Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Вицеадмирал Пламен Манушев: Господин Президент, поправките в Закона за отбрана не са атака срещу вас


Сподели:
11 Октомври 2017, Сряда

Вицеадмирал Пламен Манушев, член на парламентарната комисия по отбрана

Водещ: Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание приетите на 27-и септември разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили. Президентът не приема промените, които завишават изискванията за заемане на поста постоянен секретар на отбраната и въвеждат изискване новоназначените висши военни да бъдат представени пред парламента. Мотивите за ветото на президента коментира вицеадмирал Пламен Манушев от парламентарната комисия по отбрана. Добър вечер, вицеадмирал Манушев.

Пламен Манушев: Добър вечер.

Водещ: Вицеадмирал Манушев, как си обяснявате логиката на това вето на държавния глава?

Пламен Манушев: Първо мога да кажа, че не очаквах да има вето. В комисията доста обстойно и в парламентарната зала, когато гласувахме този законопроект, най-обстойно изложихме мотивите и този законопроект беше приет. И в двете точки, и за постоянния секретар, и за представянето, а не изслушването на генералите в комисията по отбрана, на новопроизведените генерали, мотивите най-подробно бяха изнесени и описани. Сега аз мога да кажа не толкова за мотивите на президента, аз ги прочетох и тепърва офицерите и членовете на комисията по отбрана от ГЕРБ ще ги обсъждаме. Още в сряда започваме с това да се занимаваме и точно ще видим, кои моменти са оспорими от президента. Но нашите мотиви бяха да се направи така, че постоянният секретар на отбраната като най-висш цивилен държавен служител в Министерството на отбраната да бъде защитен. Той първо да отговаря на изискванията, за да няма партизанщина, за да няма назначаване на всеки един случайно взет човек, както беше направено по време на служебното правителство, и по тоя начин, независимо кой е, името няма никакво значение, този законопроект защитава тази най-висока позиция на държавен служител в Министерството на отбраната на цивилен човек. Същото се отнася и за това как той може да бъде освобождаван. Тоест той да бъде защитен. По отношение на изслушването на генералите аз смятам, че  бяхме достатъчно убедителни, че нямаме никакви мисли, не нарушаваме Конституцията с нищо. Решихме, че новопроизведеният, току-що получил преди дни, примерно, генералските пагони или адмиралските един български офицер да бъде поканен в комисията по отбрана. И в законопроекта беше представяне и изслушване, остана само представяне, т.е. министърът или негов заместник да ги представи тези хора. Да ги видят от комисията по отбрана, тя не е от управляващите, тя е от всички парламентарни групи. За мен думата „парламент“ не е мръсна дума. Това е храмът на демокрацията във всяка държава. И това един български генерал да отиде в парламентарната комисия, и то ресорната по отбрана, и да говори с депутатите, те да разговарят с него, той да каже какъв е, да го попитат различни въпроси, да го видят даже как изглежда, да опознаят генералитета. Тази комисия, занимавайки се само с направление отбрана, не може да не познава генералите, тъй като те генералите не са много в тая държава.

Водещ: Вицеадмирал Манушев, възможно ли е, както твърди в мотивите си за ветото президентът, новите изисквания за поста постоянен секретар на отбраната да създават условия за дискриминация?

Пламен Манушев: Не, аз не смятам. Те са толкова високи, колкото са високи за всички генерални секретари, постоянни секретари, главни секретари, които има в различните министерства. Ние просто го направихме да се изравни, да има изисквания като за висш държавен служител. В сегашния закон не беше така. Можеше всеки, знаете как беше назначен един полковник, който не е бил държавен служител. Въведохме изисквания като за всички останали други, както е главният секретар в МВР. Нищо повече не сме направили.

Водещ:  Относно изслушванията на генералите, този акт с какво нарушава баланса между органите за ръководството за отбрана, както твърди държавният глава?

Пламен Манушев: Не зная, ние ще разгледаме с подробности мотивите на това вето, но аз не смятам, че  това, което вкарахме в закон, то не е законопроект, а закон, не нарушава с нищо баланса. Напротив, аз ви казах като човек, който е минал по целия този път и цялата ми служба толкова години като офицер и като адмирал, в Народното събрание съм влизал два пъти, в комисията съм ходил два-три пъти. Ами за българския генерал е като храм, да влезе там, това не е политизиране на генерала. Той трябва да види къде е, това е основният инструмент на демокрацията във всяка демократична страна, парламентите. От най-древни времена. Така че това не е политизиране в никакъв случай. Когато има от всички политически сили. За тези 20 човека, които са в комисията по отбраната, и за тези 240 са гласували 3,5 милиона българи. Нормално е, това не е политизиране. Те може и от опозицията, може и от управляващите, може и от независимите някои депутати да говорят с генерала. Да види той, че е значим, че се интересуват от него.  В това нищо лошо не виждам.

Водещ:  Г-н вицеадмирал, БСП ви обвинява, че тези поправки са поредната атака срещу президента Румен Радев. Имат ли основания?

Пламен Манушев: Не, категорично не. И затова променихме нещата. Беше писано в законопроекта, че преди издаването на указа да бъдат изслушвани. Тогава бяхме обвинени, че искаме да се намесим в процеса, а той си е записан как става, кой предлага генералитета, кой издава указите, кой има тези права. И ние затова, да, съгласихме се, може да има такива подозрения и да се усъмнят в нашата почтеност, че искаме нещо да направим друго, и затова казахме – добре, след предложенията, след цялата процедура, след издаването на указа от президента на републиката, след това всичкото, министърът или неговият заместник с този генерал, когато има комисия, идва и ни го представя. Даже няма заслушване. Махнаха и думата заслушване, защото се страхуваха от тази дума. За мен думата заслушване означава генералът да каже аз съм този, служил съм там, правил съм там, сега ще командвам нещо, защото той затова е генерал, трябва да командва някаква структура, която има като генералска управленска позиция. И той да каже какво смята да прави, какви са проблемите. Затова да си поговорим. В това нищо лошо няма и не е атака, категорично. Мога да кажа, господин Президент, не е атака срещу вас, категорично, това което правихме. Мисля, че го правихме за добро, съвсем искрено го казвам.

Водещ: Господин вицеадмирал, два пъти вече наложено от президента вето върху Закона за концесиите и върху Закона за опазване на околната среда не преодоля парламентарното мнозинство. Бихте ли дали прогноза каква ще бъде съдбата на това вето върху Закона за отбраната и въоръжените сили?

Пламен Манушев: Аз мислех да се запозная, в сряда даже ще се запозная със стенограмата и как беше  гласуването, когато приехме този законопроект. Не зная, предполагам, че ще преодолеем това вето, но ветото пък е конституционно право на президента, когато не е съгласен с някои от постановките в някой закон да го върне за повторно обсъждане. Отново пак сигурно ще има обсъждане на трибуната, ще го гледаме, ще говорим от трибуната на Народното събрание, ще се опитаме да убедим всички в залата. Но дебатът беше много съдържателен по този законопроект и доста продължителен от всички парламентарни групи, говорехме наистина много и не беше със заяждане, а беше професионален дебатът. Аз смятам, че моето предположение е, че отново ще го преодолеем, няма основание нещо друго да се случи.

Водещ: Да не би президентът да се опасява, че от Комисията по отбрана и от парламента навлизате в негови прерогативи, в негови води?

Пламен Манушев: Не, не. Ние нищо не правим. Народното събрание може да вика всеки един български гражданин, да го изслуша, да се срещне с него. Това не е нарушение, това е стандартна процедура. Комисията по отбрана, макар че е орган на Народното събрание, тя не се намесва в цялата процедура по никакъв начин. Според приетия текст генералът трябва да мине през Комисията по отбрана, на която той да каже аз съм този човек, или министърът да каже той е този, служил е, има такива заслуги, затова е генерал. Депутатите да го видят какъв е, рус ли е, с тъмна коса ли е, да го видят човека и за да го познават даже на улицата. Имаме 30-тина генерали. Ние трябва да ги познаваме задължително всички даже по физиономия.

Водещ: Оставаме с очакване, че тези недоразумения между парламент и президент ще се изгладят?

Пламен Манушев: Аз се надявам и трябва да се случи това нещо, трябва да стане. Аз  наистина се опитах да убедя и в парламентарната зала народните представители, че нямаме никакви задни мисли, някакви, нещо насочено срещу някой. Смятахме, че това приетите поправки ще въведат някаква справедливост за постоянния секретар и защита на неговата позиция като най-висш държавен служител, а за генералите даже не е толкова важно това. Важно е за самия генерал, не толкова за нас. Аз ви казах – той трябва да има самочувствието, той трябва да се чувства част от тази държава, от елита на държавата, да види народните представители. Не е мръсна дума за мен парламентът. Не са в този парламент събрани само хора, които имат някакви задни мисли срещу някого или за нещо друго.

Цоня Събчева


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС


НОВИНИТЕ
Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента Тръмп кани Путин във Вашингтон през есента

Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

Идва слънце Идва слънце

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Франция забранява със закон използването на телефони в училище Франция забранява със закон използването на телефони в училище
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"