Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вр К „Правна комисия“


Сподели:
13 Ноември 2017, ПонеделникПърва точка от дневния ред на правната комисия бе разглеждане на жалба от Дияна Иванова - управител на „Крес 13 Варна“ ЕООД , относно договори за концесия на рекламни дейности, разполагане на съоръжения за продажба на печатни изделия за задоволяване на обществени потребности в обекти, разположени върху земя, публична общинска собственост - представляващи автобусни спирки на масовия обществен транспорт, представляващи прилежаща инфраструктура и принадлежност към общинските, пътища- публична общинска собственост на територията на Община Варна.

На заседанието не присъства представител на дружеството.
Председателят на комисията Христо Атанасов информира съветниците, че са получени отговори от компетентните дирекции, които са предоставени на жалбоподателя.


В оплакването си Дияна Иванова обяснява, че в нарушение на закона и без никаква правна обосновка, предметът на концесионните договори на „Лафка" е бил изцяло променен с нов, а именно „за съоръжения за продажба на печатни, тютюневи изделия и дребни пакетирани хранителни стоки и напитки в автобусните спирки". Докато преди това предметът им е бил за концесия на рекламна дейност и разполагане на съоръжения за продажба на печатни изделия за задоволяване на обществени потребности в обекти, разположени върху земя публична общинска собственост.

Иванова настоява контрактите да бъдат прекратени. Изтъква, че новият предмет на договора изцяло е в противоречие с множество закони и подзаконови нормативни актове, след като в павилионите на „Лафка" се продават стоки без да има течаща вода. Според нея, в някои от случаите от обектите няма нужното отстояние от 150 метра до учебни заведения. Освен това се извършва и хазартна дейност, предоставят се бързи кредити на място, което въобще не е предмет на концесионните договори.

На свой ред от общинската администрация отговарят на жената, че на практика Община Варна има сключени четири договора за разполагане на обекти и те са с „Одесос М“, „Ди прес“ , „Ваком“ и „Фактор плюс“. Всички те са подписани през 2006 и 2007 година. През 2011 са подписани допълни споразумения, които позволяват разширяване обема на дейност и предлаганите видове услуги и стоки. Мотивът е чувствителното намаление на обема на продажбите на вестници и списания, което затруднява концесионерите да спазват договорите си в частта изплащане на годишно концесионно възнаграждение. От правната дирекция са категорични, че не са констатирани нарушения относно концесионните договори.

Общинският съветник Христо Боев коментира, че тъй като не разполагат с контрактите, няма как да вземат обективно отношение по въпроса. За да може комисията да е адекватна при други подобни казуси, съветникът настоя да бъде изискано от администрацията предоставяне на въпросните договори. Така съветниците подкрепиха искането, като документите трябва да бъдат представени в срок до 1 месец.


Следващата точка бе разглеждане на  писмо от Анета Георгиева Попова - директор на ДП № 39 „Приказка“, относно искане на становище по състоятелността на жалба срещу заповед за обявяване на класиране на участници в Конкурс за отдаване под наем на помещения за извършване на допълнителни образователни дейности.

Христо Атанасов:

„Колеги, точката е за информация. Има получени отговори от Лилия Христова - директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, от Петко Бойновски - директор на дирекция „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ и от Момчил Йондров - директор на дирекция „Правно-нормативно обслужване“. Всички те са препратени на жалбоподателя. Така че няма какво да гласуваме.“

Трета точка от дневния ред бе разглеждане на заявление от Пенка Иванова Илиева, относно решение на Поземлена комисия, за признато, но невъзстановено право на собственост върху земеделски земи.

На комисията стана ясно, че писмото е препратено до компетентната дирекция „Правно-нормативно обслужване“, от където ще бъде пратен отговор на заявителя.


По следващата точка, която бе писмо от Окръжна прокуратура за законосъобразността на някои местни данъци и такси с искане за отмяната им от ОбС – Варна, комисията реши да бъде отговорено с писмено становище. И евентуално да се изчака решение на съда, ако бъде заведено дело от страна на прокуратурата.


Като следващо комисията разгледа писмо на Георги Щерев - председател на съюза на хотелиерите - к.к. „Златни пясъци“, относно изменение в Наредбата за реда за провеждане на търговската дейност на територията на Община Варна.

По време на заседанието стана ясно, че е сформирана работна група, която ще подготви проектопредложение за изменение и допълнение на Наредбата за реда за провеждане на търговската дейност. Групата ще обсъди и предложения на Съюза на хотелиерите на к.к. „Златни пясъци“ за контрол на шума от заведенията на територията на общината.

Следващата точка бе писмо от гражданин за облекчаване на проблема с недостатъчните паркоместа във Варна. Той предлага да започнат обществени процедури за подготовка и избор на лицензиран изпълнител, който да разкомплектова изоставени автомобили.

Директорът на ОП „Общински паркинги и синя зона“ е посочил в отговора си, че към настоящия момент община Варна изпълнява ангажиментите си относно събиране, транспортиране и оползотворяване на излезли от употреба МПС съгласно действащите разпоредби.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
България и ЕС: първите 10 години и след това

Брюксел: Българската здравна система е неефективна срещу предотвратимата смъртност

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

МААЕ: Иран спазва ядрената сделка със световните сили

България плаща рекордна сума заради къща в Пловдив


НОВИНИТЕ
Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца

Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни

Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай" Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай"

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Френската прокуратура повдигна обвинение на руския милиардер Сулейман Керимов Френската прокуратура повдигна обвинение на руския милиардер Сулейман Керимов