Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат


Сподели:
18 Октомври 2017, СрядаЕвропейския съюз повече жени, отколкото мъже, имат висше образование, жените по-рано напускат дома на родителите си, повече мъже страдат от наднормено тегло, самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи, мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Данните показват, че въпреки различията мъжете и жените в Европа са удовлетворени в еднаква степен от живота си.

Това показват данни на Евростат, подготвени съвместно с националните статистики на страните членки. "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет" се представя по повод деня на статистиката, отбелязван на 20 октомври.

Жените напускат дома на родителите по-рано

Анализът показва, че в ЕС през 2016 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). В почти всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Гърция и Румъния, а в Ирландия, Литва, Португалия и Обединеното кралство - по-малка от 2 години. Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2015 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България, Латвия и Румъния до почти 31 години в Испания и Италия.

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2015 г. в ЕС средната възраст е 83.3 години за жените и 77.9 години за мъжете с разлика от пет и половина години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до малко под 4 години в Дания, Ирландия, Кипър, Холандия, Швеция и Обединеното кралство.

Повече жени срещу по-малко мъже

В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2016 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5% повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.
При младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел – мъжете са с 5% повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33% повече от мъжете.

В ЕС през 2016 г. 7.7% от жените на възраст 25 - 49 години живеят сами с деца в сравнение с 1.1% от мъжете на същата възраст. За живеещите сами без деца в тази възрастова група делът на жените е 9.5% и 16.1% - на мъжете.

Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.1%), е два пъти по-голям, отколкото при мъжете (19.7%).
При другите възрастови групи има по-малки разлики.

Жените са по-образовани и с по-ниски доходи

Интересно е, че по-голям дял от жените (33%) в сравнение с мъжете (29%) в ЕС са с висше образование, а също и че колкото повече деца имат, толкова по-голяма е разликата между коефициентите на заетост на жените и мъжете. Освен това жените печелят с 16% по-малко от мъжете в ЕС, а сред ръководителите има два пъти по-малко жени, отколкото мъже.

В същото време безработицата при жените е по-висока. През 2016 г. средно в ЕС коефициентът на заетост при мъжете (72%) е по-висок от този при жените (61%).

Въпреки големите различия в живота на жените и мъжете те са почти еднакво удовлетворени от живота, който водят, анализират статистиците. В ЕС през 2013 г. жените на възраст над 16 години по скалата от 0 до 10 са дали оценка средно 7 на удовлетвореността си от живота, а мъжете на същата възраст - средно 7.1. В повечето държави членки оценките на жените и мъжете са били равни или е имало разлика от 0.1.

Мъжете се чувстват по-здрави

Начинът, по който хората възприемат своето здраве, се влияе от комплексен набор от фактори - екологични, културни и социално-икономически. Не е изненадващо, че с напредването на възрастта намалява усещането за добро здраве - както при жените, така и при мъжете.
Във възрастовата група от 16 до 44 години 86% от жените и 87% от мъжете в ЕС през 2014 г. оценяват здравето си като добро. Между 45 и 64 години този дял намалява до 61% при жените и 65% при мъжете, а за хората на възраст 65 и повече години - съответно до 35% и 41%. В почти всички държави членки по-голям е делът на мъжете, отколкото на жените, които възприемат здравето си като добро, а разликата се увеличава с възрастта. Интересно е да се отбележи, че разликата между държавите членки също се увеличава с възрастта.

При разглеждането на данните за консумацията на алкохол, цигари, плодове и зеленчуци, както и за физическата активност, се наблюдават различия между двата пола, които обясняват отчасти защо повече мъже (57%), отколкото жени (44%), в ЕС са с наднормено тегло. Четенето на книги и посещенията на представления на живо са по-често срещани сред жените, отколкото сред мъжете в ЕС. 79% от жените в ЕС готвят и/или домакинстват всеки ден в сравнение с 34% от мъжете.

Болестите, които отнемат живота

Злокачествените новообразувания, болестите на сърцето (например инфаркт) и мозъчно-съдовите заболявания (например инсулт) са трите най-често срещани причини за смърт както при жените, така и при мъжете в ЕС.

И при трите причини смъртността е по-голяма при мъжете отколкото при жените: през 2014 г. в ЕС от злокачествени новообразувания са умрели 349 мъже и 201 жени, от болести на сърцето - 171 мъже и 94 жени, и от мозъчно-съдови заболявания - 93 мъже и 79 жени на 100 000 мъже/жени.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Победа за България! Съдът реши, че ромските стипендии дискриминират всички останали българчета

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

Грабвайте боята! (някой си изкряска)

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Въпрос към КПКОНПИ: "Върховният съд ли "продаде мача" за Христо Бисеров?"

Д-р Дамян Илиев: "На пазара има некачествена и опасна за здравето на хората продукция"


НОВИНИТЕ
Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г. Размерът на такса смет във Варна се запазва и през 2019 г.

Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор Лекарският съюз прие да подпише анекса към рамковия договор

Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС Избраха Милка Панчева, отказала екооценка на проекта за Пирин, за зам.-председател на ВАС

Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия Европейският съюз не подкрепя решението на парламента на Косово за създаване на собствена армия
ЕВРОПА
Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане Германия узакони присъствието на трети пол в актовете за раждане

Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер Сканадал в Брюксел: Тереза Мей се скара с Жан-Клод Юнкер

След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада След заплахите на Каменос - правителството на малцинството, тройни избори през май или изненада

Правителствена криза в Гърция след изгонването на зам.-външен министър от АНЕЛ Правителствена криза в Гърция след изгонването на зам.-външен министър от АНЕЛ

Сърбия се стяга за война! Готови сме да изпълним заповедите на президента, заяви военният министър Сърбия се стяга за война! Готови сме да изпълним заповедите на президента, заяви военният министър