Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Министърът на търговията на Тръмп с "дебели" бизнес връзки със семейството на Путин


Сподели:
06 Ноември 2017, Понеделник

Министърът на търговията на американския президент Доналд Тръмп - Уилбър Рос, прави бизнес със зетя на руския президент Владимир Путин чрез съвместна корабна компания в Русия.

Изтекли документи и публични регистри показват, че Рос притежава дял в корабната компания Navigator чрез верига от офшорни инвестиции. Navigator има доходоносно партньорство със "Сибур", руска газова компания, части от която притежава Кирил Шамалов, който е съпруг на дъщерята на Путин Катерина Тихонова, пише британското издание "Гардиън".

Рос, който е милиардер и близък приятел на Тръмп, е запазил собствеността върху дяловете си в Navigator след встъпването си в длъжност като министър в началото на годината. Отношенията означават, че той може да се е възползвал от операциите на руска компания, ръководена от семейството на Путин и негови приближени, някои от които са обект на американски санкции
Корпоративни документи показват, че Navigator са засилили отношенията със "Сибур" от 2014 г., след като САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим и подкрепата за проруския сепаратизъм в Източна Украйна. Navigator са спечелили 68 млн. долара приходи от партньорството си със "Сибур" от 2014 г. насам.

79-годишният Рос очевидно не е бил подложен на подробна проверка във връзка с отношенията му с руснаците. Той е заявил пред американска етична комисия, че е запазил собствеността върху неизвестни холдингови дружества, но не уточнил дали също така ще запази техните дялове в Navigator и техния доходоносен договор в Русия.
Личните бизнес дела на Рос се появиха в Paradise Papers, находка от милиони изтекли офшорни документи, с които са се запознали от "Гардиън", от Международния консорциум на разследващите журналисти и др. медии и разследващи организации. Преди са били разкривани връзки на Уилбър Рос с руски финансови институции, които повдигнаха въпроси относно избора на Тръмп да го назначи за ръководител на търговското министерство на САЩ.

Анализатори изтъкват, че отношенията на Рос с руски компании будят тревога. Даниел Фрайд, който е бил помощник държавен секретар за Европа и Евразия при управлението на бившия американски президент Джордж Буш, посочва, че връзката на Рос с "приятелите на Путин" заплашва да подкопае санкциите на САЩ срещу Русия.

"Не разбирам защо някой би решил да съхрани този вид взаимоотношения, заемайки висша правителствена позиция", подчерта Фрайд и допълни: "Какво си мисли той?"

Питър Харел, високопоставен служител на Държавния департамент при управлението на бившия американски президент Барак Обама, който е работил по санкциите срещу Русия, отбеляза: "Аз съм откровено изненадан. Може би не трябва да бъда, имайки предвид, че с тази администрация изглежда да изскача руснак от всеки шкаф."

Има достатъчно доказателства срещу Майкъл Флин и сина му
Тези разкрития се случват, след като се задълбочават разследванията за намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Конгресът и Робърт Мюлър, специалният прокурор, разследват възможен таен сговор между предизборния щаб на Тръмп и Москва. Рос отхвърли твърденията за колаборация с Русия като "слух и намеци".

Участието на Рос и Шамалов в корабната компания датира от 2011 г. Шамалов е син на Николай Шамалов, един от най-старите приятели на Путин от Санкт Петербург, където Путин е работил в кабинета на кмета. Той се е оженил за Катерина в тайна церемония през февруари 2013 г.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия