Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Социалдемократите на Зоран Заев спечелиха категорично и втория тур


Сподели:
30 Октомври 2017, Понеделник

Социалдемократическият съюз в Македония спечели категорично и втория тур на местните избори в страната.

Социалдемократическият съюз в Македония спечели категорично и втория тур на местните избори в страната. Прозападната партия на премиера Зоран Заев взе още 19 общини, след като на първия тур преди две седмици спечели категорично в над 30 места. Предварителните резултати от втория тур на гласуването показват, че СДСМ печели в 19 общини, сред които Градско, Карбинци, Македонски Брод, Могила, Новаци, Старо Нагоричане, Чашка, Македонска Каменица и Щип.

ВМРО-ДПМНЕ печели в две общини - Кавадарци и Зърновци, „Демократичния съюз за интеграция“ - в девет, „Алианс за албанците“ - в три, а БЕСА - в една. Така на шестите избори за местна власт социалдемократите печелят общо 54 общини. Партията на Никола Груевски, управлявала Македония повече от десет години, претърпя смазваща загуба. Кандидатите за кметски мандати от редиците на ВМРО-ДПМНЕ спечелиха едва пет общини. „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) на Али Ахмети има 12 общини, а „Алианс за албанците“ на д-р Зияден Села - три.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски определи втория тур на местните избори като „недемократични, със системни заплахи и натиск върху гражданите“. След затварянето на избирателните секции, Груевски коментира, че не може да се говори за демократична атмосфера на преминалото гласуване. „Регистрираните нарушения в първия кръг на местните избори се затвърдиха на втория кръг“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Въпреки това според Груевски партията няма да бъде пречупена. „Нашата борба тепърва започва“, увери бившият министър-председател на Македония.

Малко по-късно бе направено и официално заявление: ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от местните избори и иска предсрочни парламентарни избори, организирани от служебен кабинет. Това стана ясно на пресконференция, организирана в централата на партията.

Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ решението е взето от Изпълнителния комитет на партията "заради извършеното масово изборно насилие, документираните изборни нарушения, бруталния терор, натиска и купуването на гласове".

От най-голямата опозиционна партия искат оставките на председателите на ДИК и Специализираната прокуратура, както и насрочването на нови парламентарни избори, които да бъдат организирани от служебен кабинет.

На свой ред лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и министър-председател Зоран Заев увери, че няма да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори в страната, защото резултатът от тях ще бъде ясен. Съгласно думите му, вотът за местна власт в Македония е проведен честно и демократично, и поради тази причина призова ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски да преразгледа решението си да не признава резултатите от него.

"Това е голяма победа за гражданите на Македония и поздравявам всички за днешния празник на демокрацията. Имахме честни и чисти избори. Имахме избори, които отразиха желанието на гражданите, а резултатът бе очакван за всички. Днес гражданите потвърдиха победата и отново решиха да имат по-добър живот. СДСМ спечели в много общини. Това за нас е доказателство, че сме в правилната посока, че гражданите искат страната да бъде част от НАТО и Европейския съюз, и че отговорността е наша и на нашите партньори", заяви след края на втория тур на местните избори лидерът на СДСМ.


Източник: economic.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“

ООН: "Ислямска държава" има близо 30 000 членове в Сирия и Ирак

За герба на морската столица и българската национална чест

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!