Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров


Сподели:
13 Октомври 2017, ПетъкОборудването за повече от 1 млрд. лв., което България закупи за изграждането на АЕЦ "Белене", се превръща в метал за скрап. Това разгласи пред bTV бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според Овчаров оборудването, за което страната ни заплати 620 млн. евро, се съхранява при абсурдни условия и имало възможност някои от частите да се окажат абсолютно негодни за инсталиране в ядрена централа. Овчаров показа снимки, свидетелстващи, че части дори от активната зона на реактора се намират под открито небе. По думите му част от оборудването е от неръждаема стомана, но повечето от частите могат да ръждясат.

Бившият енергиен министър недоумява защо през цялата година от Русия пристигат нови части за централата, а едва в навечерието на зимата се поставя въпроса за консервирането на компонентите. Според него подобни консервирани компоненти се съхраняват на площадката "Белене" вече в продължение на 15 години. Елементите даже били консервирани от български специалисти.

Според Овчаров вече съществува възможността руската страна да се осъмни в състоянието на оборудването и да каже, че то вече не е годно за използване в реактор. По този начин страната ни ще се сдобие с голямо количество изключително скъпо струващ скрап.

Имало възможност компонентите да бъдат съхранявани в завода производител, защото той ще осигури документ, доказващ, че материалите са били съхранявани правилно. Вместо това вече 80% от частите за АЕЦ "Белене" били доставени на площадката.

Овчаров заяви, че няма значение кой ще бъде инвеститор на строежа на ядрената централа, защото държавата ни няма ясна позиция по въпроса. "Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея - за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво", допълни той.

В заключение ексминистърът беше категоричен, че анализите на БАН ще потвърдят заключенията на HSBC от 2012 година, според които България има нужда от нови електроблокове. По думите му данните от анализите преди 5 години са били манипулирани от тогавашния министър Делян Добрев. Именно позициите на Овчаров по темата "Белене" и делото между НЕК и "Росатом" били причината за новите обвинения срещу него.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кеворк Кеворкян: Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

Делян Добрев успокои: Спокойно можем да заменим Сидеров с Марешки!

Сова Харис: Около 3/4 от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Екокоалиция: Държавата разменя с "Юлен" "кон за кокошка"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"


НОВИНИТЕ
Пускат сребърна монета по случай 140 години от Освобождението Пускат сребърна монета по случай 140 години от Освобождението

Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров Апелативният съд потвърди оправдателната присъда на Алексей Петров

Варна посреща националния празник с богата програма Варна посреща националния празник с богата програма

Индия минава изцяло на LED осветление Индия минава изцяло на LED осветление

Юнкер призна за конфликт между ЕК и Полша Юнкер призна за конфликт между ЕК и Полша