Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Никой не знае нивата на радиация на обществените сгради у нас


Сподели:
12 Октомври 2017, Четвъртък

Обществените сгради у нас не са били обследвани за нивата на естествена радиация.

През 2015 и 2016 година на територията на всички 28 области в страната са били поставени по сто детектора на област, които да следят за наличието на радон в жилищните сгради. Очаква се през следващата 2018 година резултатите от тези измервания да бъдат публикувани.

Такива детектори обаче не са били поставени на обществени сгради у нас.
Припомняме, в началото на месец октомври Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа. Тогава учените откриха повишено съдържание на радиоактивния изотоп рутений-106 във въздуха.
Експерти от Националния център по радиология и радиационна защита са измерили нивата на сградата на бившия Партиен дом на площад "Княз Александър Батенберг". По думите на ръководителя на лабораторията в Радио-биологичния център Кремена Иванова нивата на радиация в сградата е в рамките на естествените вариации. Въпреки това Иванова заяви, че сградата е направена от гранит, който има висока радиоактивност. Гранитът обаче не пропускал голяма част от опасните лъчения, което било важно за излъчването на радон.

Иванова препоръчва хората да не прекарват много време залепени до гранит

Повишените нива не представлявали опасност за човешкото здраве. По-късно стана ясно, че лъчението най-вероятно идва от Русия. Източникът все още не е изяснен.
За да се направи експертна оценка за нивата на радиоактивност на сградата, трябва да се извърши проучване вътре в самата сграда. Това заяви Илия Тасев от Министерството на здравеопазването.

От своя страна главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обясни, че е възможно гранитът да има по-висока концентрация на радиоактивност и лъчение. Това обаче трябвало много внимателно да се провери, а и хората не изкарвали по цял ден залепени за гранит. Съответно проверката трябвало да бъде инициирана от тези, които се притесняват за здравето си.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ДС и избистрянето на класово-патриотичното възпитание на мюсюлманите

Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е "с нас или срещу нас"

МВР вдига в пъти такси за автомобили и въвежда нови

Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера


НОВИНИТЕ
Посланикът на Русия очаква визита на Путин в България тази година Посланикът на Русия очаква визита на Путин в България тази година

От МВнР разпространиха официална информация за двамата убити българи в Кейптаун От МВнР разпространиха официална информация за двамата убити българи в Кейптаун

Боби Михайлов остава президент на БФС Боби Михайлов остава президент на БФС

Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия

Григор Димитров е на полуфинал в Ротердам след бърза победа над Рубльов Григор Димитров е на полуфинал в Ротердам след бърза победа над Рубльов