Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

За страховете при мъжете.


Сподели:
30 Октомври 2017, Понеделник


Страхът е неизменна част от живота на хората. Той възниква като отговор на появила се заплаха. Тогава, когато има реално опасна ситуация или обект застрашаващи пряко живота и здравете на човека възниква и реалния страх. При сигнал за опасност, мозъкът мигновено предава определени импулси по мрежата от нервни окончания, под влияние на тези сигнали произтичат изменения в човешкия организъм. Отделят се химични вещества които посредством кръвообръщението се разпространяват из целия организъм и карат всички негови системи да работят усилено. Предизвикват се конкретни физически реакции, цeлящи избягването на възникналата опасност. Но, страхът може да бъде провокиран и от ситуации които не застрашават пряко съществуването на индивида и няма реално опасна ситуация или обект. Неговата поява може да е следствие на очакването нещата да се развият неблагоприятно. Негативната представа за ситуации които биха могли да се случат в бъдеще, като заплаха за благополучието и установените житейски ценостти може да доведе до постоянна тревожност и дискомфорт.


В основната си част повечето мъжки страхове са свързани с противоположния пол.
Страхът да не се изложат или провалят в леглото. Мъжкото начало се свързва с сила и действеност. Страхът при мъжете, че няма да успеят да удовлетворят сексуално партньорката си и ще се окажат слаби пред нея е едно от най-големите им опасения. Страхът от импотентност /или страх от кастрация/ е свързан с неувереността и занижената самооценка. Тази неувереност би могла да доведе и до по-сериозни последствия, като нежелание за интимност което би задълбочило този проблем. В повечето случаи сексуалните проблеми са следствие от други нерешени конфликти. Пътят към осъзнаването и справянето с тях минава през травмиращи спомени изтласкани в несъзнаваното, свързани с възпитанието в семейството и социалният климат през детството и юношеството. Възможно е даден мъж да си забранява доставянето на удоволствие, ако е бил наказван за това.си поведение в периода на съзряването и да продължава да го счита за лошо и наказуемо. Така той би могъл да наказва себе си както и жените като цяло, пренасяйки върху тях силния гняв от претърпяното унижение при наказанието.
Страх от преждевременна екулация. Когато не успява да удовлетвори сексуално парньорката си, мъжът не се чувства успешен и значим. Преждевремената екулация би могла да е. свързана индиректно с гняв към жените, породен от травмиращи спомени от детство му. Той може да насочи този гняв към женския пол, като пренася образа на майка си която е първия обект на неговата любов. Неудовлетворената потребност от ответната майчина топлина и любов би могло да му създаде усещането за непълноценост. Израстването с властна, свъхзакриляща майка налагаща постоянен контрол може да доведе до изтласкване на агресивността към нея. и преноса на този агресия и гняв върху другите жени.
Сравнението с другите мъже. Възприемането на другите мъже като съперници които могат да отнемат парньорката му би могло да се приеме като защитаване на правото на удоволствие. Но ако сравнението с другите често се превръща в повод за силен гняв, ревност или чувство на отчаяние и безсилие би следвало мъжът да обърне по-голямо внимание на самооценка си. Мъжкият модел на поведение е много важен за развитието и на двата пола. Ролята на силния е модел на подражание за малкото момче, ако бащата е пасивен, мълчелив и не взема отношение във възпитанието на детето, то не би могло да научи от него как да се бори и защитава своите позиции. Липсата на родителската подкрепа засилва чувството на празнота и неувереност в собствените способности.
Страхът от обвързване. Обвързването предполага доверие, то дава възможност за себеразкриване пред другия. За да е пълноценно изисква отдаденост, постоянство поемане на отговорностти, изпълнение на нови задължения и от двете страни. Опасенията на даден мъж, че ако създаде трайна връзка може да загуби свободата си, срещите си с приятели, опасението че няма да има време за своите любими хобита и че може да стане зависим.са нерядко срещани. Възможна причина за страха от обвързване би могла да е голяма неувереност и нужда непрекъснато да доказва своята значимост. Стремежът към нови завоевания би могъл да е и бягство от емоционална отдаденост и страх от уязвимост. Но, количественото измерение на партньорките , не би могло да доведе до по-устойчивото му усещане за пълноценност. По този начин потребността от признание се задоволява временно, защото основно този мъж има нужда от признание и доказване най-вече сам на себе си. Съществуват множество евентуални причини, който биха могли да се използват като извиние за този страх. “Сега ще правя кариера, а после семейство.” “ Сега ми е добре, но ако срещна по-красива!” и тн.
Страхът от грешки
би могъл да се прояви в много области от живота, при избор на парньорка, при изпълнение на поставена задача на работното място, при вземане на решения. Избягването на контакт или действие е в тясна връзка с страха от чуждото неудобрение. За да не се изложи и да не бъде отхвърленен такъв мъж би избрал пасивно поведение. Родителското наказание в миналото и постоянното неодобрение биха могли да доведат до неувереността в собствените способностти и страх от грешки. Но когато не се предприемат нужните действия за постигане на желаното не би могло да има развитие и промяна на възникналата ситуация.
Страхът от неодобрение на партньорката им от страна на майката. Това опасение би могло да не е напълно осъзнато, но е факт че не рядко се оказва плод на множество бъдещи конфликти. Ако майката не е давала на сина си възможността сам да ръководи живота си, не е насърчавала и приемала правото му на собствен избор, то това би могло да доведе до неговата неувереност и нерешителност във взаимоотношенията с другия пол. Любовта на майката към детето е много силно чувство, всичко което тя прави е за негово доброто. Но, постояният контрол и предимно забраняващо авторитарно възпитание което не дава възможност на малкото момче да .трупа собствен опит би могло да попречи на проявата на неговата спонтанност и инициативност в зряла възраст.
Страхът от материална нестабилност. Срахът от липса на средства за съществуване и загуба на работата буди основателни претеснения у всички хора. За мъжете е много подтискаща мисълта, че не биха могли да отговорят на очакванията и нуждите на парньорката и децата си и да бъдат глава на семейството. Невъзможността за осигуряване на средства за постигане на комфорт водят до понижаване на самооценката и самочувствието им. Но в резултат на постоянното напрежение и страх от загуба на материална стабилност настъпва изтощение. Такава загуба се преживява тежко, но самият страх от отхвърляне е още по-тежък. Неудовлетворената потребност от признание и значимост създава много по-голямо напрежение. Ако човек има увереност в способностите си и собствената си ценност, то той ще търси нови възможностти за реализация и продуктивност.
Страх от споделяне на чувства. Показването на емоции, споделянето на чувства не е нито мъжко, нито женско, а чисто човешко качество. Все още патриархалните стериотипи “Мъжете не бива да плачат” “ Мъжете са силни и не говорят за това как се чувстват” водят до множество задруднения в общуването. Модела на общуване в семеството се пренася и в зряла възраст. Страхът на мъжете да не кажат нещо, което да ги изложи и уязви е свързан с опасението им да не бъдат отхвърлени и слаби. Но истински смели биха могли да са само тези, който умеят да признават слабостите си и осъзнават и се борят със страховете си.
Страхът от остаряване
се свързва с намаляването на мъжката мощ и действеност. Загубата на сила и евентуалната бъдеща сексуална пасивност водят и до страх от самота и лишаване от взаимност. Страхът, че изглеждат непревлекателно физически. Тревогите на мъжете, че не изглеждат достатъчно мъжествени и не са харесвани физически са свързани с ръста, килограмите, оредяването на косата и тн. Но мъжествеността не би могла да се ограничи до физическите белези, тя се изразява най-вече в начина на мислене и действията който се предприемат. Тя е в цялостното поведение на мъжа в неговата оригинална и неповторима личност. Страховете са неизменна част от живота и на двата пола. Те са преодолими, но това е възможно само ако се тръгне срещу тях, а не в обратна посока.

