Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Добавка Е621 натриев глутамат овкусител


Сподели:
10 Ноември 2017, ПетъкРесторантьорите я познават доста добре.

Опасната хранителна съставката Е621 се съдържа в готовите супи, колбаси, кренвирши, чипсове, бира, консервите и много други храни.

Натриевият глутамат подобрява вкуса и аромата на храните, което води до увеличаване на апетита, преяждане и до наднормено тегло


Открит е през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае

Водният му разтвор има вкус на месен бульон. Безвредната доза за тялото на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца - не повече от 0,5 гр.

Днес в света се употребяват около 900 хиляди тона годишно от тази 'чудодейна' добавка, която преобразява вкуса на обработените храни.

Предозирането на Е621 се нарича 'синдром на китайския ресторант' и симптомите са сънливост, мигрена, нарушаване на зрението, лош хормонален баланс, сърцебиене, гадене, слабост, световъртеж и др.

Четете информацията на опаковката на продукта

Натриевия глутамат прави храните 'вкусни' и не можем да спрем да ядем храни, като фаст-фуд, чипс, снакс, готови супи и пр
Хранителната добавка Е621 предизвиква привикване, т.е. започваме на подсъзнателно ниво да предпочитаме продукти, които го съдържат.

Негативните последици от употребата на Е621 е, че рецепторите на езика, с течение на времето влошават вкусовото ни възприемане.

Натриевият глутамат увеличава апетита и кара хората да преяждат. Това води до пристрастяване, затлъстяване и много др. заболявания.
Добавката лесно прониква в кръвта, променя гените и вкусовите ни усещания. С две думи - с цел гарантирана печалба бавно ни убиват.

Лабораторни опити с бели мишки, които редовно похапвали храна с натриев глутамат, завършили с трайното ослепяване на животинките.

В психодиспансерите понякога се използва за да превъзбуди клетките на главния мозък и да го активира бързо при някои от заболяванията.

Вместо да бъде бракувана дадена стока, в нея се добавя натриевият глутамат Е621. Така храната става още по-вкусна, ядем и не можем да се спрем, защото е като 'наркотик' за нашите вкусови рецептори.
Готвачите-гастрономи разглеждат прекалената употреба на Е621 като 'хитруване', а някои от по-големите догматици го избягват напълно.

Искам още и още ... какво представлява добавката Е-621

Мононатриевият глутамат е горд представител на групата на вредните Е-та. Това е вид овкусител - сол на натрия и глутаминовата киселина.
В началото при откриването му, органично е извличан от водорасли, за да предаде допълнителен 'вкус' към някои иначе безвкусни храни.

Е 621 предизвиква непреодолим 'апетит' към храните, към които се добавя. Реакцията на организма към тези храни е както към сладкото.

Употребата му в хранителни продукти води до състояние, познато на наркоманите - пристрастяване към конкретния вид храна или напитка.

Най-тревожното е, че в повечето случаи не се изписва на опаковките. Намалете влиянието на E621, като хапвате плодове и зеленчуци.

Избягвайте най-различните разновидности на пакетираните храни и подправки и бързи закуски, заменете ги с домашно приготвена храна.

Натриевият глутамат е съставна част от човешките белтъци и е важна за функционирането на мозъка ни.На практика не е необходимо да се добавя в храната, защото организмът може да си я произвежда сам.

Съдържа се естествено в морските водорасли, ферментирали соеви продукти и дрождите. В малки дози го има в домати, пармезан и гъби.
Източник: e-lina.eu

В категории: Здраве, ХРАНЕНЕ И СПОРТ, СЪСТОЯНИЯ И ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и веднага ще си подавам оставката, за да сте спокойни

Папа Франциск: Не можете да отхвърляте мигрантите, които пристигат. Популизмът не решава нещата

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Домбровскис: Ниските доходи не пречат България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната


НОВИНИТЕ
Google награди 12-годишен ученик от с. Барутин за разработка на игра Google награди 12-годишен ученик от с. Барутин за разработка на игра

Отровно сирене плъзна по магазините! Вижте списък с марките, които да не купувате Отровно сирене плъзна по магазините! Вижте списък с марките, които да не купувате

Метеоролозите от БАН излязоха на ефективен протест Метеоролозите от БАН излязоха на ефективен протест

Камарата на лордовете одобри законопроекта за Брекзит Камарата на лордовете одобри законопроекта за Брекзит

Разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ ще бъдат на 26 юни, гласуването - на 29 Разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ ще бъдат на 26 юни, гласуването - на 29