Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Новите мерки за енергийно етикитиране ще спестят пари на европейците


Сподели:
17 Октомври 2017, ВторникПредприетите досега мерки от ЕС за енергийно етикетиране и екопроектиране се очаква да спестят на крайните потребители общо 100 млрд. евро годишно до 2020 г. Заради по-ниските сметки за енергия всяко европейско домакинство ще икономиса от 400 до 500 евро на година. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“, организирано от Асоциацията на производителите на електроуреди в България. „Намаляването на потреблението на електрическа енергия е и един от основните приоритети на ЕС“, подчерта Манолев.

Той добави, че намаляването на потреблението на електрическа енергия само с 1 мегаватчас годишно съкращава емисиите на въглероден диоксид с 1 тон. По думите му прилагането на директивите за енергийно етикетиране и за екодизайн, спестява по 175 милиона тона нефтен еквивалент първична енергия годишно. Тези политики ще осигурят постигането на почти половината от целта на ЕС за повишаване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г.
Мерките ще имат и голямо отражение върху икономиката на ЕС и за намаляванто на зависимостта от вноса на енергия, каза още Александър Манолев. Според него фокусът върху домакинските уреди е важен, защото потреблението на електрическа енергия в бита е над 25% от общото.

На събитието бяха обсъдени и промените, които ще настъпят с въвеждането новия регламент за енергийно етикетиране. Той налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди. Новият регламент за енергийно етикитиране (ЕС) 2017/1369 влезе в сила на 1 август 2017 г. С него се променя досегашната скала А+++ -D с еднотипна скала от A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС. Новите етикети с преобразуваната скала за различните продуктови групи ще се въведе поетапно.

На срещата представителите на бранша и на държавните институции се обединиха около това, че сериозно предизвикателство ще бъде да се разясни на потребителите, че се променя етикетът, но ефективността на уредите не намалява, въпреки че буквеното означение на класа на енергийна ефективност на скалата ще се понижи.


Източник: economic.bg

В категории: Новините, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС

Ето какъв се оказа най-прочутият "Защитник на децата"...

Д-р Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни Шенген и еврозоната

Проф. Божидар Димитров: Македония да се казва Западна България

71-ви сме по корупция - при Вануату и Буркина Фасо

Тръмп направи първа стъпка към ограничаване на огнестрелните оръжия


НОВИНИТЕ
Радев връчи пагоните на началника на ВМА бригаден ген. Венцислав Мутафчийски Радев връчи пагоните на началника на ВМА бригаден ген. Венцислав Мутафчийски

Българско гражданство за спасител от Лим Българско гражданство за спасител от Лим

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

Убиха мъжа, разкрил, че момичета живеят затворени в апартамент Убиха мъжа, разкрил, че момичета живеят затворени в апартамент

В Етиопия е въведено извънредно положение В Етиопия е въведено извънредно положение