Борба или бягство !? И бягството и борбата биха могли да се окажат подходящия избор в конкретно възникнала ситуация. Но за да се намери подходящия избор е необходимо умението да се различават страхът имащ реален обект и ситуация и този който буди постоянно безпокойство от неблагоприятното развитие на нещата в бъдеще. За преодоляването на страха носещ постоянен дискомфорт и тревожност от предстоящото е нужно да се потърси адекватна помощ. Примирението и тайната надежда, че нещата ще се оправят от самосебе си биха могли само да задълбочат възникналия  проблем.
Снежана Иванова

Използвана литература
1.Шубина, Е.Страхът враг или приятел, изд.Хомо футурус, София 2007г.Източник: zona-zdrave.com

В категории: Здраве, СЕКС И ЗДРАВЕ, ПСИХОЛОГИЯ

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
И Хърватия се нареди на опашката с желаещи за завода на Volkswagen

Ваканция на Луната – една реална мечта

"Костинброд" 2 е невъзможен, твърдят от ЦИК

Изолираха зона от 200 кв./км в Габровско заради намерено мъртво диво прасе

Теменужка Петкова: "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток"

Маринов: "Не приемам твърдението, че България е расистка държава. Това са 20-30 лица"


НОВИНИТЕ
Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав Авария остави без вода Шумен, Търговище и Велики Преслав

39 тела открити в български камион в Англия 39 тела открити в български камион в Англия

Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева Обсъжда се проектобюджета на НЗОК за 2020 г., заложено увеличение с близо 395 милиона лева

80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия 80 000 деца-бежанци са прогонени от турската операция в Сирия

Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми" Инж. Алекси Кесяков: "От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми"