Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат


Сподели:
18 Октомври 2017, СрядаЕвропейския съюз повече жени, отколкото мъже, имат висше образование, жените по-рано напускат дома на родителите си, повече мъже страдат от наднормено тегло, самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи, мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.

Това показват данни на Евростат, подготвени съвместно с националните статистики на страните членки. "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет" се представя по повод деня на статистиката, отбелязван на 20 октомври.

Жените напускат дома на родителите по-рано

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от пет и половина години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Холандия, Швеция и Обединеното кралство.

Повече жени срещу по-малко мъже

В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5% повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.
При младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел – мъжете са с 5% повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33% повече от мъжете.

В ЕС през 2016 г. 7.7% от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца в сравнение с 1.1% от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.5% и 16.1% - на мъжете.

Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.1%), е два пъти по-голям, отколкото при мъжете (19.7%).
При другите възрастови групи има по-малки разлики.

Жените са по-образовани и с по-ниски доходи

Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (29%) в ЕС са с висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени, отколкото мъже.

В същото време безработицата при жените е по-висока. През 2016 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (72%) е по-висок от този при жените (61%).

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят, анализират статистиците. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1. В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.

Мъжете се чувстват по-здрави

Начинът, по който хората възприемат своето здраве, се влияе от комплексен набор от фактори - екологични, културни и социално-икономически. Не е изненадващо, че с напредването на възрастта намалява усещането за добро здраве - както при жените, така и при мъжете.
Във възрастовата група от 16 до 44 години 86% от жените и 87% от мъжете в ЕС през 2014 г. оценяват здравето си като добро. Между 45 и 64 години този дял намалява до 61% при жените и 65% при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 35% и 41%. В почти всички държави членки по-голям е делът на мъжете, отколкото на жените, които възприемат здравето си като добро, а разликата се увеличава с възрастта. Интересно е да се отбележи, че разликата между държавите членки също се увеличава с възрастта.

При разглеждането на данните за консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата активност, се наблюдават различия между двата пола, които обясняват отчасти защо повече мъже (57%), отколкото жени (44%), в ЕС са с наднормено тегло. Четенето на книги и посещенията на представления на живо са по-често срещани сред жените, отколкото сред мъжете в ЕС. 79% от жените в ЕС готвят и/или домакинстват всеки ден в сравнение с 34% от мъжете.

Болестите, които отнемат живота

Злокачествените новообразувания, болестите на сърцето (например инфаркт) и мозъчно-съдовите заболявания (например инсулт) са трите най-често срещани причини за смърт както при жените, така и при мъжете в ЕС.

И при трите причини смъртността е по-голяма при мъжете отколкото при жените: през 2014 г. в ЕС от злокачествени новообразувания са умрели 349 мъже и 201 жени, от болести на сърцето - 171 мъже и 94 жени, и от мозъчно-съдови заболявания - 93 мъже и 79 жени на 100 000 мъже/жени.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ГЕРБ срещу ГЕРБ? Новият транспортен министър живее с Румяна Бъчварова, а статия на „зет” й отказа конкурента му Манолев

Лозан Панов: Недопустимо е от парламента да ме викат по телефона

Мълчанието е злато, но камъните се трупат

Мария Габриел: Технологиите трябва да служат на човека, а не обратното

Безумията нямат край: Правостоящ пътник също да бъде вързан с колан в автобуса, реши правната комисия

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол


НОВИНИТЕ
Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен Изборът за шеф на Апелативна специализирана прокуратура беше отложен

България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката България и Унгария ще си сътрудничат за образованието и науката

Откриха учебната година в Икономическия университет Откриха учебната година в Икономическия университет

Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир Хванаха трима от грабителите на Роженския манастир

Въвеждат часове по православие във Варна Въвеждат часове по православие във Варна