Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Планът "Цацаров-Чайка"


Сподели:
09 Ноември 2017, Четвъртък

Какво пише в Програмата за сътрудничество между прокуратурите на България и Русия

Обучение на наши прокурори в академията на руското държавно обвинение, кръгли маси и "актуални въпроси, свързани с предотвратяването на корупционните правонарушения". Това са част от пунктовете в програмата за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и руския й еквивален подписани от Сотир цацаров и колегата му Юрий Чайка.

Цацаров отнесе доста критики покрай гостуването у нас на Чайка - сочен от мнозина международни наблюдатели като човекът, който осигурява законово преследване на политическите противници на режима на Владимир Путин.

Въпреки това с руската генерална прокуратура ние ще правим обсъждане на "връщане на корупционните активи и формиране на национални контактни точки за противодействие на корупцията".

Ще си обменяме също така ведомствени и научни издания. Затова пък няма и думичка за обещаната - според руското прессъобщение - защита правата на човека.

Редът и условията за провеждане на всяко едно мероприятие ще бъдат уточнявани поотделно според случая, пише още в програмата.

Лесно е да се установи, че документът е с хоризонт - от 2017 до 2019 г. На многократните критики за посрещането на Чайка, Цацаров отвърна, че само ратифицира политика, подписана преди това от предшественика му Борис Велчев. Справка в сайта на прокуратурата показва, че предишният такъв документ (2015-2016 г.) е подписан също от Цацаров, но той се явява продължение на Спогодбата за сътрудничество от 2008 г.

Интересен щрих е, че веднага след оповестяването на Програмата за сътрудничество, Антикорупционният фонд опита да я "изпробва" и да сезира "на едно гише" и българската прокуратура, и руската за съмнителни корупционни и лобистки действия на руски депутат и неговия сътрудник, част от т. нар. Черен списък на САЩ и ЕС, на територията на България.

От вемодството на Цацаров му отговориха, че правят проверка, но руската прокуратура да си я сезира там.

Ето и пълния текст на програмата за сътрудничество:

ПРОГРАМА
за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Руската федерация през 2017-2019 г.

Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Руската федерация, отбелязвайки положителните резултати от изпълнението на програмата за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Руската федерация през 2015-2016 г., желаейки да продължат по-нататъшното взаимодействие, се договориха през 2017-2019 г- да осъществят следните съвместни мероприятия:

2017 г.

1. Обучение на група от Прокуратурата на Република България във факултета за професионална преквалификация и повишаване на квалификацията към Академията на Генералната прокуратура на Руската федерация (Москва, декември 2017 г.).

2018 г.

2. „Кръгла маса“ на тема: „Противодействие на финансирането на тероризма. Борба с радикализацията и насилствения екстремизъм: опит на Руската федерация и Република България“ (Москва, май 2018 г.).

3. Консултации по въпроси от международно-правното сътрудничество в областта на издаването и оказването на правна помощ по наказателни дела, в т.ч. по организиране на издирването, ареста, конфискуването и връщането на имущество, придобито по престъпен начин (София, октомври 2018 г.).

2019 г.

4. „Кръгла маса“ на тема: „Опит от прилагане на законодателството за противодействие на корупцията. Актуални въпроси, свързани с предотвратяване на корупционните правонарушения, връщане на корупционните активи и формиране на национални контактни точки за противодействие на корупцията“ (Москва, май 2019 г.).

5. „Кръгла маса“ на тема: „дейност на органите от Прокуратурата на Руската федерация и Прокуратурата на Република България за борба с транснационалната организирана престъпност. Противодействие на незаконната миграция със средствата на прокурорския надзор“.

Обобщаване на резултати от реализирането на Програмата, обсъждане на въпроси от двустранното сътрудничество (София, септември 2019 г.).

2017-2019 г.

6. Обмяна с ведомствени и научни издания, а също така с методични материали по основните направления от дейността на органите и организациите на Прокуратурата на Република България и Прокуратурата на Руската федерация, в т.ч. и материали от съдебната практика.

Координацията на изпълнението на предвидените в настоящата Програма мероприятия ще се осъществява:

от страна на Прокуратурата на Република България – от отдел „Международно-правно сътрудничество“ на Върховната касационна прокуратура на Република България;

от страна на Генералната прокуратура на Руската федерация – от Главно управление „Международно-правно сътрудничество“.

Редът и условията за провеждане на отделните  мероприятия, предвидени в настоящата Програма, ще се съгласуват във всеки конкретен случай допълнително.

Съставено в гр. София на 18 септември 2017 г. в два екземпляра, всеки на руски и български език.

За Прокуратурата на Република България: Сотир Цацаров, Главен прокурор на Република България

За Генералната прокуратурата на Руската федерация: Юрий Чайка, Генерален прокурор на Руската федерация.


Източник: clubz.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна
ЕВРОПА
Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Каракачанов и Симеонов: МС единодушно реши - България е против санкциите срещу Унгария! Каракачанов и Симеонов: МС единодушно реши - България е против санкциите срещу Унгария!

Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията Лидерите на ЕС ще опитат да излязат от задънената улица за Брекзит и миграцията

Унгария: Ще се съдим с Европарламента! Унгария: Ще се съдим с Европарламента!

Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система Полша настоя еврокомисията да не се меси в правосъдната й система