Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Новите мерки за енергийно етикитиране ще спестят пари на европейците


Сподели:
17 Октомври 2017, ВторникПредприетите досега мерки от ЕС за енергийно етикетиране и екопроектиране се очаква да спестят на крайните потребители общо 100 млрд. евро годишно до 2020 г. Заради по-ниските сметки за енергия всяко европейско домакинство ще икономиса от 400 до 500 евро на година. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на кръглата маса „Подобряване качеството на живот и устойчиво развитие чрез иновации и енергийна ефективност на електродомакинските уреди“, организирано от Асоциацията на производителите на електроуреди в България. „Намаляването на потреблението на електрическа енергия е и един от основните приоритети на ЕС“, подчерта Манолев.

Той добави, че намаляването на потреблението на електрическа енергия само с 1 мегаватчас годишно съкращава емисиите на въглероден диоксид с 1 тон. По думите му прилагането на директивите за енергийно етикетиране и за екодизайн, спестява по 175 милиона тона нефтен еквивалент първична енергия годишно. Тези политики ще осигурят постигането на почти половината от целта на ЕС за повишаване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г.
Мерките ще имат и голямо отражение върху икономиката на ЕС и за намаляванто на зависимостта от вноса на енергия, каза още Александър Манолев. Според него фокусът върху домакинските уреди е важен, защото потреблението на електрическа енергия в бита е над 25% от общото.

На събитието бяха обсъдени и промените, които ще настъпят с въвеждането новия регламент за енергийно етикетиране. Той налага променена скала за енергийната ефективност на домакинските електроуреди. Новият регламент за енергийно етикитиране (ЕС) 2017/1369 влезе в сила на 1 август 2017 г. С него се променя досегашната скала А+++ -D с еднотипна скала от A-G за домакинските електроуреди, които попадат под регулацията на ЕС. Новите етикети с преобразуваната скала за различните продуктови групи ще се въведе поетапно.

На срещата представителите на бранша и на държавните институции се обединиха около това, че сериозно предизвикателство ще бъде да се разясни на потребителите, че се променя етикетът, но ефективността на уредите не намалява, въпреки че буквеното означение на класа на енергийна ефективност на скалата ще се понижи.


Източник: economic.bg

В категории: Европа, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Защо войната Китай-САЩ тепърва започва

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Тръмп: Според разузнаването в убийството на Хащоги са замесени най-високите етажи на властта в Саудитска Арабия

Какво реши Европейският съвет

Нинова: Борисов си отива, но остава разрушена държава. Години ще я възстановяваме

България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг за 2017 г.


НОВИНИТЕ
Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Д-р Соня Цекова е лекарят на Варна за тази година Д-р Соня Цекова е лекарят на Варна за тази година

КЗК отново спря „Инерком” за сделката с ЧЕЗ КЗК отново спря „Инерком” за сделката с ЧЕЗ

САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз САЩ се оттеглят от Световния пощенски съюз

Косово ще има своя армия Косово ще има своя армия
ЕВРОПА
Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит Испания: Постигнато е споразумение за статута на Гибралтар след Брекзит

Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование Последни в ЕС по умения за четене, далеч от нуждите на пазара: как Еврокомисията оцени българското образование

Македония пред исторически избор Македония пред исторически избор

Продължава срещата на върха „Европа-Азия“ в Брюксел Продължава срещата на върха „Европа-Азия“ в Брюксел

Какво реши Европейският съвет Какво реши Европейският съвет