Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров


Сподели:
13 Октомври 2017, ПетъкОборудването за повече от 1 млрд. лв., което България закупи за изграждането на АЕЦ "Белене", се превръща в метал за скрап. Това разгласи пред bTV бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Според Овчаров оборудването, за което страната ни заплати 620 млн. евро, се съхранява при абсурдни условия и имало възможност някои от частите да се окажат абсолютно негодни за инсталиране в ядрена централа. Овчаров показа снимки, свидетелстващи, че части дори от активната зона на реактора се намират под открито небе. По думите му част от оборудването е от неръждаема стомана, но повечето от частите могат да ръждясат.

Бившият енергиен министър недоумява защо през цялата година от Русия пристигат нови части за централата, а едва в навечерието на зимата се поставя въпроса за консервирането на компонентите. Според него подобни консервирани компоненти се съхраняват на площадката "Белене" вече в продължение на 15 години. Елементите даже били консервирани от български специалисти.

Според Овчаров вече съществува възможността руската страна да се осъмни в състоянието на оборудването и да каже, че то вече не е годно за използване в реактор. По този начин страната ни ще се сдобие с голямо количество изключително скъпо струващ скрап.

Имало възможност компонентите да бъдат съхранявани в завода производител, защото той ще осигури документ, доказващ, че материалите са били съхранявани правилно. Вместо това вече 80% от частите за АЕЦ "Белене" били доставени на площадката.

Овчаров заяви, че няма значение кой ще бъде инвеститор на строежа на ядрената централа, защото държавата ни няма ясна позиция по въпроса. "Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея - за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво", допълни той.

В заключение ексминистърът беше категоричен, че анализите на БАН ще потвърдят заключенията на HSBC от 2012 година, според които България има нужда от нови електроблокове. По думите му данните от анализите преди 5 години са били манипулирани от тогавашния министър Делян Добрев. Именно позициите на Овчаров по темата "Белене" и делото между НЕК и "Росатом" били причината за новите обвинения срещу него.


Източник: news.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
България и ЕС: първите 10 години и след това

Брюксел: Българската здравна система е неефективна срещу предотвратимата смъртност

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

МААЕ: Иран спазва ядрената сделка със световните сили

България плаща рекордна сума заради къща в Пловдив