Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Христов: Над 300 фирми източват социалното министерство


Сподели:
12 Октомври 2017, Четвъртък

Над 300 фирми продължават да източват социалното министерство, твърди народният представител от ПГ на „БСП за България“ и параолимпиец Михаил Христов


„Управляващите предлагат промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се намалява административната тежест. Ние ще ги подкрепим, но това ли е най-важното? На никого не помагате с този закон. На мен лично не ми помагате по никакъв начин“, заяви в пленарна зала народният представител.

Единодушно със 141 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Христов обясни, че 10% от населението на България са хора с увреждания, 80% от тях живеят под прага на бедността, а 82% от децата с увреждания не посещават редовно училище.

Депутатът обясни, че в инструкцията за помощните средства продължава да съществува думата „дървена протеза“ и други средства излезли от употреба.

„С подобни законопроекти не намаляваме тежестта върху хората с увреждания, а спестявате на дирекция „Социално подпомагане“ малко работа“, каза още той.

Михаил Христов подчерта, че се твърди, че с тези промени ще се помогне на 500 000 хора с увреждания и над 300 фирми.

„За помощни средства се дават около 50 млн. лв. на година. Интересното е, че се улесняват тези над 300 фирми, които предлагат помощни средства, да продължават да източват социалното министерство“, обясни той.

Христов даде и следните примери - количка за хора с увреждания се препродава през фирми около 10 пъти; една протеза за горен крайник струва около 15 хил. лв., министерството дава 3 хил. лв.- парите се усвояват, а кой получава протеза – никой. Той сподели, че са му се обаждали хора да му споделят, че протезите им седят в гардероба, защото не вършат работа.

Промените ще имат положителен ефект върху около 530 000 лица с увреждания и 328 лица, които предоставят медицински изделия, обясни зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Те ще оптимизират работата и ще повишат качеството на социалните услуги, смята тя.

В доклада на комисията се посочва, че се предвижда намаляване на изискуемите от заявителите документи. Въвежда се задължение административните органи служебно да събират информация от други институции. Част от декларациите се обединяват в една.

Ангелова посочи, че депутати от различни групи в комисията са се обединили около това, че трябва да се прецизира текст от промените, който по думите й прекалено разширява правомощията на дирекциите "Социално подпомагане".

"След това емоционално изказване на г-н Христов е трудно да се говори", каза председателят на комисията Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че законопроектът има за цел да намали регулаторната тежест и се съгласи, че важните проблеми са тези, за които говори Христов.


Източник: dnes.dir.bg

В категории: Други теми, Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джефри Сакс: “От къде идват бежанците – от страни, в които САЩ води войни. Това почти никой не го казва. Общото между всички бежанци е ЦРУ."

Шефът на САС Даниела Дончева: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Трайчо Трайков: Няма да се пропусне възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди

Приятелство или интереси - какво се крие зад сръбско-турската "любов"

Тракийската колесница от Караново развълнува световните научни издания

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит


НОВИНИТЕ
Уволниха шефа на Дирекция "Земеделие" в София Уволниха шефа на Дирекция "Земеделие" в София

Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за победата на местните избори Бойко Борисов поздрави Зоран Заев за победата на местните избори

Остра липса на лекари в Спешна помощ в пет големи града Остра липса на лекари в Спешна помощ в пет големи града

Синдикатите запазват протестна и стачна готовност за защита правата на хората Синдикатите запазват протестна и стачна готовност за защита правата на хората

Делото срещу Марешки ще се гледа по съкратената процедура Делото срещу Марешки ще се гледа по съкратената процедура
ЕВРОПА
Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта

Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит

Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС

Великобритания да си плати, настоя Юнкер Великобритания да си плати, настоя Юнкер