Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Кой може да подхлъзне Меркел?


Сподели:
13 Октомври 2017, ПетъкСъдейки по публикуваните анализи на немски политолози, малко от тях очакват новата правителствена коалиция да бъде създадена преди коледните празници. Причините за това са няколко, и преди всичко различните представи за бъдещето на страната сред четиримата потенциални коалиционни партньори – ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и Съюз90/Зелени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
25/09/2017Окончателно: Меркел печели вота с 33%
Това се вижда ясно при анализиране на предизборните им програми. Изглеждаше, че постигнатото споразумение между ХДС и нейната баварска „партия-посестрима“ за съгласуване на позицията на коалиционните преговори по въпроса за квотите на бежанците би трябвало да успокои всички заинтересовани страни, сред които са профсъюзите и деловите кръгове, в един глас настояващи за по-бързо формиране на правителство. Само че вече и в самия ХДС, както отбелязва в. „Билд“, се е разгърнала дискусия... за самата Меркел. Стои въпросът за квалификацията на Меркел в качеството ѝ на партиен лидер, доколкото лошият резултат от изборите за Бундестаг е на нейната сметка.

„Най-пикантното в дадения случай е“, отбелязва „Билд“, че самата Меркел засега е в неведение по отношение на тази дискусия. Както отбелязва немската правителствена агенция „Дойче веле“, три месеца за сформиране на ново правителство не е прекалено голям срок за Германия. Миналия път коалицията между консерваторите от ХДС, нейния баварски съюзник ХСС и Социалдемократическата партия на Германия (СДПГ) официално започна да работи на 15 декември 2013 г. Но за три месеца може да се случат още много неща.

Както пише ДВ, има няколко фактора, които могат допълнително да усложнят и затегнат преговорите. На първо място на 15 октомври ще се проведат избори в една от ключовите федерални провинции – Долна Саксония, която сега се ръководи от социалдемократите и зелените. Вероятно партиите ще предпочетат да изчакат резултатите от този вот и едва след това ще започнат официалните преговори за ново федерално правителство.

Второ, основният обсъждан сега формат на бъдещото правителство е нов за Германия. Партиите нямат опит от подобен съюз на федерално равнище, и до неотдавна той беше смятан за невъзможен. На равнище провинции трицветната коалиция съществува в неголямата провинция Шлезвиг-Холщайн в северна Германия, а и само от няколко месеца. В неголямата Саар в южните райони на ФРГ, такава коалиция беше създадена преди няколко месеца, но скоро след това се разпадна. Но основната причина за трудностите пред предстоящите преговори в Берлин, по оценката на ДВ, са вкоренените от десетилетия разногласия между консерваторите и зелените, а също така между либералите и зелените. И работата не е само в решаване на проблема с бежанците, по който разногласията между зелените и другите участници в коалицията засега се запазват. Става дума за пътя на икономическо и дори екологично развитие на страната. Например, зелените искат забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене, либералите са категорично против.


Трябва да се разбира, че очакваният успех на социалдемократите на изборите в Долна Саксония още повече ще разклати вътрешнопартийните позиции на Меркел. А в ХДС вътрешнопартийните преврати далече не са рядкост. Най-очевидният пример за последствията от дворцови интриги е отстраняването от политическата арена на „канцлера на обединението“, както някога наричаха Хелмут Кол, при това с прякото участие на неговия тогавашен фаворит Меркел. Немското интернет издание wallstreet-online директно написа, че ако сегашните преговори за създаване на правителствена коалиция се провят и в Германия се състоят нови избори, то на тях ХДС вече ще отиде без Меркел. Само че засега не се наблюдава достоен кандидат за мястото ѝ в партийната йерархия. Като опитен политически боец, отбелязва изданието, Меркел своевременно отстрани много потенциални съперници в ръководството на ХДС. А наличните кандидатури от рода на министъра на отбраната Урсула фон дер Лайен едва ли са по-добри от Меркел.

Единственият изход в дадения случай, отбелязва изданието, би могло да бъде завръщането на „голямата коалиция“ със социалдемократите. На подобна стъпка социалдемократите могат да се решат, ако не бъде постигнато новото планирано правителство от четири партии и политическата система на страната се окаже на прага на новите избори. Тъй като при нови избори според анализатори социалдемократите ще загубят още повече. Но тогава това би била вече голяма коалиция без Меркел и по-скоро с канцлер-социалдемократ.

Статията на Олег Никифоров от „Независимая газета“ препечатваме в превод на агенция БГНЕС.


Източник: offnews.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Поканата на Меркел към мигрантите - невинна грешка в сравнение с Глобалния пакт за миграция на ООН

Най-добрият капитализъм - ако печеля, печеля сам, ако губя, плаща цял народ...

Валерия Велева: Нинова предлага рестарт на прехода. Възможно ли е това?

"Ди Велт" разказва изумителната история на Преславското съкровище

Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?


НОВИНИТЕ
ДАНС проверява фалшивите новини за заселване на мигранти в Странджа ДАНС проверява фалшивите новини за заселване на мигранти в Странджа

Китайски град иска да си сътрудничи с Варна Китайски град иска да си сътрудничи с Варна

МВР съдейства на БАБХ за дезинфекция на стопанства с чума МВР съдейства на БАБХ за дезинфекция на стопанства с чума

Варна се сдоби с бизнес пре-акселератор за подкрепа на нови бизнеси Варна се сдоби с бизнес пре-акселератор за подкрепа на нови бизнеси

Записват приетите на трето класиране в детските градини и ясли Записват приетите на трето класиране в детските градини и ясли