Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Христов: Над 300 фирми източват социалното министерство


Сподели:
12 Октомври 2017, Четвъртък

Над 300 фирми продължават да източват социалното министерство, твърди народният представител от ПГ на „БСП за България“ и параолимпиец Михаил Христов


„Управляващите предлагат промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, с които се намалява административната тежест. Ние ще ги подкрепим, но това ли е най-важното? На никого не помагате с този закон. На мен лично не ми помагате по никакъв начин“, заяви в пленарна зала народният представител.

Единодушно със 141 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за интеграция на хората с увреждания, внесени от Министерския съвет.

Христов обясни, че 10% от населението на България са хора с увреждания, 80% от тях живеят под прага на бедността, а 82% от децата с увреждания не посещават редовно училище.

Депутатът обясни, че в инструкцията за помощните средства продължава да съществува думата „дървена протеза“ и други средства излезли от употреба.

„С подобни законопроекти не намаляваме тежестта върху хората с увреждания, а спестявате на дирекция „Социално подпомагане“ малко работа“, каза още той.

Михаил Христов подчерта, че се твърди, че с тези промени ще се помогне на 500 000 хора с увреждания и над 300 фирми.

„За помощни средства се дават около 50 млн. лв. на година. Интересното е, че се улесняват тези над 300 фирми, които предлагат помощни средства, да продължават да източват социалното министерство“, обясни той.

Христов даде и следните примери - количка за хора с увреждания се препродава през фирми около 10 пъти; една протеза за горен крайник струва около 15 хил. лв., министерството дава 3 хил. лв.- парите се усвояват, а кой получава протеза – никой. Той сподели, че са му се обаждали хора да му споделят, че протезите им седят в гардероба, защото не вършат работа.

Промените ще имат положителен ефект върху около 530 000 лица с увреждания и 328 лица, които предоставят медицински изделия, обясни зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова от ГЕРБ. Те ще оптимизират работата и ще повишат качеството на социалните услуги, смята тя.

В доклада на комисията се посочва, че се предвижда намаляване на изискуемите от заявителите документи. Въвежда се задължение административните органи служебно да събират информация от други институции. Част от декларациите се обединяват в една.

Ангелова посочи, че депутати от различни групи в комисията са се обединили около това, че трябва да се прецизира текст от промените, който по думите й прекалено разширява правомощията на дирекциите "Социално подпомагане".

"След това емоционално изказване на г-н Христов е трудно да се говори", каза председателят на комисията Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че законопроектът има за цел да намали регулаторната тежест и се съгласи, че важните проблеми са тези, за които говори Христов.


Източник: dnes.dir.bg

В категории: Други теми, Анализи и коментари

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Баща и син Сорос: С нов балкански съюз Европа ще се стабилизира

Синът на Главчев усвоява бюджетни и евросредства с асоциация за хора с увреждания

Домбровскис: Ниските доходи не пречат България да се присъедини към "чакалнята" на еврозоната

Антон Кутев: Трябва да спрем безхаберието в МВР!

За Чехия затварянето на гранциите в ЕС е неприемливо

Великобритания и ЕС с разногласия по Брекзит


НОВИНИТЕ
Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията Лидерите на 8 страни от ЕС, включително България, на извънредна среща за миграцията

Три нови „паяка“ ще репатрират неправилно паркирали автомобили във Варна Три нови „паяка“ ще репатрират неправилно паркирали автомобили във Варна

В 24 училища има свободни места за трето класиране на първокласниците В 24 училища има свободни места за трето класиране на първокласниците

Симеонов защити подалата оставка зам.-министърка Симеонов защити подалата оставка зам.-министърка

Започват летни ремонти в 12 училища Започват летни ремонти в 12 училища