Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Правителство на единството на Палестина поема властта в Ивицата Газа до 1 декември


Сподели:
12 Октомври 2017, Четвъртък

Противниковите палестински групировки "Хамас" и "Фатах" се споразумяха да приключат предаването на административния контрол над Ивицата Газа на правителство на единството до 1 декември, съобщават световните информационни агенции.


"Хамас" и "Фатах" подписаха договор за помирение на кратка церемония в египетската столица Кайро след двудневни преговори. Египет посредничи на преговорите между враждуващите от повече от 10 години палестински групировки.

Договорът урежда въпросите за управлението на Ивицата Газа като част от най-сериозните опити до този момент за прекратяване на 10-годишния разрив между двете палестински групировки.

Палестинците в Газа и Западния бряг бяха управлявани разделно след разразяването на кръвопролитни сблъсъци между двете групировки през 2007 г.

"Хамас" спечели парламентарните избори в окупираните територии през миналата година и укрепи властта си в Газа, след като прогони "Фатах" от анклава.

Палестинският информационен център, който е част от мрежата на "Хамас", обяви сключването на споразумението, подчертавайки, че подробностите ще бъдат разкрити на пресконференция в Кайро по-късно.

Вчера говорителят на "Хамас" изтъкна, че преговорите в Кайро били "сериозни и задълбочени".

През миналия месец "Хамас" се съгласи да разпусне комитета, който управлява Газа. Този ход беше основно изискване на палестинския президент Махмуд Абас, чиято организация "Фатах" управлява части от Западния бряг.

Палестинският премиер Рами Хамдала след това направи рядко посещение в Газа. Той коментира, че палестинската власт ще започне да поема контрола върху административните въпроси и отговорността по сигурността в Газа.

Египет и Израел, главният противник на "Хамас", поддържат блокада върху Газа от 2006 г. насам. "Хамас" призовава за унищожението на Израел и води три войни с еврейската държава.

Израел твърдо се противопоставя на каквото и да е участие на "Хамас" в палестинската власт. Еврейската държава разглежда "Хамас" като терористична групировка и се зарече, че няма да има отношения с палестинско правителство, в което участват членове на "Хамас".

"Хамас" като цяло, или в някои случаи военното му крило, са определени за терористи от Израел, САЩ, Европейския съюз, Великобритания и други сили.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ДС и избистрянето на класово-патриотичното възпитание на мюсюлманите

Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е "с нас или срещу нас"

МВР вдига в пъти такси за автомобили и въвежда нови

Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера