Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител


Сподели:
10 Ноември 2017, ПетъкРесторантьорите я познават доста добре.

Опасната хранителна съставката Е621 се съдържа в готовите супи, колбаси, кренвирши, чипсове, бира, консервите и много други храни.

Натриевият глутамат подобрява вкуса и аромата на храните, което води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло


Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае

Водният му разтвор има вкус на месен бульон. Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца - не повече от 0,5 гр.

Днес в света се употребяват около 900 хиляди тона годишно от тази 'чудодейна' добавка, която преобразява вкуса на обработените храни.

Предозирането на Е621 се нарича 'синдром на китайския ресторант' и симптомите са сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, лош хормонален баланс, сърцебиене, гадене, слабост, световъртеж и др.

Четете информацията на опаковката на продукта

Натриевия глутамат прави храните 'вкусни' и не можем да спрем да ядем храни, като фаст-фуд, чипс, снакс, готови супи и пр
Хранителната добавка Е621 предизвиква привикване, т.е. започваме на подсъзнателно ниво да предпочитаме продукти, които го съдържат.

Негативните последици от употребата на Е621 е, че рецепторите на езика, с течение на времето влошават вкусовото ни възприемане.

Натриевият глутамат увеличава апетита и кара хората да преяждат. Това води до пристрастяване, затлъстяване и много др. заболявания.
Добавката лесно прониква в кръвта, променя гените и вкусовите ни усещания. С две думи - с цел гарантирана печалба бавно ни убиват.

Лабораторни опити с бели мишки, които редовно похапвали храна с натриев глутамат, завършили с трайното ослепяване на животинките.

В психодиспансерите понякога се използва за да превъзбуди клетките на главния мозък и да го активира бързо при някои от заболяванията.

Вместо да бъде бракувана дадена стока, в нея се добавя натриевият глутамат Е621. Така храната става още по-вкусна, ядем и не можем да се спрем, защото е като 'наркотик' за нашите вкусови рецептори.
Готвачите-гастрономи разглеждат прекалената употреба на Е621 като 'хитруване', а някои от по-големите догматици го избягват напълно.

Искам още и още ... какво представлява добавката Е-621

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Това е вид овкусител - сол на натрия и глутаминовата киселина.
В началото при откриването му, органично е извличан от водорасли, за да предаде допълнителен 'вкус' към някои иначе безвкусни храни.

Е 621 предизвиква непреодолим 'апетит' към храните, към които се добавя. Реакцията на организма към тези храни е както към сладкото.

Употребата му в хранителни продукти води до състояние, познато на наркоманите - пристрастяване към конкретния вид храна или напитка.

Най-тревожното е, че в повечето случаи не се изписва на опаковките. Намалете влиянието на E621, като хапвате плодове и зеленчуци.

Избягвайте най-различните разновидности на пакетираните храни и подправки и бързи закуски, заменете ги с домашно приготвена храна.

Натриевият глутамат е съставна част от човешките белтъци и е важна за функционирането на мозъка ни.На практика не е необходимо да се добавя в храната, защото организмът може да си я произвежда сам.

Съдържа се естествено в морските водорасли, ферментирали соеви продукти и дрождите. В малки дози го има в домати, пармезан и гъби.
Източник: e-lina.eu

В категории: Здраве, ХРАНЕНЕ И СПОРТ, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна