Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Министърът на търговията на Тръмп с "дебели" бизнес връзки със семейството на Путин


Сподели:
06 Ноември 2017, Понеделник

Министърът на търговията на американския президент Доналд Тръмп - Уилбър Рос, прави бизнес със зетя на руския президент Владимир Путин чрез съвместна корабна компания в Русия.

Изтекли документи и публични регистри показват, че Рос притежава дял в корабната компания Navigator чрез верига от офшорни инвестиции. Navigator има доходоносно партньорство със "Сибур", руска газова компания, части от която притежава Кирил Шамалов, който е съпруг на дъщерята на Путин Катерина Тихонова, пише британското издание "Гардиън".

Рос, който е милиардер и близък приятел на Тръмп, е запазил собствеността върху дяловете си в Navigator след встъпването си в длъжност като министър в началото на годината. Отношенията означават, че той може да се е възползвал от операциите на руска компания, ръководена от семейството на Путин и негови приближени, някои от които са обект на американски санкции
Корпоративни документи показват, че Navigator са засилили отношенията със "Сибур" от 2014 г., след като САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим и подкрепата за проруския сепаратизъм в Източна Украйна. Navigator са спечелили 68 млн. долара приходи от партньорството си със "Сибур" от 2014 г. насам.

79-годишният Рос очевидно не е бил подложен на подробна проверка във връзка с отношенията му с руснаците. Той е заявил пред американска етична комисия, че е запазил собствеността върху неизвестни холдингови дружества, но не уточнил дали също така ще запази техните дялове в Navigator и техния доходоносен договор в Русия.
Личните бизнес дела на Рос се появиха в Paradise Papers, находка от милиони изтекли офшорни документи, с които са се запознали от "Гардиън", от Международния консорциум на разследващите журналисти и др. медии и разследващи организации. Преди са били разкривани връзки на Уилбър Рос с руски финансови институции, които повдигнаха въпроси относно избора на Тръмп да го назначи за ръководител на търговското министерство на САЩ.

Анализатори изтъкват, че отношенията на Рос с руски компании будят тревога. Даниел Фрайд, който е бил помощник държавен секретар за Европа и Евразия при управлението на бившия американски президент Джордж Буш, посочва, че връзката на Рос с "приятелите на Путин" заплашва да подкопае санкциите на САЩ срещу Русия.

"Не разбирам защо някой би решил да съхрани този вид взаимоотношения, заемайки висша правителствена позиция", подчерта Фрайд и допълни: "Какво си мисли той?"

Питър Харел, високопоставен служител на Държавния департамент при управлението на бившия американски президент Барак Обама, който е работил по санкциите срещу Русия, отбеляза: "Аз съм откровено изненадан. Може би не трябва да бъда, имайки предвид, че с тази администрация изглежда да изскача руснак от всеки шкаф."

Има достатъчно доказателства срещу Майкъл Флин и сина му
Тези разкрития се случват, след като се задълбочават разследванията за намесата на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г. Конгресът и Робърт Мюлър, специалният прокурор, разследват възможен таен сговор между предизборния щаб на Тръмп и Москва. Рос отхвърли твърденията за колаборация с Русия като "слух и намеци".

Участието на Рос и Шамалов в корабната компания датира от 2011 г. Шамалов е син на Николай Шамалов, един от най-старите приятели на Путин от Санкт Петербург, където Путин е работил в кабинета на кмета. Той се е оженил за Катерина в тайна церемония през февруари 2013 г.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми, Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Домбровскис: Ниските доходи не пречат България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната

Антон Кутев: Трябва да спрем безхаберието в МВР!

За Чехия затварянето на гранциите в ЕС е неприемливо

Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит
ЕВРОПА
Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията

Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит

ЕС: Излизането на САЩ от Съвета за човешите права носи риск ЕС: Излизането на САЩ от Съвета за човешите права носи риск

Интернет пионери се надигат срещу Брюксел Интернет пионери се надигат срещу Брюксел

Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд Марин льо Пен трябва да върне €300 хил. на Европейския парламент, постанови евросъд