Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ВАС отмени решението на арбитражния съд към БТПП. Фирмата на братя Домусчиеви ще трябва да плати 2,1 млн.


Сподели:
10 Ноември 2017, Петък

"Решението на арбитражния съд към БТПП е отменено. Фирмата на братя Домусчиеви ще трябва да плати 2,1 млн. лв. на държавата и ако не изпълни изискванията на договора, над 50 млн. лв. следващата година."
"Държавата спечели делото срещу „Кей Джи Маритайм Шипинг“ – 1:0. ВКС уважи иска на държавата срещу приватизаторите на БМФ."
Това написа вицепремиера Валери Симеонов 


Преди време той обяви нещо като война на Българския морски флот, поиска разваляне на приватизационния договор, сезира и прокуратурата по случая. Причината - компанията поиска и получи от арбитражния съд към БТПП решение, според което има "стопанска непоносимост" и няма причина държавата да търси неустойки от приватизатора за неизпълнение на приватизационния договор. Решението на арбитража "спасяваше" компанията от 55 млн. лв. неустойки
Приватизацията на 70% от капитала на БМФ приключи през август 2008 г. Сделка е сключена с германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440 млн. лв.  Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). В срок от 10 години от подписването на договора за приватизация компанията на Кирил Домусчиев се задължава да инвестира 779,88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. За плавателните съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписването на договора да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството (включително чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT.

През юли м.г. „Кей Джи маритайм шипинг" подава искова молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизационния договор. Мотивът - настъпила "стопанска непоносимост", заради която не могат да бъдат  две от условията в договора за приватизация - изискването БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен плавателен състав.

Арбитражът уважава искането на компанията-приватизатор. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обаче подава искова молба срещу арбитражното решение. Сега състав на Върховният касационен съд е отменил това решение, ако съдим по изявленията на вицепремиера в туитър.

Свързаната с Домусчиев компания е осъдена да плати 2,2 млн. лв. държавна такса.

Според министъра на икономиката Емил Караниколов обаче (той бивш шеф на Агенцията за приватизация и е в кабинета от квотата на "Обединените патриоти", един от лидерите на обединението е именно Симеонов - б.р.) няма законово основание за прекратяване на приватизационния договор, защото контролът по сделката ще приключи догодина. Караниколов заяви това през юни, когато започна и офанзивата на вицепремиера срещу компанията на Кирил Домусчиев.
Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Поканата на Меркел към мигрантите - невинна грешка в сравнение с Глобалния пакт за миграция на ООН

Най-добрият капитализъм - ако печеля, печеля сам, ако губя, плаща цял народ...

Валерия Велева: Нинова предлага рестарт на прехода. Възможно ли е това?

"Ди Велт" разказва изумителната история на Преславското съкровище

Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?