Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Световно признание! Непознато досега членестоного беше открито от българин


Сподели:
08 Ноември 2017, СрядаКой е Павел Стоев? Професор по биология към Българска Академия на науките, световно признат откривател и човекът, показал нов вид членестоного на света, непознато до сега. То получава името Turkmenocampa mirabilis (mirabilis - удивителен). Проф. Стоев работи в екип с проф. Борис Скет (Университетa в Любляна, Словенската Академия на науките и изкуствата) в пещерата Каптархана, Източен Туркменистан, където и правят значимото откритие.

При проучването на биоразнообразието на планината Койтендаг, учените проникват в пещерата Каптархана. Събирайки фаунистичен материал, екипът попада и на откритието си. То прилича на насекомо, но всъщност е членестоного с шест крака. Проф. Стоев споделя:

В момента, в който го видях, веднага разбрах, че съм намерил нещо уникално.

Професорите определят, че новият вид е от семейство Campodeidae. След това се свързват с д-р Алберто Седра (Университета в Алкала) и заедно описват Turkmenocampa mirabilis в публикация в списание Subterranean Biology. Благодарение на спецификите си, членестоногото попада в нов род, който променя досегашните концепции за анатомията на тези животни. Откритието е силно приспособено към пещерната среда, което обяснява причините, поради които е останало непознато за науката.


Проф. Стоев разказва още:

Много спелеобиолози считат сухоземната пещерна фауна в Централна Азия за бедна, но именно места като Каптархана променят представите и дават нови сведения за богатото биоразнообразие, еволюционната история, образуването и функционирането на подземните екосистеми в тази част от света

Откритието е с голямо значение за науката, защото "колкото повече знаем за стоножките, толкова по-ефикасни болкоуспокояващи лекарства може да правим", както обяснява откривателят.


Източник: uspelite.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Мая Манолова към политиците: Помогнете на хората с увреждания и веднага ще си подавам оставката, за да сте спокойни

Папа Франциск: Не можете да отхвърляте мигрантите, които пристигат. Популизмът не решава нещата

Министър Павлова: Успешно приключва мисията Българско председателство

Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Домбровскис: Ниските доходи не пречат България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната