлайн, нов закон, който подгонва анонимността в интернет и вкарването в затвора на дисиденти, използващи интернет.

Други страни също са засилили опитите си да цензурират и манипулират информация.

Междувременно, докато Русия се опита да разпространява дезинформация, за да повлияе на изборите в САЩ и Европа, Кремъл също така затегна вътрешния контрол върху интернет, се допълва в доклада.

Блогърите, които привличат повече от 3000 посетители всеки ден, трябва да регистрират личните си данни пред руското правителство и да спазват закона за регулиране на средствата за масово осведомяване, докато на търсачките и агрегаторите на новини им е забранено да включват истории от нерегистрирани медии.

Проучването също така е установило, че правителствата в най-малко 14 страни са ограничили свободата на интернет в опит да се справят с манипулирането на съдържанието. В един такъв пример, Украйна е блокирала услуги, базирани в Русия, включително най-масово използваната социална мрежа в страната и търсачка, в опит да се справи с проруската пропаганда.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кеворк Кеворкян: Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

Делян Добрев успокои: Спокойно можем да заменим Сидеров с Марешки!

Сова Харис: Около 3/4 от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Екокоалиция: Държавата разменя с "Юлен" "кон за кокошка"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"